ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

2020-09-19

Οι αρμοδιότητες και η στελέχωση του Γραφείου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβλέπονται στον Οργανισμό του, ο οποίος αποτελεί Προεδρικό Διάταγμα, εκδιδόμενο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Σύμφωνα με το α. 7 του Οργανισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα 13/2018), του ανωτέρω Γραφείου προϊσταται Ανώτερος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Στις 7/8/2019, με επισπεύδοντα τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4622/2019 για το αποκαλούμενο "επιτελικό κράτος". Σύμφωνα με το σαφές και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης α. 40 του ανωτέρω νόμου, σε κάθε Υπουργείο συνίσταται γραφείο επικοινωνίας, υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό, η στελέχωση του οποίου γίνεται καταρχάς με υπαλλήλους του οικείου Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και με μέχρι 2 δημοσιογράφους, τους οποίους προσλαμβάνει ο Υπουργός με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και αποχωρούν αυτοδίκαια με την για οποιοαδήποτε λόγο αποχώρηση του Υπουργού. Πρόκειται για πρόσωπα, που ο κάθε Υπουργός διαλέγει, χωρίς να υποχρεούται να ακολουθήσει οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης. 

Mε βάση την ανωτέρω διάταξη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης προσέλαβε στις 23/8/2019 ως δημοσιογράφους του υπαγόμενου στον ίδιο γραφείου επικοινωνίας τον Γιώργο Σκορδίλη, καθώς και τον Άρη Χαλκιά, ταλαντούχο γιο του γνωστού ηθοποιού Τάσου Χαλκιά.

O Γιώργος Σκορδίλης υπήρξε μετακλητός υπάλληλος του Γιάννη Πλακιωτάκη και το έτος 2014. Σύμφωνα με όσα αναγράφωνται στην με αριθμό 27662/Δ1.5255/08-08-2014 υπουργική απόφαση ο Σκορδίλης διορίστηκε στο γραφείο του τότε Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Πλακιωτάκη σε θέση Ειδικού Συνεργάτη κατηγορίας ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Στις 5/12/2019 ο Πλακιωτάκης, επικαλούμενος τη διάταξη της παρ. 4 του α. 20 του νόμου Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος, εκδίδει την με αριθμό  2903.01/88131/2019 υπουργική απόφαση, με την οποία γράφει στα ... παλιά του παπούτσια τον Οργανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που σαφώς ορίζει ότι Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης τίθεται Ανώτατος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και για πρώτη φορά στην ιστορία του συγκεκριμένου Υπουργείου θέτει υπηρεσιακό παράγοντα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και μάλιστα Ανώτατο Αξιωματικό κάτω από ... μετακλητό υπάλληλο. Συγκεκριμένα, με την ανωτέρω απόφασή του ο Πλακιωτάκης έχρισε Προϊστάμενο του γραφείου ενημέρωσης τον έναν από τους δυο δημοσιογράφους, που αποτέλεσαν προσωπική του επιλογή, και υποβάθμισε σε θέση Υποδιευθυντή, δηλαδή υφισταμένου του μετακλητού υπαλλήλου του Υπουργού, τον υπηρεσιακό εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου, δηλ. Ανώτατο Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ !!!!!

Όσο για το δεύτερο μετακλητό δημοσιογράφο, ο Πλακιωτάκης τον τακτοποίησε και αυτόν: με την ίδια προαναφερόμενη υπουργική απόφαση όρισε ότι τοποθετείται υποχρεωτικά στο γραφείο του Διευθυντή του Γραφείου Ενημέρωσης, που όμως είναι και αυτός μετακλητός του Υπουργού. Με αυτόν τον τρόπο, ο δεύτερος μετακλητός υπάλληλος του Υπιουργού απέφυγε οποιαδήποτε ιεραρχική υπαγωγή στον Υποδιευθυντή του εν λόγω γραφείου, που είναι Ανώτατος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, συγκροτώντας πλέον ένα γραφείο ολόκληρο αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο στους ... φίλους του Γιάννη του Πλακιωτάκη. Όπως λένε και Σάξονες ... "members only". Χωρίς κονκάρδα "Plakiotakis for President" δεν μπαίνει κανείς. 

Μετά από την αναλυτική παράθεση των ... σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών του Γιάννη του Πλακιωτάκη για κουρτίνες, μοκέτες, μερτσεντέ και ... εσπεριδοειδή, εννοείται ότι και στην απόφαση αυτή έχει εμφιλοχωρήσει ο ... τραγέλαφος. Συγκεκριμένα:

Με την ίδια ανωτέρω υπουργική απόφαση, ο Πλακιωτάκης όρισε ότι Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν είναι ο Διευθυντής του Γραφείου Ενημέρωσης, αλλά ο ... Υποδιευθυντής !!!!! Όπως εύλογα μπορείτε να καταλάβετε. το να αράζεις στο γραφείο με το ταμπελάκι "Διευθυντής" και να διατάζεις υφισταμένους είναι εύκολο. Το να είσαι Εκπρόσωπος Τύπου, δηλαδή να διαχειρίζεσαι τα media 24/7 είναι δύσκολο, κοπιώδες, απαιτεί πανεπιστημιακούς τίτλους, ξένες γλώσσες και φυσικά θέληση για δουλειά. Και επειδή οι εκλεκτοί δημοσιογράφοι του Γιάννη του Πλακιωτάκη είναι ήδη αρκετά ... κουρασμένοι να φωτογραφίζουν τον ... Κικίλια κάτω από την τέντα του ... Καντάφι, δεν έχουν χρόνο για τα δύσκολα. Αυτά τα ... φορτώνονται στην πλάτη οι ... υπηρεσιακοί παράγοντες και συγκεκριμένα ο ... υποβαθμισμένος σε Υποδιευθυντή Ανώτατος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. 

Δευτερευόντως, να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή του Πλακιωτάκη είναι ευθέως αντίθετη με το νόμο Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον Υπηρεσιακό Γραμματέα (και όχι στον Υπουργό) να κατανέμει με απόφασή του το προσωπικό σε θέσεις, κλάδους και κατηγορίες, που ορίζονται με τον Οργανισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να καθορίζονται με υπουργική απόφαση προσόντα κατάληψης θέσεων Διευθυντών, που ο Οργανισμός ουδέποτε προέβλεψε...Λεπτομέρειες θα μου πείτε...εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Δεν τελειώσαμε ακόμα με το πελατειακό κράτος του Γιάννη του Πλακιωτάκη.

Τώρα αρχίζει το καλό:

Στις 4/5/2020 Διευθυντής του ανωτέρω Γραφείου Ενημέρωσης ορίστηκε, με την με αριθμό 2901.3/25809/2020 υπουργική απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Γιώργος Σκορδίλης. Εάν δεν άλλαξε δραματικά κάτι στα εκπαιδευτικά προσόντα του Γιώργου Σκορδίλη σε σχέση με το έτος 2014, τότε ο Πλακιωτάκης τοποθέτησε έναν ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ μετακλητό υπάλληλο πάνω από τα πολύ αξιόλογα υπηρεσιακά στελέχη του εν λόγω Γραφείου, τα οποία είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και γνώστες ξένων γλωσσών. Αυτά τα πολύ ικανά στελέχη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κατέστησαν μέσα σε ένα βράδυ ... υφιστάμενοι ενός ... απόφοιτου Λυκείου (επαναλαμβάνουμε εάν δεν έχει αλλάξει κάτι στα εκπαιδευτικά προσόντα του Σκορδίλη σε σχέση με το 2014), όχι γιατί ο τελευταίος διακρίθηκε σε κάποια διαδικασία αξιολόγησης, αλλά για έναν και μοναδικό λόγο: επειδή ο Σκορδίλης είναι μετακλητός υπάλληλος, δηλαδή σε απλά ελληνικά, "κολλητός" του Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Από πλευράς τυπικής νομιμότητας, δε χρειάζεται να είσαι ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής για να γνωρίζεις ότι το προσοντολόγιο του Δημοσίου, το οποίο ο Πλακιωτάκης δε δικαιούται να καταστρατηγεί με ... υπουργικές αποφάσεις, δεν προβλέπει ΠΟΥΘΕΝΑ τοποθέτηση .... απόφοιτου Λυκείου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε θέση ...Διευθυντή. 

Και κάτι ακόμη ... χειρότερο:

Καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου δε θα ασκεί ο Διευθυντής Σκορδίλης, αλλά ο Υποδιευθυντής Ανώτατος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. 

Και τότε γιατί δεν κατέλαβε αυτός τη θέση του Διευθυντή; 

Δε θα γίνω κακός. Δε θα ισχυριστώ ότι για να ασχολείσαι 24/7 με τα media θέλει πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και ξενύχτι. Θα περιοριστώ να θεωρήσω ότι ο Ανώτατος Αξιωματικός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που ex officio έχει πλάκα τα γαλόνια και πολλά χρόνια υπηρεσίας, στερείται ενός ουσιώδους για το πελατειακό κράτος του Πλακιωτάκη τυπικού προσόντος: κάτω από το δοξασμένο εθνόσημο της στολής του δε χωράει το ταμπελάκι που γράφει "Κολλητός Γιάννη Πλακιωτάκη".

Το Παρατηρτήριο δε θα επανέλθει στο γεγονός ότι ο ... Διευθυνταράς με απολυτήριο λυκείου είναι μέτοχος ιστοσελίδας, που εισπράττει διαφήμιση από την ΟΛΠ ΑΕ, ούτε στο γεγονός ότι η συζυγός του συμμετέχει σε εταιρείες συμφερόντων Ευγενίδη, με αποτέλεσμα στο πρόσωπό του να συντρέχουν σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων. Τα έχουμε αναλύσει όλα αυτά επαρκώς στις 20/3/2020 εδώ: https://www.greekportswatch.org/l/i-erotisi-tis-imeras-20-3-2020/

Αυτή τη φορά θα απευθυνθούμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και θα ζητήσουμε την παρέμβασή του, προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοκρατία, την οποία προφανώς θεωρεί ότι προάγει ο νόμος Γεραπετρίτη, αγνοώντας ωστόσο πώς ακριβώς τον εφαρμόζουν οι ... Υπουργοί και οι ... Διευθυντάρες τους με το απολυτήριο λυκείου...