Η ερώτηση της ημέρας (20/3/2020)

2020-03-21

Η ερώτηση της ημέρας (20/3/2020): Τι σχέση έχει αυτή η φωτογραφία με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής;

Απάντηση: Η κυρία της φωτογραφίας ονομάζεται Σοφία Λαλιωτίτη. H κ. Λαλιωτίτη δηλώνει επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας της ιστοσελίδας 5wnews.gr.

O εύσωμος κύριος αριστερά της ονομάζεται Γιώργος Σκορδίλης. 

Με την με αριθμό 2901.01/62032/2019/23.8.2019 απόφαση τουΥπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω. Πλακιωτάκη, ο κ. Σκορδίλης προσλήφθηκε από 11/7/2019 σε κενή θέση δημοσιογράφου του Γραφείου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του εν λόγω Υπουργού. Αναφορικά με τους λόγους της εν λόγω πρόσληψης στην υπουργική απόφαση του κ. Ιω. Πλακιωτάκη γίνεται αναφορά στην "κάλυψη επειγουσών και υπηρεσιακών αναγκών" του εν λόγω γραφείου. Γίνεται μνεία ότι το έτος 2014 με την με αριθμό 27662/Δ1.5255/08-08-2014 υπουργική απόφαση ο κ. Σκορδίλης διορίστηκε στο γραφείο του τότε Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιω. Πλακιωτάκη σε θέση Ειδικού Συνεργάτη κατηγορίας ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Είναι πρόδηλο ότι σε μια Ελλάδα που υποφέρει από τη φυγή των νέων με προσόντα στο εξωτερικό, ο κ. Πλακιωτάκης δεν μπόρεσε να εμπιστευτεί για τις επείγουσες (ποιές άραγε να είναι αυτές;;;;;) ανάγκες του γραφείου του ένα νέο άνθρωπο με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από αυτούς που παρακαλάνε για δουλειά στα Πολιτικά Γραφεία ή ξενιτεύονται, αλλά αισθάνθηκε ότι αυτές οι προφανώς πολύ επείγουσες ανάγκες θα καλυφθούν από ένα στέλεχος ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Πώς είπατε; Κυβέρνηση αρίστων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ.

Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθείτε : τί το ενδιαφέρον υπάρχει στην απεικονιζόμενη κρασοκατάνυξη σε γνωστή μπακάλα του Πειραιά (η οποία παρεμπιπτόντως φτιάχνει υπερβολικά νόστιμα αυγά "μάτια" με πατάτες τηγανιτές) της κ. Λαλιωτίτη με τον κ. Σκορδίλη, η οποία φέρεται να έλαβε χώρα στις 8/2/2020;

Στις 4/2/2020 (4 ημέρες πριν τη σύναξη στην μπακάλα) ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ με την με αριθμό πρωτοκόλλου 1269/4-2-2020 απόφαση του Προέδρου του αποφάσισε να προβεί σε απευθείας ανάθεση αξίας ΕΥΡΩ 1.240 προς την εταιρεία 5W IKE για την φιλοξενία banner του συγκεκριμένου Οργανισμού. Στην εν λόγω ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε το Μάιο 2019, ένας εκ των δυο (2) εταίρων είναι η κ. Λαλιωτίτη.

Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς: εάν η κ. Λαλιωτίτη δεν έπινε τα κρασάκια της σε γνωστή μπακάλα του Πειραιά με τον ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ συνεργάτη του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες του γραφείου του, θα ελάμβανε 1.240 ΕΥΡΩ κρατικού χρήματος από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνος, τον οποίο ο κ. Πλακιωτάκης εποπτεύει;;;;;

Υπάρχουν και άλλα νομικής φύσης ερωτήματα: με ποιά στοιχεία αναγνωρισιμότητας ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνος ΑΕ έδωσε κρατικό χρήμα στην ΙΚΕ της κ. Λαλιωτίτη;;;; Με ποια διαδικασία εξασφαλίστηκε ότι αυτά τα 1.240 Ευρώ κρατικού χρήματος εξασφάλισαν τη μέγιστη δυνατή προβολή του εν λόγω Οργανισμού, δεδομένου ότι αφορούν σε μια εν γένει άγνωστη ιστοσελίδα;;;;Αυτά όμως τα ερωτήματα θα απαντηθούν οσονούπω στο πλαίσιο της ποινικής προδικασίας.

Σύμφωνα με το με αριθμό 2299/2008 καταστατικό ανώνυμης εταιρείας της Συμβολαιογράφου Πειραιά Άννας Κανακίδου ο κ. Γιώργος Σκορδίλης είναι μέτοχος της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία EPSILON PENCILTEAM COMMUNICATORS με μετοχικό κεφάλαιο 467.200 Ευρώ.

Η εν λόγω εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας theseanation.gr. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαφημίζονται η εταιρεία celestyal cruises της οποίας η ιδιοκτησία αντιδικεί με το Δήμο Σαντορίνης για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, αλλά και η ΟΛΠ ΑΕ, δηλ. η εταιρεία που εποπτεύεται από τον εργοδότη του ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κ. Σκορδίλη Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πώς είπατε; Ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ακύρωσε το διαγωνισμό ανέλκυσης του SEA DIAMOND την ώρα που ο ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ συνεργάτης του που καλύπτει τις "επείγουσες" ανάγκες του γραφείου του αποκομίζει έσοδα από την πλοιοκτησία του συγκεκριμένου ναυαγίου;;;;;Πρόκειται περί σύμπτωσης, δεν σας πιστέυω.

Πώς είπατε; Ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατήργησε τη ΔΑΛ, η οποία ασκούσε εποπτεία στον ΟΛΠ, από τις διαφημίσεις του οποίου αποκομίζει έσοδα ο ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ συνεργάτης του, που του καλύπτει τις "επείγουσες" ανάγκες του γραφείου του;;;;; Αποκλείεται...μάλλον σύμπτωση θα είναι....

Στις 26/8/2019 ο κ. Σκορδίλης παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της EPSILON PENCILTEAM COMMUNICATORS και αντικαταστάθηκε από την σύζυγό του κ. Άννα Αραπογιάννη. Η κ. Αραπογιάννη είναι Αντιπρόεδρος της εταιρείας με την επωνυμία ΕΨΙΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία από την 14/1/2020 και μετά αποτελεί μονομετοχική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ - ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΣΙΜΟΥ.

Περαιτέρω, η κ. Αραπογιάννη είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία εκμεταλλεύεται το γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα ELIES RESORTS συμφερόντων κ. Λεωνίδα Δημητριάδη - Ευγενίδη. Η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού της εν λόγω εταιρείας συνετάχθη στα γραφεία της εταιρείας με την επωνυμία HI - TECH INVESTMENTS, για το νόμιμο εκπρόσωπο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον κάτωθι σύνδεσμο των PANAMA PAPERS:

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/56103085

Πολύ στενές σχέσεις με το Ίδρυμα Ευγενίδη έχει ο κ. Σκορδίλης.

Αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλιας και Νησιωτικής Πολιτικής με το ίδρυμα Ευγενίδη.

Μετακλητή στο γραφείο του είναι η κ Αλκυόνη Μπαγλατζή υπότροφος του Ιδρύματος Ευγενίδη.

Με το α. 48 του νομοσχεδίου, που κατήργησε τη ΔΑΛ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεσμοθέτησε την απευθείας ανάθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδη της έκδοσης των διδακτικών βιβλίων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αξίας σχεδόν 500.000 Ευρώ / έτος.

Πως να μην κλείσουν τη ΔΑΛ; Είχαν άλλες προτεραιότητες οι άνθρωποι...

Το Παρατηρητήριο θα κάνει τη δουλειά του και θα ενημερώσει για τα παραπάνω τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τις δικές τους νόμιμες ενέργειες.