ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

2020-09-02

Με νέα ανάρτησή του στο facebook ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συγχαίρει ... τον εαυτό του, θεωρώντας ότι "εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της ενίσχυσης με πρόσθετα μέσα και προσωπικό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. Οι μεταναστευτικές ροές από την 1η Μαρτίου έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019..."

Ωστόσο, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://www.ekathimerini.com/255422/article/ekathimerini/news/greece-sees-fewer-migrant-arrivals-from-turkey-partly-due-to-pandemic-minister-says

για το ίδιο θέμα έχει τελείως διαφορετική άποψη ο Aναπληρωτής Υπουργός Mετανάστευσης και Ασύλου κ. Γ. Κουμουτσάκος. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος μόλις πριν έναν (1) μήνα δήλωσε σαφώς ότι έχει πράγματι επέλθει μείωση των προσφυγικών ροών  "εν μέρει λόγω της πανδημίας των κορονοϊού" και προειδοποίησε ότι η Τουρκία είναι "ένας δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας που ελέγχει μια ομάδα τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων" και ότι "κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει σε άλλη περίπτωση."

O κ. Κουμουτσάκος, όντας έμπειρος περί τα διεθνη, αποτύπωσε την αλήθεια. Για όσους δεν παρακολουθούν στενά το θέμα, υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε για τον κορονοϊό μετά το Μάρτιο 2020, αποφάσισε το κλείσιμο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Ευρώπη, σαφώς επηρεασμένη και από γεω-πολιτικές σταθμίσεις αναφορικά με την εμπλοκή της στη Συρία. 

Όλα τα παραπάνω αυτονοήτως οδήγησαν σε δραστική μειωση των προσφυγικών ροών, κατάσταση, η οποία είναι πιθανό να μεταβληθεί δραστικά προς το χειρότερο, εάν η Τουρκία αλλάξει στάση, όπως εύστοχα παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος. 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η μείωση των προσφυγικών ροών δεν οφείλεται στην πεφωτισμένη θητεία του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Την περίοδο Ιούλιος 2019 - Σεπτέμβριος 2020 δεν υλοποιήθηκε κανένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ούτε επήλθαν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη δομή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε πλέον μόνιμα αυξημένη αποτρεπτική ικανότητα απέναντι στον ασύμμετρο πόλεμο, τον οποίο διεξάγει η Τουρκία με τις ελεγχόμενες αυξομειώσεις των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.  

Αναφορικά με τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, η Ελλάδα παραμένει ακριβώς στο σημείο, στο οποίο βρισκόταν όταν ο κ. Πλακιωτάκης ορκίστηκε Υπουργός τον Ιούλιο 2019: υφίσταται την επίδραση των επιλογών της Τουρκίας στην αυξομείωση των ροών, στηριζόμενη στον ηρωισμό των λιμενικών, που δρουν με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή, την ίδια ώρα, που η Στρατιωτική Ηγεσία πίνει τα ... τσιπουράκια της στις έντονα κλιματιζόμενες αίθουσες του 5ου ορόφου του κτηρίου της Δραπετσώνας. 

Τούτων δοθέντων, οι σημερινές (2/9/2020) δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη δεν είναι μόνο χιλιάδες ναυτικά μίλια μακρυά από την αλήθεια, αλλά φανερώνουν πλέον και το πολιτικό του αδιέξοδο. 

Ο κ. Πλακιωτάκης πέρασε ένα πολύ ευχάριστο καλοκαίρι:

Στις 6,7,8/6/2020 βρέθηκε σε Ιεραπετρα και Λασίθι.

Στις 9/6/2020 στη Μυτιλήνη.

Στις 13/6/2020 στη Σαντορίνη.

Στις 20/6/2020 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Στις 21/6/2020 στο Λασίθι.

Στις 28/6/2020 στην Υδρα.

Στις 29/6/2020 στη Χίο.

Στις 3,4/7/2020  στην Πάτρα.

Στις 15,16/7/2020 σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Στις 17/7/2020 στη Σύρο.

Στις 21/7/2020 στην Αλεξανδρούπολη.

Στις 31/7/2020 στον Ασπρόπυργο.

Στις 5,6/8/2020 σε Πάρο και Αντίπαρο.

Στις 8-9/8/2020 σε Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Λασίθι

[μεσολαβούν οι αργίες του Δεκαπενταύγουστου και αμέσως μετά:]

Στις 20/8/2020 σε Αίγινα, Πόρο, Σπέτσες.

Στις 27,28/8/2020 στην Κέρκυρα.

Ο κ. Πλακιωτάκης απουσίαζε σε ταξιδάκια και τα τρια (3) Σαββατοκύριακα του Ιουνίου 2020.

Ο κ. Πλακιωτάκης απουσίαζε σε ταξιδάκια σχεδόν το 20% των εργασίμων ημερών των μηνών Ιουλίου - Αυγούστου 2020,

Συνολικά, τους τρείς θερινούς μήνες του 2020 κάνει ταξιδάκια με ρυθμό 1 ανά 5 ημέρες. 

Στο ενδιάμεσο οι αναρτήσεις του αφορούν σε συνεντεύξεις, όπου παριστάνει τον ... Σωτήρη Τσιόδρα, συστήνοντας τη χρήση μάσκας και φωτογραφίζεται με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη δωρεά πλωτών μέσων που το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατάφερε μόνο του να αγοράσει. 

Καμία ανάρτηση για ΜΙΑ (1) έστω σημαντική Υπουργική Απόφαση.

Καμία ανάρτηση για ΜΙΑ (1) έστω σημαντική διεθνή πρωτοβουλία. Ο κ. Πλακιωτάκης επισκέφτηκε πολλές φορές την εκλογική του περιφέρεια, όχι όμως και τον ΙΜΟ, εκεί που κερδίζεται ή χάνεται το παιχνίδι για την ελληνική ναυτιλία.

Καμμία ανακοίνωση ΜΙΑΣ (1) έστω σημαντικής συνεργασίας με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα [εκτός από την ανάθεση στο ίδρυμα Ευγενίδη των ... αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου)

Καμμία ανακοίνωση ΜΙΑΣ (1) έστω θεσμικής αλλαγής με αντίκρυσμα στην καθημερινότητα των λιμενικών.

Καμμία πρωτοβουλία για την ανατροπή της εθνικής ξεφτίλας να αγοράζονται πλωτά μέσα ... χωρίς οπλικά συστήματα. 

Καμμία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας...συνεχίζονται οι προμήθεις από το Ισραήλ και όχι από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Και θα μπορούσε η λίστα να μεγαλώσει πολύ...

Μόνο γραβάτες..και κολαριστά κουστούμια...

Πράγματι, με τον Υπουργό ανά τας οδούς και τας ερήμους, ούτε σοβαρές εξοπλιστικές προσπάθειες χαράσσονται και υλοποιούνται, ούτε πρωτοβουλίες για αξιοκρατία και μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αναπτύσσονται. 

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο κ. Πλακιωτάκης δε συνόδευσε τις δηλώσεις του με κάποιον πλούσιο κατάλογο προμηθειών καινούριων πλωτών μέσων. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Πλακιωτάκης τίποτα ουσιαστικό δεν έχει κάνει για να πάρει επιτέλους μπροστά η επισκευαστική βάση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Ελευσίνα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Πλακιωτάκης τίποτα ουσιαστικό δεν έχει εισφέρει στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος. Εκτός και εάν θεωρεί ότι κάτι σπουδαίο συνεισέφερε η συνέχιση της πολιτικής των προκατόχων του να προάγουν το Διευθυντή του Στρατιωτικού τους Γραφείου, την ίδια ώρα που διώκεται με απαράδεκτες μεθοδεύσεις ο ήρωας της υπόθεσης του Noor One. 

Αντίθετα, βοά το κτήριο της Δραπετσώνας για τον πολιτικό υπάλληλο και τη σύζυγό του, οι οποίοι έχουν στήσει "ρουσφετάδικο" στον 5ο όροφο αυτού.

Βοά ο τόπος για την αναβίωση της αναξιοκρατικής μεθόδευσης της απόσπασης. 

Βοά ο τόπος για την επιστροφή στην ομηρεία της "έκτακτης μετάθεσης", που με Υπουργό τον κ Πλακιωτάκη αποφασίστηκε 15 ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. 

Βοά ο τόπος για τις κενές οργανικές θέσεις των ΜΥΑ του Λιμενικού

Βοά ο τόπος για το γεγονός ότι  στελέχη της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων αποσπάστηκαν για μέτρα τάξης σε λιμενικές αρχές των Κυκλάδων. Τεχνικοί και Ιπτάμενοι πήραν τη ... σφυρίχτρα για να περάσει γρήγορα ο κ. Βρούτσης με τη συνοδεία του...Παράλληλα, άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τί συμβαίνει προειδοποιούν ότι η τύχη της υπηρεσίας αυτής θα παραδοθεί σε πρόσωπο, το οποίο πρόσφατα δεν κρίθηκε ... λόγω έλλειψης διοικητικών προσόντων !!!!!

Καλό το παραμύθι σας κ. Πλακιωτάκη, αλλά δεν έχει δράκο ... ή μάλλον έχει έναν κινέζικο, χαραγμένο σε ... γραβάτα...