Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος ρωτά τον Πρωθυπουργό για το θάνατο εργαζόμενου στο Λιμένα Πειραιά


2021-10-26

ΑΠ.ΕΞ. 29/2021

25/10/2021

Προς: Γραφείο Πρωθυπουργού

Κοιν: Κ.Ο

ΘΕΜΑ: Πως θα εφαρμοστεί η αρχή της αμεροληψίας στο σημερινό τραγικό ατύχημα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων;

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πριν λίγες ώρες, γνωστοποιήθηκε ότι στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά βρήκε τραγικό θάνατο 45χρονος εργάτης. Συγκεκριμένα, σημαντικός αριθμός δημοσιευμάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμα διαψευστεί, αναφέρουν ότι ο άτυχος εργαζόμενος εγκλωβίστηκε στις ράγες, που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα μια από αυτές να τον διαμελίσει.

Αποτελεί αυτονόητο αίτημα η πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος έχει ήδη δεχθεί σημαντικό αριθμό καταγγελιών από μέλη του, σύμφωνα με τις οποίες τίθενται εν αμφιβόλω οΙ προϋποθέσεις αμερόληπτης διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης. Συγκεκριμένα, όπως εμφαίνεται στο κάτωθι αρχείο:επιχειρησιακός υπεύθυνος στο χώρο, όπου φέρεται να βρήκε τραγικό θάνατο ο εργαζόμενος, είναι εξ αίματος συγγενής του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κ. Κατσαφάδου. Επιπρόσθετα, η επιθεώρηση μέσων χρησιμοποιούμενων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ίδιου του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κ. Κατσαφάδου.

Η προαναφερόμενη επαγγελματική σχέση εξ αίματος συγγενούς ενός μέλους της Κυβέρνησης, τουλάχιστον εν μέρει αρμόδιου για τα διαλαμβανόμενα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά, έχει δημισουργήσει σοβαρές αμφιβολίες σε πολλά μέλη μας, αναφορικά με την δυνατότητα αμερόληπτης διερεύνησης της υπόθεσης αυτής. Για το λόγο αυτό και με δεδομένες ήδη τις διατάξεις του ν. 4622/2019, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποιές είναι οι υφιστάμενες εγγυήσεις αμεροληψίας, που εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, και, εάν τυχόν δεν υφίστανται, ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση για τη θεσμοθέτησή τους.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος

Δ. Π Μπακόπουλος

Δικηγόρος - ΑΜ ΔΣΑ 24739


Διαβάστε ολόκληρο το ερώτημα εδώ