ΤΟ ... ΔΩΡΟ ΤΟΥ .... ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΗΒΑΙΟΥ)

2020-10-02

Η κατάσταση με τα ... δώρα του Γιάννη Βαλτάζαρ Πλακιωτάκη έχει αρχίσει να ξεφεύγει. 

Στην κάτωθι φωτογραφία :

μπορείτε να θαυμάσετε ένα απλής εθιμοτυπικής αξίας δώρο, το οποίο προσέφερε ο εμφανώς "μουδιασμένος" Γιάννης Βαλτάζαρ Πλακιωτάκης στον Αρχηγό της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αντίστοιχη υπουργική απόφαση, ως φορολογούμενοι για το δώρο αυτό πληρώσαμε 279 ΕΥΡΩ. 

Στην κάτωθι φωτογραφία:

μπορείτε να ... καμαρώσετε το απλώς εθιμοτυπικό δώρο, το οποίο προσέφερε στον Αρχηγό της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ο Ναυάρχος Τσίφ Κομάντερ Θοδωρής Κλιάρης. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Γιάννη Βαλτάζαρ Πλακιωτάκη για το δώρο αυτό του Τσιφ Κομάντερ Κλιάρης οι φορολογούμενοι πληρώσαμε 247,75 ΕΥΡΩ. 

Η βιομηχανία των υπουργικών και αρχηγικών δώρων με την αδιαφανή μεθοδολογία της απευθείας ανάθεσης μέσω κατατμήσεων, που τελικά καταλήγουν σε εναν εξαιρετικά μικρό αριθμό εκ του αποτελέσματος προνομιούχων προμηθευτών συνεχίζεται αδιατάρακτη. Συνήθως, οι πολλές κατατμήσεις (όπως εν προκειμένω) και οι απευθείας αναθέσεις της τελευταίας στιγμής (όπως επίσης συμβαίνει εν προκειμένω) οδηγούν σε τίμημα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που το Δημόσιο θα μπορούσε να επιτύχει αξιοποιώντας ολες τις δυνατότητες της κείμενης νομοθεσίας (πχ συνάπτοντας εκ των προτερων συμφωνίες - πλαίσιο με κλειδωμένο τίμημα για προσυμφωνημένο κατάλογο δώρων, αντί να τρεχει τελευταία στιγμή). Όμως, η μεθοδολογία αυτή, που είναι συμφέρουσα για τους καλούμενους να καταβάλουν το κόστος φορολογούμενους, απαιτεί σηκωμένα μανίκια, πρωτοκολλα εθιμοτυπίας και κατάρτιση διαβαθμισμένου ανάλογα με την ιδιότητα του επισκέπτη καταλόγου δώρων, η παραγγελία των οποίων θα γίνεται με προσυμφωνημένο τίμημα και κλειδωμένες διαθεσιμότητες. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι τα δώρα θα είναι πάντοτε διαθέσιμα, αλλά σε τιμές που θα έχουν συμφωνηθεί πολύ πριν η περίσταση τα καταστήσει αναγκαία. Αυτές οι τιμές είναι πάντα χαμηλότερες από εκείνες που επιτυγχάνεις, όταν ψάχνεις απεγνωσμένα να αγοράσεις κάτι λίγο πριν την εκδήλωση. Αντί για την ορθή αυτή πρακτική, ο Πλακιωτάκης και οι φίλοι του τρέχουν τελευταία στιγμή να παραγγείλουν δώρα λίγες μέρες ή ώρες πριν την εκδήλωση και σχεδόν πάντα από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό προμηθευτών, οι οποίοι ελλείψει ανταγωνισμού είτε δεν έχουν κανένα λόγο να συμπιέσουν το τίμημα, είτε και να θέλουν, δεν μπορούν να το συμπιέσουν σε συνθήκες λιανικής πώλησης ... θυρεών. 

Προκύπτει, επομένως, ένα εύλογο ερώτημα:

Μήπως τελικά τα εθιμοτυπικά δώρα, που αγοράζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκτός από πολλά είναι και υπερκοστολογημενα;

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για το Υπουργείο που νοίκιασε για λίγες ώρες μια ... τέντα, σε τιμή πολλαπλάσια εκείνης, που θα είχε πληρώσει, εάν τελικά την αγόραζε.

Προκειμένου το Παρατηρητήριο να διαπιστώσει εάν ο Γιάννης ... Βαλτάζαρ Πλακιωτάκης αγοράζει το καλύτερο που θα μπορούσε, με τα κρατικά χρήματα, τα οποία με συχνότητα ... αγιοβασιλιάτικη δαπανά σε δώρα, παρακάλεσε κοσμοπολίτες - μέλη του να διεξαγάγουν έρευνα αγοράς σε επώνυμα καταστήματα με είδη δώρων, προκειμένου να διαπιστώσουμε τί δώρα μπορούσε το Ελληνικό Δημόσιο να αγοράσει με τα ίδια χρήματα.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και απεικονίζονται στις αναρτημένες φωτογραφίες.

Συγκρίνετε μόνοι σας τί θα μπορούσε να είχε προσφέρει στον Αρχηγό της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ το Ελληνικό Δημόσιο με +/- 280 ΕΥΡΩ και τί τελικά προσέφερε.

Όταν η προμήθεια ενός απλού θυρεού και μιας μικρής γυάλινης κορνίζας γίνεται στην ίδια τιμή με δώρα πολύ επωνύμων κατασκευαστών ή στην ίδια τιμή με δώρα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, όχι επειδή έτσι πρέπει, αλλά επειδή κάποιες ... Διευθυντάρες ζεσταίνουν την καρέκλα, χωρίς να δουλεύουν, οι ανησυχίες μας για υπερκοστολόγηση δεν καταλαγιάζουν, αλλά πολλαπλασιάζονται και βρίσκονται επί του πιεστηρίου για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά...Διότι, τελικά την αδιαφορία αυτών των Διευθυνταράδων δεν την πληρώνει η τσέπη του Πλακιωτάκη, αλλά η δική μας.