ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ CASTORO 10 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ;

2023-07-05

Η "επένδυση" της GASLOG στην Αλεξανδρούπολη έχει πολλά, μα πάρα πολλά ... ενδιαφέροντα σημεία, για τα οποία θα επανέλθουμε στο σωστό χρόνο.

Συνοπτικά, θυμίζουμε ότι η GASLOG είχε την επιχειρηματική ευστροφία να εγκαταστήσει στην Αλεξανδρούπολη ένα πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται μέσω σωληνώσεων στο χερσαίο δίκτυο φυσικού αερίου. 

Η υλοποίηση της εν λόγω επιχειρηματικής ιδέας οδήγησε το έτος 2017 το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής να θεσπίσει πολλές μα πάρα πολλές κατά παρέκκλιση διατάξεις, χωρίς τις οποίες η GASLOG δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει την ιδέα της.

Τι ακριβώς σημαίνουν αυτά όλα τα "κατά παρέκκλιση" για περιβαλλοντικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις πλησίον στρατηγικής σημασίας υποδομών θα το αναλύσουμε επίσης στην ώρα του.

Το λογικό πρώτο στάδιο για την θέση σε λειτουργία του πρότζεκτ της GASLOG είναι η πόντιση των σωληνώσεων δια των οποίων το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στο χερσαίο δίκτυο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η πόντιση των σωληνώσεων ανατέθηκε στην ιταλική SAIPEM. 

H SAIPEM απέστειλε στην Αλεξανδρούπολη το πλοίο CASTORO 10, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τις αντίστοιχες εργασίες. 

Πρόσφατα, επισκέφθηκε το εν λόγω πλοίο και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχάλης, ο οποίος από ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας ειδών υγιεινής βρέθηκε Πρόεδρος σε λιμάνι, και εξέφρασε την ικανοποίησή του....

Το πλοίο CASTORO 10 έχει σημαία Bahamas και ΟΧΙ ελληνική. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 11 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου η εντός και μεταξύ των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των ελληνικής σημαίας πλοίων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση το "κατά παρέκκλιση" πρότζεκτ  της GASLOG δεν εκτελείται από ελληνικής σημαίας πλοίο, αλλά από πλοίο με σημαία Bahamas δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου. Παρόλα αυτά, είναι πολλές οι παρεκκλίσεις που μαζεύονται στην υπόθεση αυτή...

Το πλοίο CASTORO 10 ναυπηγήθηκε το έτος 1976, ήτοι πριν από 47 ολόκληρα χρόνια...Του κουτιού δηλαδή, νεότευκτο !!!!

Από τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, δεν προέκυψε διεξαγωγή special survey στο πλοίο αυτό μετά την 10/5/2014. 

Μήπως μπορεί κάποιος από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να μας ενημερώσει εάν όντως η πόντιση των σωληνώσεων γίνεται από ένα πλοίο 47 ετών, στο οποίο δεν διενεργήθηκε special survey εδώ και 10 χρόνια ;;;;;

Περαιτέρω, το πλοίο έχει ενδιαφέρον περιβαλλοντικό ιστορικό.

Το έτος 2023 επιθεωρήθηκε και διαπιστώθηκαν oι κάτωθι ελλείψεις:

-Pollution prevention - MARPOL Annex V - 14503 - Garbage management plan - Not as required

-Certificate and Documentation - Documents - 01315 - Oil record book - Not properly filled

Το έτος 2019 επιθεωρήθηκε  και διαπιστώθηκαν οι κάτωθι ελλείψεις:

-International Sewage Pollution Prevention Certificate - Entries missing

Το έτος 2018 επιθεωρήθηκε και διαπιστώθηκαν οι κάτωθι ελλείψεις:

-MARPOL Annex V - Placards - Missing

-Ship Certificates - IOPP - Invalid

Το έτος 2017 επιθεωρήθηκε και διαπιστώθηκαν οι κάτωθι ελλείψεις:

-Bunker delivery notes - Not as required

-Crew certificates - missing

-Freeboard marks- Not readable

Σήμερα, δεχόμαστε καταγγελίες ότι το πλοίο αυτό προβαίνει σε απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή NATURA.

Δεδομένου του προαναφερόμενου περιβαλλοντικού ιστορικού, υπάρχει κάποιος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που να μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι οι καταγγελίες αυτές ελέγχθηκαν και δεν ισχύουν; 

Ή μήπως την ώρα που ακόμα και τα περίπτερα υποχρεούνται να εκπονήσουν...περιβαλλοντικές μελέτες, κάποιοι έκαναν μια ακόμα ... παρέκκλιση στο όνομα της επένδυσης ;;;;

Αναμένονται υπεύθυνες απαντήσεις...