ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ;

2022-02-13

ΑΠ. ΕΞ. 40/2022

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2022

Προς: Γρ. κ. ΥΝΑΝΠ

Κοιν: Κ.Ο.

ΘΕΜΑ: Καταγγελία σοβαρής δυσλειτουργίας των Ναυτικών Μητρώων στη 2ας Μεραχίας

-------------

Είμαι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, το οποίο αποτελεί ένωση προσώπων, χωρίς νομική προσωπικότητα, με σκοπό κυρίως την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των ελληνικών λιμένων.

Την περίοδο 2017 - 2020 υπήρξα Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων.

Με την ανωτέρω ιδιότητα μου, θέτω υπόψιν Σας τα εξής:

2. Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος δέχτηκε την κάτωθι καταγγελία, από την οποία ανακύπτουν σοβαρές δυσλειτουργίες των Ναυτικών Μητρώων στη 2ας Μεραρχίας στον Πειραιά:

"Από το φθινόπωρο 2021 έχει ξεκινήσει ένας Γολγοθάς για εμένα όπου μου έχει επιφέρει ψυχολογικά απελπισία πια καθώς έχει πάει η ζωή μου πολλούς μήνες πίσω εξαιτίας της ανοργανωσιάς και ανικανότητας (?) κάποιων υπευθύνων του συγκεκριμένου τμήματος έκδοσης των πιστοποιητικών!

Καταρχάς να ξεκινήσω στο ότι ζήταγαν τότε να κλείσεις ραντεβού τηλεφωνικώς ή μέσω email κάτι που ήταν αδύνατο αφού δεν σηκώνουν ποτέ το τηλέφωνο (έπαιρνα καθημερινά επί μια εβδομάδα 3 με 4 ώρες συνεχόμενα μεταξύ των ωρών 10 με 2) όπως επίσης δεν απαντάνε και ποτέ στο email! Έχασα λοιπόν μια με μιάμιση εβδομάδα απλά προσπαθώντας να κλείσω ραντεβού!

Αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ατζέντη ο οποίος μετά την συγκέντρωση των δικαιολογητικών μου τα κατέθεσε όλα στα μητρώα !

Από εκεί και μετά περιμένω πολλούς μήνες να βγει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό! Σε αλλεπάλληλα τηλέφωνα που έχω με τον ατζέντη μου λέει συνέχεια ότι δεν έχει κάποιο νέο και ότι όλο του λένε αύριο και αύριο! (να σημειώσω ότι ο ατζέντης πηγαίνει κάθε μέρα στα μητρώα μιας και είναι η δουλειά του). Στο μεταξύ έλειπε μια υπάλληλος λόγω άδειας μητρότητας και ποτέ δεν αντικαταστάθηκε, ενώ σταμάτησαν να βγάζουν το χαρτί επειδή δεν προλάβαιναν και για τα άλλα, έκλεισαν κάποια στιγμή τα γραφεία λόγω κρούσματος και γενικά ένα μπάχαλο! Πριν μερικές εβδομάδες λοιπόν μου αποκάλυψε ο ατζέντης ότι είχε χαθεί ο φάκελός μου στα μητρώα και δεν μπορούσαν να τον βρουν! Μετά από 2-3 ημέρες μου είπε ότι τον βρήκαν τελικά και περιμέναμε μια υπογραφή και μια σφραγίδα! Αυτό έγινε τον Ιανουάριο! Στο ενδιάμεσο έκλεισαν για 2-3 ημέρες τα γραφεία πάλι λόγω κρούσματος, ενώ από τότε που ξανά άνοιξαν περιμένουμε τον υπεύθυνο να έρθει για τις σφραγίδες και τις υπογραφές! Και ρωτώ εγώ τώρα, φτάσαμε Φεβρουάριο 2022, δηλαδή έχουν περάσει πολλές ημέρες και ακόμα να πατήσει ο υπεύθυνος το πόδι του εκεί? Τι γίνεται? Έχω φτάσει στα όρια, βράζω από τα νεύρα από μέσα μου γιατί για ένα χαρτί όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θέλει 15 ημέρες για να βγει, έχει φάει πολλούς μήνες από την ζωή μου! Έχω απελπιστεί και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρω τι να κάνω για να τελειώνω, να φύγω για ταξίδι!! Πλήρης ανοργανωσιά !

Ευχαριστώ"

3. Τα ανωτέρω υποβάλλονται δια του παρόντος, θεωρούμενα πλέον ως καταγγελία της υπογράφουσας ένωσης προσώπων. Δυνάμει της ανωτέρω καταγγελίας, ερωτάται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον αρμόδιο Υπουργό:

Α. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στην παραπάνω καταγγελία;

Β. Για ποιό λόγο οι ναυτικοί μας καταφεύγουν σε αμειβόμενους ατζέντηδες, για υπηρεσίες που το Κράτος υποχρεούται να τους παρέχει δωρεάν; Γίνεται μνεία της αύξησης πολυτελών ιστοσελίδων ατζέντηδων, που υπόσχονται ταχεία διεκπεραίωση αιτήσεων που απευθύνονται στα Μητρώα της 2ας Μεραρχίας.

Γ. Έχει γίνει έλεγχος την περίοδο 2019 - 2022 εάν οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται με την σειρά της πρωτοκόλλησης τους, ώστε να αποφευχθεί το γρηγορόσημο;

Αθήνα, 12/2/2021

Για το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος

Δ .Π. Μπακόπουλος

Δικηγόρος - ΑΜ ΔΣΑ 24739

Ευφράνορος 27 - Αθήνα - 10672

2107560498 - 6980810962

Ολόκληρο το pdf εδώ: