Πρόσκληση για ιδρυτικά μέλη

2020-03-24

Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος συμπυκνώνει την κεντρική ιδέα της τριετούς προσπάθειας της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, η οποία καταργήθηκε με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις με το Κοινοβούλιο κυριολεκτικά σε καραντίνα. Η προσπάθεια αυτή, χαρακτηριστικότερο επίτευγμα της οποίας υπήρξε η συμβασιοποίηση 64 ναυαγιαιρέσεων με κόστος μόλις 3 λεπτά του Ευρώ, μοναδικό έρεισμα είχε την κοινωνία των πολιτών, τον καθημερινό πολίτη, που στεκόταν δίπλα της με όποιο τρόπο μπορούσε.
Η υλοποίηση του μεγαλύτερου project ναυαγιαιρέσεων στην Ευρώπη με μηδενικό κόστος κατέστη δυνατή, χάρη στο Δημήτρη, το Νίκο, το Γιώργο, την Έρη, το Χρήστο, τον Απόστολο, τον Ανδρέα, το Χρήστο, το Μάνο, το Φίλιππο, την Έλενα, τη Νότα, το Βασίλη, τον Κώστα, το Γιάννη, το Μάνο, τον Τάκη και πάρα πολλούς, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα της, την ίδια ώρα που το πολιτικό σύστημα διακομματικά γύριζε επιδεικτικά την πλάτη.

Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος σκοπεύει να κρατήσει ζωντανή τη σπίθα, που άναψε η ΔΑΛ. Να καταστήσει αποτελεσματική την ενεργή παρέμβαση του πολίτη στην καθημερινή λειτουργία των λιμανιών, να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο λιμάνι και την πόλη, να αναλάβει εθελοντικές δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, να παρέμβει με δυναμισμό στα κακώς κείμενα και να τροφοδοτήσει τεκμηριωμένες καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, προστατεύοντας καταγγέλοντες, οι οποίοι έχουν πολλά να πούν αλλά συνήθως είτε δεν αντέχουν στη στρατηγική της οικονομικής τους εξουθένωσης, είτε λυγίζουν από την άρση της ανωνυμίας τους, την οποία το Παρατηρητήριο δεσμεύεται να προστατεύσει.

Για να αποκτήσει το Παρατητήριο νομικη υπόσταση είναι απαραίτητη η σύμπραξη τουλάχιστον 20 ατόμων. Πρόθεσή μας είναι το Παρατηρητήριο να αποτελέσει πρότυπο δημοκρατικής οργάνωσης και το καταστατικό του να προκύψει μέσα από ανοιχτή διαβούλευση. 


Για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίο να γνωριστούμε, να μαζευτούμε και να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Καλούμε, λοιπόν, σήμερα όσους ενδιαφέρονται να αποτελέσουν ιδρυτικά μέλη να επικοινωνήσουν στο greekportswatch@gmail.com