ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

2021-02-16

"Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά

και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά

στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά

δεν πάει το παπάκι στην Ποταμιά

και η Παπαλάμπραινα γυμνή

χαιδεύει δώρο συσκευή

σε ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο"

Τζίμης Πανούσης (RIP Τζιμάκο)


Η Δημόσια Αρχή Λιμένων ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο 2017. 

Το γνωστότερο επίτευγμά της παραμένει η συμβασιοποίηση 60+ ναυαγιαιρέσεων με μηδενικό κόστος, όταν οι "επενδυτές με τα γουάν" και τις "χρυσές βι-ζες" ζήτησαν να τους καταβληθούν εκατομμύρια ΕΥΡΩ, για να διενεργήσουν μια (1) και μόνο από αυτές. 

Το Μάρτιο 2020 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Ιω. Πλακιωτάκης κατήργησε με εκπρόθεσμη αιφνιδιαστική τροπολογία, η οποία δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο διαβούλευσης, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, αφήνοντας στη θέση της ως φύλλο συκής το φάντασμα του λειτουργικού εαυτού της.

Με την κατάργηση της ΔΑΛ διαφώνησαν δημόσια με δελτία τύπου τόσο η ΟΜΥΛΕ, όσο και η ΠΟΥΕΝ. Αλλά η διαφωνία τους αγνοήθηκε πανυγηρικά. 

Παράλληλα, σημαντικοί φορείς του Πειραιά, με κορυφαίο μεταξύ αυτών το ΕΒΕΠ, είχαν ζητήσει να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπου τους στο Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΑΛ, αίτημα, που απέχει πολύ από την κατάργηση. 

Με επιστολή μου, που απέστειλα τον Μάρτιο 2020 σε όλους τους Βουλευτές, κατήγγειλα μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ιω. Πλακιωτάκης ΟΥΔΕΠΟΤΕ συναντήθηκε με εμένα ως Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ή με οποιοδήποτε άλλο από τα στελέχη της, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πεπραγμένα της. 

Επίσης, κατήγγειλα ότι ο κ. Πλακιωτάκης ΟΥΔΕΠΟΤΕ όρισε εκπρόσωπό του στο Συμβούλιο Διοίκησης της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, αν και ήταν κατά νόμω υποχρεωμένος να το πράξει.

Κατά την ολιγόλεπτη - ή μάλλον ολιγοδευτερόλεπτη - αιτιολόγηση της εκπρόθεσμης κατάργησης της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ο κ. Ιω. Πλακιωτάκης ψέλλισε απλά και μόνο ότι η κατάργηση αυτή αποτελούσε προσωπική του δέσμευση. 

Σε ποιόν δεσμεύτηκε ο κ. Πλακιωτάκης;

Γιατί δεσμεύτηκε;

Με ποιά διαδικασία θεσμικού διαλόγου αποφασίστηκε η κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, από τη στιγμή που ο κ. Πλακιωτάκης δε συζήτησε το παραμικρό με τα στελέχη της και οι σημαντικότεροι φορείς επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα πεπραγμένα της;

Εδώ και σχεδόν έναν (1) χρόνο αναζητώ επίμονα απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση...

Τελικά, όποιος ψάχνει βρίσκει...

Όπως μπορείτε να δείτε εδώ:

στις 11/2/2021 ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω. Πλακιωτάκη και στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευ. Κυριαζόπουλο την ανωτέρω επιστολή.

Τα θέματα της επιστολής αυτής σε πρώτη ανάγνωση δεν αφορούν τους καταστατικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, εκτός από το εξής:

Με την εν λόγω επιστολή, ένας επιχειρηματίας επιχαίρει για και επικροτεί την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, η οποία έλαβε χώρα με έμμεσο τρόπο πριν λίγες ημέρες. 

Η χαρά του είναι τόσο μεγάλη, ώστε έσπευσε να την εκφράσει και εγγράφως προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αγνοώντας πάντως τον Υφυπουργό κ. Κω/νο Κατσαφάδο. Παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο υπογράφων την επιστολή αποτελεί ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας με την επωνυμία ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΕ, στην οποία εργάζονται συγγενείς του Υφυπουργού κ. Κατσαφάδου. Εξάλλου, πρόσφατα σε συγγενή του Υφυπουργού κ. Κατσαφάδου ανατέθηκε ουσιαστικά η διαχείριση του Προβλήτα Ι της ΟΛΠ ΑΕ. 

Από την άλλη, δεν είναι εποχή να καρφώνονται κάποιοι...

Η ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν είναι ούτε κρατικός φορέας, ούτε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά σωματείο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως εμπορικοί λιμένες με σκοπό την προώθηση των εμπορικών τους συμφερόντων. Τα μέλη της Ένωσης αυτή είχαν υποστεί αυστηρή εποπτεία από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, η οποία είχε επιτύχει να εντοπίσει ακόμα και extraits περίεργων χρηματικών καταβολών από επιχειρηματίες, προβαίνοντας στην άμεση διαβίβασή τους στην αρμόδια Εισαγγελία. Ήταν, επομένως, εύλογο τα μέλη της να επιθυμούν την κατάργησή της, προκειμένου τα "εμβάσματα" να πηγαινοέρχονται ανενόχλητα. Μπορούσε, όμως, μια τέτοια επιδίωξη να αποτελέσει αντικείμενο δέσμευσης ενός πολιτικού προσώπου; 

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν έχει θεσμική ιδιότητα. Όταν δεν είναι κάποιο παιδί δια-κομματικού σωλήνα, ορισμένο σε ΔΕΚΟ με μοναδικό προσόν την δια-κομματική κονκάρδα, είναι επιχειρηματίας και φυσικά έχει το εύλογο δικαίωμα να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Η Δημόσια Αρχή Λιμένων είχε ασκήσει αυστηρή εποπτεία στις δραστηριότητές πολλών επιχειρηματιών της λιμενικής βιομηχανίας. Η εποπτεία αυτή δεν είχε, όμως, ποτέ προσωπικά χαρακτηριστικά. Παρέμεινε αυστηρά θεσμική και απαρέγκλιτα προσηλωμένη στο νόμο. Από την πλευρά των εποπτευόμενων επιχειρηματιών, ήταν απολύτως εύλογο να επιθυμούν να ξεφορτωθούν τη ΔΑΛ, όχι υποχρεωτικά κακοπροαίρετα, αλλά διότι, αν μη τι άλλο, η ζωή τους θα γινόταν απλούστερη, αφού θα είχαν λιγότερα ερωτήματα να απαντήσουν. Μπορούσε, όμως, μια τέτοια εγγράφως συνομολογημένη πλέον επιδίωξη λιγότερης κρατικής εποπτείας να συμπέσει με τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής; 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σε ικανοποιητικό βαθμό ποιοί διαφωνούσαν με την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων.

Από σήμερα γνωρίζουμε ποιοί συμφωνούσαν και την επικρότησαν.

Επομένως, το ερώτημα σε ποιόν αραγε είχε δεσμευτεί ο κ. Ιω. Πλακιωτάκης για την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων εν μέρει απαντήθηκε: δεν μπορεί παρά να είχε υποσχεθεί την κατάργησή της και σε αυτούς, που σπεύδουν να τον συγχαρούν εγγράφως για αυτήν, δηλαδή σε επιχειρηματικά συμφέροντα αυστηρά εποπτευόμενα και ελεγχόμενα από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων. Αλλιώς, για ποιό λόγο να σπεύσουν να του εκφράσουν εγγράφως τη χαρά τους για το μεγάλο του επίτευγμα να την ... καταργήσει;

Συγχαρητήρια κ. Πλακιωτάκη...

Μπράβο σας, πετύχατε κάτι σπάνιο: κρατικές αρχές να καταργούνται, επειδή το ζήτησαν εκείνοι που εποπτεύονταν από αυτές....

Όμως, πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τους Βουλευτές τη ΝΔ: κυρίες και κύριοι, γνωρίζατε, όταν ψηφίζατε την  κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, ότι για την πράξη σας επιχαίρουν επιχειρηματικά συμφέροντα; Γνωρίζατε ότι για τη δική σας ψήφο επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους σχεδόν κυριολεκτικά;

Επιπρόσθετα, κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας:

Αλήθεια, ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο;