ΜΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟ ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ NOOR ONE

2020-08-11

Τον Ιανουάριο 2018 η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά έθεσε στο αρχείο έγκληση των κκ. Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη σε βάρος στελέχους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Τον Αύγουστο 2018 η Εισαγγελία Αναθεωρητικού Δικαστηρίου απέρριψε προσφυγή των ανωτέρω κατά της προαναφερόμενης πράξης θέσης στο αρχείο [με μια εισαγγελική διάταξη η οποία είναι αλήθεια ότι περιγράφει διάφορα δικονομικά παράδοξα].

Στις 15 Οκτωβρίου 2019 ο μέχρι τότε Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Ναύαρχος Σταμάτης Ράπτης αποστρατεύεται, καταγγέλλοντας, ενώπιον του παριστάμενου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη «ότι ο άκομψος αυτός τρόπος δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά σε εξωθεσμικούς κύκλους και συμφέροντα εκτός του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος που άδικα με πολέμησαν».

Το Νοέμβριο 2019 (ήτοι μετά την αλλαγή Κυβέρνησης) ο νέος Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπογράφει εντολή διενέργειας Ε.Δ.Ε , προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν όσα περιλαμβάνονταν στις δυο εισαγγελικές διατάξεις αρχειοθέτησης των εγκλήσεων των κκ. Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη συνιστούν πειθαρχικό ή υπηρεσιακό αδίκημα. Σε απλά ελληνικά, μια από τις πρώτες υπογραφές του νεοπαγούς Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αφορούσε στην πειθαρχική αξιολόγηση των καταγγελιών των κκ Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη κατά στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οι οποίες κατά το ουσιώδες μέρος τους είχαν αρχειοθετηθεί όχι μία (1), αλλά δύο (2) φορές από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, για λόγους ουσιαστικούς και όχι τυπικούς.

Η σχέση ποινικής και πειθαρχικής δίκης έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απαλλαγή κατηγορουμένου για ποινικό αδίκημα συνιστά ταυτόχρονα και λόγο απαλλαγής του από οποιαδήποτε πειθαρχική κατηγορία. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, συνέβη το εξής αδιανόητο: με την ποινική υπόθεση δυο (2) φορές αρχειοθετημένη, ο κ. Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ διέταξε να διερυνηθούν πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας , ήταν αδύνατον να υφίστανται

Ανάμεσα στους δεκάδες Υποναυάρχους, Αρχιπλοιάρχους και Πλοιάρχους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, στους οποίους ο νεοπαγής Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα μπορούσε να έχει αναθέσει τη διενέργεια Ε.Δ.Ε επί καταγγελιών ήδη αρχειοθετημένων από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, ποιόν πιστεύετε ότι επέλεξε;

Το στέλεχος, που υπηρετούσε ως Λιμενάρχης Ραφήνας, το θανατερό βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι κατά το χρόνο της επιλογής του εν λόγω προσώπου, η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Ναυτοδικείου Πειραιά για τις πράξεις και παραλείψεις των Λιμενικών στο Μάτι δεν είχε ακόμα περατωθεί.

Στις 27 Μαρτίου 2020 ο Λιμενικός, που υπηρετούσε ως Λιμενάρχης Ραφήνας το καταραμένο βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι, εξέτασε τις καταγγελίες των κκ Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη, οι οποίες είχαν αρχειοθετηθεί όχι μία (1), αλλά δύο (2) φορές από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, για λόγους ουσιαστικούς και όχι τυπικούς, και τις δικαίωσε, ζητώντας μεταξύ άλλων και την πειθαρχική δίωξη στελέχους από αυτά που είχε συγχαρεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για τη σύλληψη του Noor One !!!

Ιδιαίτερη εντύπωση προξενούν τα εξής:

-ο προαναφερόμενος διενεργών Ε.Δ.Ε, αν και παρέλαβε τη σχετική εντολή το Δεκέμβριο 2019, διενήργησε ανακριτικές πράξεις για μόλις δεκαέξι (16) ημέρες και μετά από μια χρονικά τόσο συντετμημένη έρευνα διαφώνησε με την επί της ουσίας κρίση τόσο της Εισαγγελίας Ναυτοδικείου Πειραιά, όσο και της Εισαγγελίας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

-ο προαναφερόμενος διενεργών Ε.Δ.Ε ουδέποτε έλαβε κατάθεση αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στις καταγγελίες των κκ Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη από τους π. Αρχηγούς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κατά την επίδικη περίοδο Ναυάρχους Αθανασόπουλο και Ράπτη

-δεν έχει περιέλθει μέχρι σήμερα σε γνώση μας οποιοδήποτε στοιχείο αναφορικά με εντολή του νύν Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για τη διεξαγωγή Ε.Δ.Ε σχετικά με την άρνηση π. Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να διενεργήσει Ε.Δ.Ε για τις καταγγελίες, που σήμερα δικαιώνει ο πρώην Λιμενάρχης Ραφήνας. Ούτε και περιλαμβάνεται τέτοια πρόταση στο πόρισμα Ε.Δ.Ε του τελευταίου.

Λίγο μετά τη σύνταξη του προαναφερόμενου πορίσματος Ε.Δ.Ε από τον πρώην Λιμενάρχη Ραφήνας, έλαβαν χώρα τα εξής:

-η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά «έκλεισε» την προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ευθύνες Λιμενικών στο Μάτι, η οποία προφανώς αφορούσε και τυχόν ευθύνες στελεχών του Λιμεναρχείου Ραφήνας

-ο δικαιώσας τις καταγγελίες των κκ Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη κατά συναδέλφων του πρώην Λιμενάρχης Ραφήνας προήχθη μετά τη σύνταξη του πορίσματός του σε Αρχιπλοίαρχο

-ένας από αυτούς που συνέλαβαν το κύκλωμα του Noor One, κατέθεσε ενώπιον των Δικαστηρίων κατά των πανίσχυρων κυκλωμάτων διακίνησης ηρωίνης με κίνδυνο της ζωής του και έλαβε συγχαρητήρια από τον τότε Πρωθυπουργό δεν προήχθη, διότι εκείνος, που όταν υπηρετούσε ως Λιμενάρχης Ραφήνας κάηκαν ζωντανοί 102 άνθρωποι, διεπίστωσε πιθανές πειθαρχικές του ευθύνες κατόπιν σε βάρος του καταγγελίας των κκ Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη. 

Τα ανωτέρω, όμως, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου. 

Σύμφωνα με τον έμπειρο δικαστικό ρεπόρτερ κ. Άρη Σπίνο, επίκειται κλήση του επιχειρηματία κ. Βαγγέλη Μαρινάκη σε απολογία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για την υπόθεση του NOOR ONE. [βλ. https://edolio5.blogspot.com/2020/08/edolio5h-noor1-3.html)

Μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή είναι και στέλεχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, το οποίο το έτος 2014 ο τότε Πρωθυπουργός είχε συγχαρεί δια του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη σύλληψη του ναρκόπλοιου. 

Στις 29 Ιουνίου 2020, ήτοι μετά την Ε.Δ.Ε που διενήργησε ο π.Λιμενάρχης Ραφήνας στη βάρδια του οποίου κάηκαν ζωντανές 102 ψυχές, αλλά η ποινική δικογραφία έκλεισε νωρίς και με Υπουργό Πλακιωτάκη προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο,  η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά  ανασύρει υπόθεση κατά του εν λόγω στελέχους, η οποία είχε αρχειοθετηθεί δύο (2) φορές και τον καλεί να απολογηθεί για το ποινικό αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης κατά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Θείο δώρο για τον κ. Μαρινάκη...

Εάν και εφόσον κληθεί σε απολογία θα μπορεί να επικαλεστεί ότι ένας βασικός μάρτυρας εναντίον του ερευνάται ήδη για ψευδή κατάθεση... 

Μετα από 21 χρόνια δικηγορίας και αφού διαβουλεύτηκα με επί 32 χρόνια Στρατιωτικό Δικαστή, τούτο μόνο έχω να δηλώσω: ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΟΤΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΠΡΟΤΟΥ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. 

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ...ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΑΣΥΝΗ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΜΑΤΑ-ΞΑΝΑ-ΓΙΝΕ...

ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΜΑΤΑ-ΞΑΝΑ-ΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ "ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ"

κ. Πλακιωτάκη

κ Κλιάρη

κ Πουλή

Το Παρατηρητήριο θα κάνει το καθήκον του

Ραντεβού στα ... γουναράδικα...