κ. Δήμαρχε Πειραιά πες την αλήθεια για το Παλατάκι...

2020-06-03

Στις 29/6/2016 πραγματοποιήθηκε ενώπιον της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων η "ακρόαση φορέων" αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ. 

Στην εν λόγω διαδικασία, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αναφορικά με τις διεκδικήσεις του Δήμου Πειραιά στην περιοχή Παλατάκι ανέφερε κατά λέξει τα εξής:

"Τα θέματα τα οποία βάλαμε λοιπόν στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ήταν για 5 ή 6 τομείς...Το τέταρτο θέμα αφορά κάποιες παλιές διεκδικήσεις που υπάρχουν, σε κομμάτια της χερσαίας λιμενικής ζώνης, από αυτή που παραχωρείται, για το πού ανήκει τελικά η ιδιοκτησία. Υπάρχει έκθεση των υπηρεσιών του δήμου Πειραιά, έχει κατατεθεί αρμοδίως στην Ελληνική Κυβέρνηση, η άποψη του ΤΑΙΠΕΔ ήταν και παραμένει- από όσο γνωρίζω- ότι η διαδικασία προχώρησε όπως προχώρησε και αν ποτέ τεκμηριωθεί και αποδεχθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ότι πράγματι ο δήμος Πειραιά έχει κυριότητα πάνω σε αυτό το χώρο, θα πρέπει να αποζημιωθεί ο δήμος Πειραιά για αυτά τα στρέμματα και είμαστε σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση γι' αυτό..."

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται πλήρως η διαρρέουσα άποψη της τότε Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (την οποία το Παρατηρητήριο δε συνηθίζει να χειροκροτεί) ότι ζήτημα εξαίρεσης της έκτασης στο Παλατάκι από την παραχώρηση στην COSCO ουδέποτε τέθηκε από το Δήμο Πειραιά, ο οποίος, όπως σαφώς προκύπτει από την ανωτέρω τοποθέτηση του Δημάρχου, ήταν ικανοποιημένος απλά και μόνο με την καταβολή αποζημίωσης. Δε γνωρίζουμε εάν η εν λόγω απόφαση (καταβολή αποζημίωσης αντί διεκδίκησης της έκτασης) έχει ληφθεί αρμοδίως από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά, γνωρίζουμε όμως ότι, προκειμένου η εν λόγω αποζημίωση να καταβληθεί, απαιτείται είτε αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είτε αίτημα αναγνώρισης απαίτησης επι του οποίου γνωμοδοτεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια του Δήμου Πειραιά. 

Τα ανωτέρω καθιστούν αναγκαία μια ακόμα ουσιώδη διευκρίνηση από τον κ. Δήμαρχο Πειραιά. Οι ενέργειες της νομικής υπηρεσίας, που πρόσφατα ανακοίνωσε, τί θα αφορούν: τη διεκδίκηση της κυριότητας της έκτασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της κατασκευής του νέου προβλήτα κρουαζιερόπλοιων ή την καταβολή αποζημίωσης, οπότε τα έργα ίσως συνεχιστούν ανεμπόδιστα. 

Κ. Δήμαρχε, να εξηγιώμαστε για να μην παρεξηγιώμαστε...