ISPS: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ...κ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΑΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ...κ. ΚΛΙΑΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ Κ.Λ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΟΛΠ...

2020-05-27

1. Ο Λιμένας Πειραιά υποχρεούται να έχει Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ), το οποίο εκπονεί η ΟΛΠ ΑΕ και εγκρίνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Στις 11-12-2019 το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διενήργησε έλεγχο στη λιμενική εγκατάσταση Επιβατηγός Λιμένα Πειραιά, αναφορικά με την προσήκουσα εφαρμογή του ΣΑΛΕ. Τα πορίσματα του ελέγχου είναι εντυπωσιακά και αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιάς κατάστασης, η οποία εξελίσσεται σε σκάνδαλο:

-"η ΟΛΠ ΑΕ ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης της λιμενικής εγκατάστασης "Επιβατηγός Λιμένα Πειραιά" δεν μερίμνησε για την επαρκή εφαρμογή του εγκεκριμένου ΣΑΛΕ αυτής, στο κεντρικό λιμένα, στην περιοχή Ε2 και Ε3, όπου καταπλέουν υπόχρεα πλοία κατηγορίας Α, δεν υφίσταται κατάλληλη περίφραξη και δεν πραγματοποιείται έλεγχος πρόσβασης. Επιπλέον, οι κάμερες ασφαλείας και ο αριθμός του προσωπικού ασφαλείας υπολείπονταν του ορισμένου στο ΣΑΛΕ αριθμού."

Από το ανωτέρω συμπέρασμα του διενεργήσαντος τον έλεγχο απουσιάζει κάτι ουσιώδες: η διάρκεια, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η ΟΛΠ ΑΕ ως φορέας διαχείρισης του λιμένα Πειραιά δεν μερίμνησε για την επαρκή εφαρμογή του εγκεκριμένου ΣΑΛΕ αυτής. Είναι βέβαιο ότι το ΣΑΛΕ δεν τηρείτο κατά το χρόνο διεξαγωγής του ελέγχου (δηλ. στις 11-12-2019), όμως ποιό είναι το ακριβές χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η ΟΛΠ ΑΕ δεν εφαρμόζει τον υποχρεωτικό ISPS Code;

Από εδώ και μετά αρχίζουν να ομολογούνται εγγράφως απίστευτες παραβάσεις νομοθεσίας, για τις οποίες κάποιοι έχουν κλείσει τα μάτια. 

Η ΟΛΠ ΑΕ δίνει εικόνα επιτήρησης από τις κάμερες του συστήματος ISPS στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο, επομένως, γνωρίζει πολύ καλά σε ποιά σημεία ο ISPS Code εφαρμόζεται σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΑΛΕ και σε ποιά ΔΕΝ εφαρμόζεται. 

Πέραν αυτού, η ΟΛΠ ΑΕ έχει ήδη συνομολογήσει εγγράφως ότι οι διατάξεις του ISPS Code δεν εφαρμόζονται καθόλου, αν και θα έπρεπε, στη Ζώνη Β', ήτοι σε περιοχή, όπου εξυπηρετούνται πλοία κατηγορίας Α', που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς - Κρήτη. 

Και το θράσος της ΟΛΠ ΑΕ δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζει παραπέρα. 

Ο τρόπος με τον οποίο η ΟΛΠ ΑΕ υποχρεούται να εφαρμόσει τον ISPS Code εντός λιμένα Πειραιά έχει εξειδικευθεί στο ΣΑΛΕ, το οποίο εκπόνησε η ΟΛΠ ΑΕ και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως αρμόδια εποπτική αρχή του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, η τήρηση του ΣΑΛΕ δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της ΟΛΠ ΑΕ, αλλά είναι υποχρεωτική, ενώ η παράβασή της επισύρει διοικητικές και ενδεχομένως και ποινικές κυρώσεις. 

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, αλλά και ο Κλάδος Επιθεώρησης Πλοίων (σημ: με αυτά τα καλόπαιδα δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να ασχοληθούμε, αλλά υπάρχουν χιλιάδες ράμματα για την τριχωτή γούνα τους. Παιδιά, εκείνη τη ντουλάπα με τις αμαρτίες μην την πετάξετε, την ψάχνει ο Εισαγγελέας) έχει την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να διασφαλίζει ότι η ΟΛΠ ΑΕ τηρεί το ΣΑΛΕ, όπως ακριβώς είναι εγκεκριμένο από το Ελληνικό Δημόσιο. Κάθε φορά, που το εγκεκριμένο ΣΑΛΕ ΔΕΝ εφαρμόζεται από την ΟΛΠ ΑΕ η τελευταία υπόκειται στις προβλεπόμενες διοικητικές και ενδεχομένως και ποινικές κυρώσεις. 

Μετά απο την ανωτέρω παράθεση του αυτονόητου, πώς νομίζετε ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την μη εφαρμογή του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΑΛΕ ένας Κινέζος, που διαμένει σε πολυτελή οικία σε πανάκριβο προάστιο της Αθήνας (σημ: είχες και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τέτοια χλιδή σύντροφε;);

Ισχυρίστηκε ότι η μη εφαρμογή από την ΟΛΠ ΑΕ του υποχρεωτικού ISPS Code στην προαναφερόμενη ζώνη του επιβατηγού λιμένα οφείλεται στην .... δυσκολία υλοποίησης των υποδομών, τις οποίες η ίδια η ΟΛΠ ΑΕ συμπεριέλαβε στο ΣΑΛΕ, που υπέβαλε προς έγκριση, και οι οποίες τελικά εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο δια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Και δεν είναι μόνο αυτό:

Η ΟΛΠ ΑΕ δια του ίδιου Κινέζου ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δηλ. του δημόσιου φορέα που ενέκρινε το ΣΑΛΕ της ΟΛΠ ΑΕ, διαφωνούν με το ΣΑΛΕ, που ενέκριναν, διότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κινέζου οι υπηρεσίες αυτές - που όμως έχουν εγκρίνει το ΣΑΛΕ της ΟΛΠ ΑΕ -έχουν συμφωνήσει μαζί του ότι εάν τελικά εφαρμοστεί, όπως το ενέκριναν, δήθεν θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού. 

Αλήθεια, ποιά ήταν αυτά τα προβλήματα; Μήπως ότι το εγκεκριμένο ΣΑΛΕ δεν εξυπηρετεί προμηθευτές με προνομιακή σχέση με στελέχη της ΟΛΠ ΑΕ; 

Ένα μόνο ερώτημα απομένει: 

Πόσες μέρες θα περάσουν πριν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως προκαταρκτική εξέταση για όλους αυτούς τους απίθανους τύπους:

-τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που ενέκριναν κάτι δήθεν.... ανεφάρμοστο, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να εφαρμοστεί

-τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εδώ και χρόνια βλέπουν το ΣΑΛΕ να μην εφαρμόζεται και σφυρίζουν αδιάφορα

-τα στελέχη του ΟΛΠ ΑΕ, που δεν εφαρμόζουν αυτό που ενέκρινε το Ελληνικό Δημόσιο, απλά και μόνο επειδή το θεωρούν ... δύσκολο.

Μετά από τα παραπάνω, προτρέπουμε όσους αναγνώστες δυσκολεύονται να πληρώσουν φόρους επειδή οι φορολογικοί συντελεστές είναι στην περίπτωσή τους .... δύσκολοι και εάν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα .... λειτουργίας, να προσφύγουν στον κ. Αρχηγό ΛΣ - ΕΛΑΚΤ και να ζητήσουν μια βεβαίωση με ... συντελεστή δυσκολίας για να απαλλαγούν από όσα η φορολογική νομοθεσία επιτάσσει. 

2. Αν νομίζετε ότι τελειώσαμε, το σκάνδαλο μόλις άρχισε.

Στις 6-12-2019 διενεργήθηκε έλεγχος για την εφαρμογή του ΣΑΛΕ στο Νέο Προβλήτα Ι ΣΕΜΠΟ και διαπίστωσε τα εξής:

"η ΟΛΠ ΑΕ ως φορέας εκμετάλλευσης της εν λόγω λιμενικής εγκατάστασης δεν μερίμνησε για την επαρκή εφαρμογή του εγκεκριμένου ΣΑΛΕ αυτής, καθώς οι κάμερες ασφαλείας υπολείπονταν σε αριθμό από τον αντίστοιχο καθορισμένο στο εγκεκριμένο ΣΑΛΕ, με αποτέλεσμα να μην επιτηρούνται επαρκώς η περίφραξη και οι χώροι της λιμενικής εγκατάστασης"

Τι νομίζετε ότι ισχυρίζεται αυτή τη φορά ο ίδιος Κινέζος;

Επειδή οι Κινέζοι είναι επενδυτές και πρόκειται να επενδύσουν στο μέλλον, δεν εφαρμόζουν το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΑΛΕ τώρα, όπως υποχρεούνται, αλλά θα το εφαρμόσουν όποτε εκείνοι αποφασίσουν να τελειώσουν τις ηλεκτρολογικές εργασίες των επενδύσεων, που πρόκειται να κάνουν...

Απαλλαγή από την εφαρμογή της νομοθεσίας λόγω ... επενδυτικής πρόθεσης δηλαδή....

Εν τω μεταξύ και μέχρι να τους .... έρθει των Κινέζων, η περίφραξη και οι χώροι του Προβλήτα Ι θα μείνουν χωρίς επιτήρηση; 

Η έλλειψη επιτήρησης σε τί είδους εγκληματικότητα οδηγεί; Λαθρεμπόριο; Trafficking; Κλοπές; Και η καταπολέμηση αυτής της εγκληματικότητας θα περιμένει τον επενδυτικό οίστρο των Κινέζων; 

Αναρωτιέμαι εάν ο ίδιος Κινέζος ισχυριζόταν τα ίδια σε ομοεθνείς του λιμενικούς, τί αντιμετώπιση θα είχε;

Αναρωτιέμαι επίσης και πάλι πόσες μέρες χρειάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για να ενεργήσει αυτεπαγγέλτως;

3. Και κλείνουμε με το καλύτερο:

Στις 5-12-2019 διενεργήθηκε έλεγχος για την εφαρμογή του ΣΑΛΕ από την ΟΛΠ ΑΕ στη λιμενική εγκατάσταση Διακίνησης Αυτοκινήτων Γ1 και στον Επισκευαστικό Μώλο Δραπετσώνας και διαπίστωσε ότι οι κάμερες ασφαλείας ήταν λιγότερες από τις αναφερόμενες στο εγκεκριμένο ΣΑΛΕ με αποτέλεσμα να μην επιτηρούνται επαρκώς η περίφραξη και οι χώροι της λιμενικής εγκατάστασης

Τί νομίζετε ότι απάντησε αυτή τη φορά ο ίδιος Κινέζος ... επενδυτής;

Μιμήθηκε τον φοβερό Βύρωνα Πολύδωρα και τη δήλωσή του για το στρατηγό άνεμο (βλ. https://www.in.gr/2007/08/27/greece/o-stratigos-anemos-dysxerainei-to-ergo-tis-katasbesis-leei-o-b-polydwras/) και ισχυρίστηκε ότι οι κάμερες ασφαλείας εμφανίζουν συχνά βλάβες λόγω των ... ανέμων που πλήττουν συχνά τον προβλήτα.

Αυτό είναι πραγματικά ένα προηγμένο σύστημα ασφαλείας....

Αρκεί να περιμένεις πότε θα φυσήξει για να βρεθεί εκτός λειτουργίας και να το ... παραβιάσεις.

Δε θέλω να γίνω κακός, αλλά εύλογα αναρωτιέμαι εάν το σύστημα ασφαλείας είναι ... κινέζικο ή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παριστάνουν εδώ και χρόνια τον ...Κινέζο.

Όπως και να ΄χει, το Παρατηρητήριο θα ενημερώσει άμεσα την EMSA και τις εισαγγελικές αρχές για τα ευτράπελα, που αφορούν στο σύστημα ασφαλείας του λιμένα Πειραιά. 

Μέχρι τότε αφιερώνουμε στα εξειδικευμένα στον ISPS Code μεγαλοστέλεχη της ΟΛΠ ΑΕ την επιτυχία του Γιάννη Πλούταρχου "φυσάει πολύ απ' το σπασμένο μου το τζάμι":

https://www.youtube.com/watch?v=fUAkxL4GLRs

ΥΓ: Μήπως κάποιος μπορεί να μας ενημερώσει πόσοι έλεγχοι για την εφαρμογή του ISPS Code έγιναν την περίδο 2015 - 2018 και τί ύψους πρόστιμα καταλογίστηκαν;