ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΟΦΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

2020-08-18

Ο δρόμος μου - τότε με την ιδιότητα του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων - με εκείνον της Παναγιώτας Σοφίου διασταυρώθηκε τυχαία. 

Είχα αρχίσει από το 2017 να ερευνώ τα κυκλώματα των ναυαγίων και των επικινδύνων και επιβλαβών πλοίων, που κρύβονταν πίσω από την απροθυμία, την ατολμία, την ουδετερότητα ή και την υπονόμευση της προσπάθειας της Δημόσιας Αρχής Λιμένων να καθαρίσει το λιμάνι του Πειραιά από αυτά, χωρίς να δαπανηθούν αδίκως πολλά εκατομμύρια κρατικου χρήματος - δικού μας χρήματος, ημών των φορολογουμένων. 

Κάθε φορά, που κάτι στοιχειοθετούσα, διαβίβαζα τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. 

Όταν τα επιμέρους στοιχεία "έδεναν" σε μια μεγάλη εικόνα, και πάλι ενημέρωνα την Εισαγγελία, εγγράφως και επωνύμως.

Κάπως έτσι συγκεκριμένοι "λομπίστες" της ΟΛΠ ΑΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την προσπάθεια ως δήθεν "δικομανή", ενώ στην πραγματικότητα απλά απέκρυπταν δικές τους ποινικές ευθύνες από στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία με προθυμία αποδέχτηκαν αυτήν την απόκρυψη (εξαιρουμένου του π. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του μοναδικού στελέχους της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε συνέντευξη δίπλα μου και μέσα σε εργοτάξιο ναυαγιαιρέσεων με θέμα τις αζήμιες ανελκύσεις).

Το 2018 έπεσα τυχαία πάνω σε συνέντευξη της Παναγιώτας Σοφίου στην ιστοσελίδα zougla.gr. Όσα άκουσα, πρόσθεσαν νέα κομμάτια στο "πάζλ" του κυκλώματος, τα οποία έδεναν με τα στοιχεία, τα οποία είχε καταφέρει να συλλέξει η Δημόσια Αρχή Λιμένων. 

Με δική μου πρωτοβουλία συναντήθηκα μαζί της και τα στοιχεία που μου έδωσε ήταν συγκλονιστικά: αποτελούσαν τη φυσική συνέχεια της μέχρι τότε σχεδόν διετούς έρευνας της Δημόσιας Αρχής Λιμένων. 

Έκτοτε, η καταργημένη πλέον Δημόσια Αρχή Λιμένων συστηματοποίησε την έρευνα, ταυτοποίησε τους υπαιτίους, επεδίωξε τον ποινικό τους κολασμό, ενημέρωσε με επανειλλημμένες συνεντεύξεις για τα τεκταινόμενα και λίγο πριν τη βίαιη και αναιτιολόγητη κατάργησή της από τον Γιάννη Πλακιωτάκη και την Κυβέρνηση ΝΔ ετοιμαζόταν για αποφασιστικές νομικές κινήσεις, προκειμένου η δράση του κυκλώματος να τερματιστεί. 

Τους μήνες, που ακολούθησαν την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, από το Γιάννη Πλακιωτάκη, η Παναγιώτα Σοφίου συνέχισε να τροφοδοτεί τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σημαντικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος: εάν οποιοσδήποτε ταξινομήσει τις καταγγελίες της, τότε μένει έκπληκτος από τη "Μαφία", που αποκαλύπτεται μπροστά του. Μια "Μαφία", η οποία δε διστάζει ελαφρά τη καρδία να ομολογεί ακόμα και απόπειρα δολοφονίας συγγενούς της - στοιχεία, τα οποία η Σοφίου δε δίστασε να καταγγείλει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Και για να εξηγούμαστε μια και καλή με τους πρόθυμους "λασπολόγους": από το συνδυασμό της έρευνας της Δημόσιας Αρχής Λιμένων με τα στοιχεία της Σοφίου, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η δράση μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας με πλοκάμια μέσα στην ΟΛΠ ΑΕ, αλλά και στις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική. Η ομάδα "έβαζε στο μάτι" συγκεκριμένα πλοία, τα οποία θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της για αποκομιδή παράνομου οφέλους - δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση για όσα θα διαβάσετε παρακάτω. Τα πλοία αυτά αρχικα κατάσχονταν είτε για αληθινές, είτε για καταχρηστικές απαιτήσεις διαφόρων προθύμων. Ωστόσο, αντί να επισπεύδονται πλειστηριασμοί, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές (μεταξύ των οποίων η ΟΛΠ ΑΕ και οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική), η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης έμενε παγωμένη για πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα σχιζοφρενικό: αφού οι δανειστές δεν επέσπευδαν πλειστηριασμό του πλοίου για να ικανοποιηθούν από την αξία του, το πλοίο αρχικά σκυλευόταν και στη συνέχεια κυριολεκτικά σάπιζε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, χάνοντας μέρα με τη μέρα την αξία του. Παρά την δραματικη απώλεια της αξίας του πλοίου, κανενός δανειστή το αυτί δεν ίδρωνε προκειμένου να επισπεύσει πλειστηριασμό. Τελικά, το χρέος προς τους αδιάφορους δανειστές μεγάλωνε, ενώ η αξία του πλοίου έπεφτε τόσο, ώστε να χρέη να είναι αδύνατον να εξοφληθούν. Στο ενδιάμεσο φρόντιζαν να κονομήσουν κάτι αυθαίρετα και κατεδαφιστέα ναυπηγεία, στα οποία μεθορμούσαν αυτά τα "αμαρτωλά" πλοία με την ανοχή των αξιοτίμων Ναυάρχων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, καθώς και μεσεγγυούχοι και εταιρείες φύλαξης, στα χέρια των οποίων η αξία του πλοίου μειωνόταν. 

Όταν πια το κύκλωμα "έδενε το γλυκό", ερχόταν η ώρα του νόμου 2881/2001. Το πλοίο εντασσόταν επιλεκτικά στις διατάξεις περί ναυαγίων ή επικινδύνων και επιβλαβών πλοίων, ακολουθούσε εκποίηση σε "σκοτωμένες" τιμές και διάλυση στο ΑΛΙ ΑΓΑ της Τουρκίας. Τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουμε πως ο νόμος 2881/2001 επέτρεπε στο κύκλωμα να εκποιούν τα πλοία ελέυθερα βαρών, ρίχνοντας δεκάδες εκατομμύρια έξω το ΝΑΤ. 

Στο τέλος της ημέρας, όμως, το κύκλωμα έπρεπε κάτι να εξηγήσει στα αφεντικά του: αφού το πλοίο πουλήθηκε σε "σκοτωμένες" τιμές μετά από πολλά χρόνια άρνησης του κυκλώματος να επισπεύσει πλειστηριασμό, ποιός θα κάλυπτε τη ζημιά του αφεντικού; Ποιός θα πλήρωνε τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική οφειλή προς το αφεντικό και τη "σκοτωμένη" τιμή εκποίησης του πλοίου; 

Τότε, ερχόταν η ώρα του πράκτορα: η ΟΛΠ ΑΕ μετακυλίει στους πράκτορες, το "φέσι" που προκαλείται από την άρνησή της να επισπεύσει εγκαίρως πλειστηριασμούς και την εξαιτιας αυτής απομείωση της αξίας του πλοίου και διεκδικεί από αυτούς τις οφειλές όχι ενεργών πλοίων, αλλά ναυαγίων ή σάπιων κουφαριών για τα οποία ο μεν πράκτορας δεν έχει προβεί ποτέ σε καμία πραγματική πράξη πρακτόρευσης, η δε ΟΛΠ έχει επιτρέψει να χάνουν την αξία τους, αρνούμενη να επισπεύσει τους πλειστηριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουν πλασματικά ισοσκελισμένοι και οι ισολογισμοί, αφού σε αυτούς ποτέ δεν αποτυπώνεται η απώλεια της αξίας του πλοίου. 

Η Παναγιώτα Σοφίου είναι παθούσα. Είναι μία από τους πολλούς πράκτορες, που έχουν υποστεί τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες αυτής της μεθόδευσης. Είναι ταυτόχρονα και η μοναδική, που παρείχε στοιχεία, τα οποία βάζουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στο κύκλωμα. 

Αυτα τα στοιχεία ανέμενε η Παναγιώτα Σοφίου ότι θα μελετήσει και θα αξιολογήσει σωστά η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Δυστυχώς, διαψεύστηκε. Αντί για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για οριστικό τερματισμό της εγκληματικής αυτής κατάστασης, η Σοφίου πήρε αρχικά μια απάντηση περί αναρμοδιότητας του Υπουργείου να ασχοληθεί με την τιμολογιακή πολιτική της ΟΛΠ ΑΕ (λες και η Σοφίου είχε καταγγείλει ότι πουλάνε ακριβά τα μανταλάκια στο λιμάνι) και μετά από πολλές διαμαρτυρίες κατάφερε να της στείλουν μια επιστολή του ΓΓ, ο οποίος "παρακαλούσε θερμά" τον ΟΛΠ να τον πληροφορήσει για κάποια σύμβαση της Σοφίου με αυτόν, αν και τέτοια σύμβαση δεν υπήρχε. Ακολούθησε μια συνάντηση, μια υπόσχεση ότι το θέμα θα λυθεί και μια αναβολή της λύσης, διότι στον ΟΛΠ είχαν πάει διακοπές. 

Αυτά κατάλαβε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής [συνεχίζοντας την αδιαφορία των προηγούμενων] από τα συγκλονιστικά στοιχεία, με τα οποία τους τροφοδοτεί η Παναγιώτα Σοφίου εδώ και πολλούς μήνες. Και με αυτά που κατάλαβε δεν έπραξε ουσιαστικά τίποτα απολύτως. 

Μηδέν εις το πηλίκο κκ. Πλακιωτάκη και Κυριαζόπουλε. Και μηδενική επαφή με το πραγματικό πρόβλημα. 

Το απόγευμα της Πέμπτης 13/8/2020 η Παναγιώτα Σοφίου με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι πριν λίγες ώρες αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απελπισμένη από την αδιαφορία της Πολιτικής Ηγεσίας για το πρόβλημά της. Προσπάθησα πολύ να την μεταπείσω, αλλά μάταια. Ήταν αδύνατον. Η Σοφίου δε θα έφευγε από την περίφραξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ό τι και να έκανα ή έλεγα. 

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ακόμα και ο Captain Kirk άρτι αφιχθείς από το αστρόπλοιο Enterprise θα είχε καταλάβει περισσότερα από όσα κατάλαβε η Κυβέρνηση των "αρίστων", αν και η Σοφίου τους τα "έδωσε στο πιάτο", στη διεκδίκησή της αυτή στάθηκα, στέκομαι και θα σταθώ αρωγός. Δεν είμαι επ' αμοιβή δικηγόρος της Σοφίου. Ούτε και πιστέυω ότι η Σοφίου έπρεπε πρώτα να καταστεί επαίτης και μετά απεργός πείνας, όπως επιχείρησαν τα παπαγαλάκια να διαδώσουν. Είμαι Έλληνας πολίτης και όταν η Πολιτική Ηγεσία κλείνει τα μάτια σε στοιχειοθετημένες καταγγελίες, ενώ με ταχύτητα φωτός νομοθετεί απευθείας αναθέσεις στο Ευγενίδειο, αγανακτώ...Διότι με αυτές τις πολιτικές πρακτικές χάνουν οι πολλοί και κερδίζουν οι λίγοι, τα λαμόγια....Και εμείς εδώ στο Παρατηρητήριο έχουμε βάλει στόχο τα λαμόγια να χάσουν... Τις επόμενες ημέρες οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν...Και ίσως όταν ολοκληρωθούν ξεκινήσουμε όλοι μαζί απεργία πείνας...αγανακτισμένοι...όπως ήταν η Σοφίου στις 13/8/2020...όσο για γιατρό....οι υπηρεσίες του κ. Πλακιωτάκη δε χορηγούν...απευθυνθείτε στο Βασίλη Κικίλια