ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΟΦΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ'

2020-09-13

Μέρος Γ': Ο Γιάννης Πλακιωτάκης και το ναυάγιο ΑΛΚΥΟΝ

"Ξεχνάει ο κόσμος στη στιγμή, και ιστορίες γράφει...

                                                        Την πόρτα κλείνει ο τρελός, μήπως και δει τα λάθη...

                                                         Άμα δεν νοιώθεις, μη μιλάς...Σώπα και μη δικάζεις...

                                                          Χίλια κεφάλια πέφτουνε, όταν εσύ δειλιάζεις..."

                                                          Δανάη Παναγιωτοπούλου

1. To Ε/Γ - Ο/Γ ΑΛΚΥΟΝ  κατασχέθηκε από τις Δικαστικές Αρχές Πειραιά το έτος 2002 στο πλαίσιο παροχής δικαστικής συνδρομής προς το Ιταλικό Δημόσιο. Η κατάσχεση έγινε στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας για τα ποινικά αδικήματα περί προλήψεως και καταστολής νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

2. Το έτος 2013 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά διέταξε τη δήμευση του εν λόγω πλοίου.

3. Με βάση την κείμενη νομοθεσία το Ε/Γ - Ο/Γ ΑΛΚΥΟΝ περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και αρμόδιος για την εκποίησή του κατέστη και ο ΟΔΔΥ. 

4. Πράγματι, το εν λόγω πλοίο δημοπρατήθηκε τέσσερις φορές από τον ΟΔΔΥ, χωρίς να αναδειχθεί πλειοδότης. Για το λόγο αυτό, ο ΟΔΔΥ ζήτησε το έτος 2016 από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να προβεί στην καταστροφή του. 

5. Οι δημοπρασίες για την εκποίηση κατασχεμένων - ιδίως λαθρεμπορικών - πλοίων αποτελούν αρκετά συνηθισμένη μέθοδο, δια της οποίας τα λαθρόπλοια επιστρέφουν στον ... λαθρέμπορο. 

6. Ενδεικτικά: 

-το M/V STENLAND κατασχέθηκε για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Εκποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για το αστρονομικό ποσό των ...  20.000 ΕΥΡΩ, άλλαξε όνομα σε STELLA και βυθίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες δυτικά της Καρπάθου. Για όσους δεν γνωρίζουν, πολλές φορές τα λαθρεμπορικά βυθίζονται επίτηδες, για να τη γλυτώσουν οι διακινητές. 

-το N KANARIS ενεπλάκη σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, εκποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για το αστρονομικό ποσό των ... 65.000 ΕΥΡΩ και μετά την εκποίησή του βυθίστηκε ανοικτά της Κρήτης, ξεβράζοντας εμπόρευμα, που κάποιοι ακόμα το ... φουμάρουν. 

[Η λίστα είναι μεγάλη...αλλά θα αναλυθεί περαιτέρω στην happy hour του ... "χαρτοσακούλα".]. 

7. Η ΔΑΛ άρχισε να λειτουργεί το Μάιο 2017

8. Δεν είχαν περάσει παρά ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της ΔΑΛ, όταν περιήλθε στα χέρια μου αίτημα του εκπροσώπου της COSCO CAPTAIN FU να πληρώσουν οι φορολογούμενοι 1,5 εκατ. ΕΥΡΩ, με τα οποια ο "OH CAPTAIN - MY CAPTAIN" FU θα πλήρωνε εργολάβο της δικής του επιλογής για μια και μοναδική ανέλκυση. 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αίτημα εδώ:

9. Καλό το παραμύθι του FU. Αλλά δεν είχε δράκο, ούτε καν κινέζικο.

10. Τον Ιούλιο 2017, εποχή κατά την οποία η ΔΑΛ έχει αρχίσει να καταγράφει μέσα στο Λιμένα Πειραιά πάνω από 64 ναυάγια (τουλάχιστον 3 ιδιοκτησίας της ΟΛΠ, η οποία αρνήθηκε την άμεση ανέλκυση) και πάνω από  135 επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία, κάποιους στον ΟΛΠ τους ... τσίμπησε μύγα και με ποιό από όλα νομίζετε ότι αποφάσισαν να ασχοληθούν; 

Με το Ε/Γ - Ο/Γ ΑΛΚΥΟΝ...

Δηλαδή πλοίο, που είχε περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου !!!!

Και τί νομίζετε ότι αποφάσισαν; 

Αντί να το καταστρέψουν, όπως είχε ζητήσει ο ΟΔΔΥ, επειδή αποτέλεσε μέσο διάπραξης εγκλήματος, οι φωστήρες αυτοί της ... λιμενικής νομοθεσίας αποφάσισαν την .... εκποίηση και απομάκρυνσή του...όπως ακριβώς είχε γίνει με το STENLAND, το N. KANARIS και πολλά ακόμη [γειά σου ρε "χαρτοσακούλα" με τα ωραία σου]. 

11. Το Δεκέμβριο 2017 ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων σπάω τα κυκλώματα της ΚΑΜΟΡΑ των ναυαγίων του Λιμένα Πειραιά και αναθέτω για πρώτη φορά την αζήμια ανέλκυση ναυαγίου (ΚΟΡΦΟΥ ΑΪΛΑΝΤ), για την οποία ο "OH CAPTAIN - MY CAPTAIN" FU τόλμησε να ζητήσει από τους φορολογούμενους 1,5 εκατ. ΕΥΡΩ. Δεν πρόλαβα να υποβάλω τη μήνυση για απόπειρα κακουργηματικής απάτης ως Διοικητής ΔΑΛ...Θα το κάνω, όμως, ως επικεφαλής του Παρατηρητηρίου...

12. Την  Ιανουαρίου 2018, συνεχίζοντας την ίδια επιθετική πολιτική απέναντι στην ΚΑΜΟΡΑ, ανέθεσα την αζήμια ανέλκυση και του ΑΛΚΥΟΝ.

Στις 10η Ιανουαρίου 2018 η απόφαση αυτή ανακλήθηκε για λόγους, που αφορούσαν στη δράση της ΚΑΜΟΡΑ των ναυαγίων μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, η ανάσα της οποίας ακούμπησε ανθρώπινες ζωές. 

Ωστόσο, η ΔΑΛ δεν έκανε ποτέ πίσω και προετοίμαζε τα επόμενα βήματά της. 

13. Την 26η Ιανουαρίου 2018, 16 ημέρες μετά την ανάκληση της αζήμιας ανέλκυσης του ΑΛΚΥΟΝ από τη ΔΑΛο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας της ΝΔ, υπέγραψε την με αριθμό 2964/2018 ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με την αζήμια ανέλκυση του ΑΛΚΥΟΝ. 

14. Και τί νομίζετε ότι ρώτησε;

Μήπως πότε θα καθαρίσει το λιμάνι του Πειραιά από τα ναυάγια;

Μήπως να στηριχτεί η προσπάθεια της ΔΑΛ να καθαρίσει το λιμάνι από τα σαπάκια χωρίς κόστος;

Μήπως να φροντίσει ο Υπουργός να μην ακουμπήσει ο ιδιωτικοποιημένος ΟΛΠ χέρι στο κρατικής ιδιοκτησίας ΑΛΚΥΟΝ; 

Μήπως πότε θα υλοποιήσει η ΔΑΛ την αζήμια ανέλκυση του ΑΛΚΥΟΝ; 

15. Τίποτα από αυτά. 

16. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ρώτησε γιατί ανακατεύεται η ΔΑΛ στην υλοποίηση της νομοθεσίας για την ανέλκυση ναυαγίων, εάν την προσπάθειά της να ξεβρωμίσει τη βρωμερή αυτη υπόθεση την αποφάσισε το Διοικητικό της Συμβούλιο ή ο Διοικητής μόνος του, ποιός και γιατί τόλμησε να εισηγηθεί την υλοποίηση μιας αζήμιας ανέλκυσης, εάν η απόφασή μου να καθαρίσω το λιμάνι χωρίς να κονομήσουν εκατομμύρια οι εργολάβοι προβλέπεται σε οργανόγραμμα, γιατί έλαβα υπόψιν δημόσια έγγραφα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά (!!!!), ενώ έκλεισε την ερώτησή του με την φοβερή διατύπωση "κ. Υπουργέ η νομιμότητα της διοικητικής δράσης της ΔΑΛ τρομάζει..."

17. Ποιοι είναι αυτοί που σε ενημέρωσαν ότι "τρόμαξαν" Γιάννη Πλακιωτάκη; [Γιατί εγώ τους ξέρω και εάν θες μπορώ να σου στείλω και τη ... φωτογραφία τους.]

Γιατί οι μοναδικοί που τρόμαξαν με τις αζήμιες ανελκύσεις ήταν οι ... αεριτζήδες, που περίμεναν να βγάλουν εκατομμύρια εις υγείαν των κορόιδων...

Κανείς άλλος δεν τρόμαξε...

18. Η ερώτηση φυσικά και απαντήθηκε. Αντιγράφω το ουσιώδες μέρος της απάντησής μου:

"Με την ιδιότητα του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, οφείλουμε να διατυπώσουμε την έκπληξή μας για την εν θέματι ερώτηση.

Όπως προκύπτει από το Παράρτημα 8.6 της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ, που κυρώθηκε με το ν. 4404/2016, στην περιοχή Λιμένα Πειραιά υφίστανται είκοσι έξι (26) χαρτογραφημένα ναυάγια, για τα οποία η οριζόμενη στο ν. 2881/2001 διαδικασία ανέλκυσης και απομάκρυνσης ΔΕΝ εφαρμόστηκε. Για την εγκληματική αυτή παράλειψη η Αρχή έχει προβεί σε ανακοίνωση αξιοποίνων πράξεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα επιδιώξει τον ποινικό κολασμό παντός υπευθύνου. Η Αρχή δεν πρόκειται να ανεχθεί πρώην πολυτελή και νυν εγκαταλελειμμένα πλοία πρώην ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων και συνδαιτημόνων του πολιτικού συστήματος να απομακρυνθούν με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Περαιτέρω, σε αυτοψία που διενεργήθηκε στις 18/12/2018, διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή Λιμένα Πειραιά υπάρχουν σχεδόν εξήντα (60) πλοία εγκαταλελειμμένα, επικίνδυνα και επιβλαβή και κατασχεμένα για διάφορους λόγους, των οποίων η απομάκρυνση καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και τρεις (3) δεκαετίες, αν και αποτελούν εγνωσμένο κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο περιβάλλον. Θα αναμέναμε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να ασκήσει πίεση στην Αρχή για την ταχύτερη απομάκρυνσή τους εκτός Λιμένα Πειραιά και όχι επειδή - επιτέλους - μετά από αδράνεια τόσων ετών τα πλοία αυτά απομακρύνονται από τον Πειραιά με προφανή οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους παραλιμένιους Δήμους και μάλιστα χωρίς ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρύνεται με τα κόστη της απομάκρυνσής τους.

Απέναντι στις υποκριτικές φωνές περί δήθεν δημοσίου συμφέροντος, αν και από την απλή και μόνο ανάγνωση του ν. 2881/2001 συνάγεται ότι μόνοι ωφελημένοι των διατάξεών του είναι οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι δικαιούνται να εισπράξουν το τίμημα επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων, τα οποία εκποιεί το Ελληνικό Δημόσιο με δικά του έξοδα, η απάντηση της Αρχής θα είναι αποφασιστική. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα υλοποιηθεί η συγκεντρωτική απομάκρυνση και καταστροφή τους, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη 2018."

19. Ο στόχος, όμως, είχε επιτευχθεί.

Η αναταραχή, που προκάλεσε στην ομαλή λειτουργία της ΔΑΛ, ο σκληρά καταγγελτικός λόγος του Γιάννη Πλακιωτάκη παρήξε προϊόν. 

Το Σεπτέμβριο 2018 η ΟΛΠ ΑΕ πρόλαβε και πούλησε το κρατικής ιδιοκτησίας ΑΛΚΥΟΝ με τίμημα μόλις 17.16 ΕΥΡΩ / τόνο, δηλαδή σε τίμημα υποπολλαπλάσιο της τιμής σκραπ εκείνη την εποχή. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα Ε/Γ - Ο/Γ με βάρος αφόρτου σκάφους 1.748 τόνους πουλήθηκε μόλις 30.000 ΕΥΡΩ. 

Δέστε εδώ τί πούλησαν για μόλις 30.000 ΕΥΡΩ:


20. Η ΔΑΛ συνέχισε να κάνει σωστά τη δουλειά της. 

Έψαξε την υπόθεση αυτή. 

Την υπέβαλε στις εισαγγελικές αρχές για ποινική αξιολόγηση. 

Και, φτάνοντας την έρευνα σε βάθος, αποκάλυψε ότι στο ναυάγιο ΑΛΚΥΟΝ o ΟΛΠ πρόλαβε να χρεώσει παράνομα 7,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, τα οποία καταλόγισε στον πράκτορα του πλοίου, τον οποίο και κατέστρεψε οικονομικά. 

21. Αυτήν ακριβώς την παράνομη μετακύλιση των χρεών των κατασχεμένων και επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων στους πράκτορες καταγγέλλει εδώ και 7 μήνες η Νότα Σοφίου στον Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης κατέθεσε ένα σκληρό ερώτημα κοινοβουλευτικού ελέγχου, "τρομαγμένος" από την προσπάθεια της ΔΑΛ να κάνει αζήμιες ανελκύσεις. 

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε από την απάντησή μου ως Διοικητή της ΔΑΛ για το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης αυτής. 

Ωστόσο, παρά την πλήρη ενημέρωσή του, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δε φαίνεται να "τρόμαξε" καθόλου από το γεγονός ότι το κρατικής ιδιοκτησίας ΑΛΚΥΟΝ πουλήθηκε από τον ΟΛΠ σε τιμή ... χόρτων σε λαϊκή αγορά. 

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης δε φαίνεται να "τρόμαξε" καθόλου από το γεγονός ότι ο ΟΛΠ πούλησε μόλις 30.000 ΕΥΡΩ ένα πλοίο, που δήθεν του χρωστούσε 7,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. 

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης δε φαίνεται να "τρόμαξε" καθόλου από το γεγονός ότι ο ΟΛΠ μετακύλισε παράνομα το χρέος αυτό στον μόνο, που δεν έφταιγε, δηλ. στον πράκτορα του πλοίου. 

Και επειδή δεν "τρόμαξε" καθόλου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης για τίποτα από όλα αυτά δεν εδέησε να υποβάλει ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αρκούσε να χτυπήσει κοινοβουλευτικά τη ΔΑΛ...Και μετά σιωπή....

22. Κάπως έτσι φτάνουμε στην κορύφωση του δράματος...

Στις 3/8/2020, και ενώ η Νότα Σοφίου επί μήνες καταγγέλει με αδιάσειστα τεκμήρια πώς λειτουργεί το κύκλωμα, πώς χρεώνει τα πλοία με φύλακτρα η SEA AND LAND SERVICES (εταιρεία συγγενών του Τάκη Ρενιέρη), πώς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αποδέχεται να "δένουν" πλοία στον αυθαίρετο και κατεδαφιστέο ναυπηγείο συγγενούς του Τάκη Ρενιέρη (και μάλιστα σε μία περίπτωση με εντολή Υπουργού - αλλά θα επανέλθουμε στο Μέρος Δ'), πώς μετακυλίουν τα χρέη στους πράκτορες για να δικαιολογήσουν τις υπο-κοστολογημένες εκποιήσεις των πλοίων στα ... αφεντικά τους, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Υπουργό το Γιάννη τον Πλακιωτάκη όρισε στέλεχός του ως υπόλογο, προκειμένου να εισπράξει το ... ευτελές και προφανώς σκανδαλώδες τίμημα της εκποίησης του κρατικής ιδιοκτησίας ΑΛΚΥΟΝ από την ... ΟΛΠ ΑΕ (ΑΔΑ:9ΨΥ34653ΠΩ-146). 

Αυτό είναι...

Σα να μην τρέχει τίποτα...

Σαν τίποτα από τα παραπάνω να μην έχει συμβεί...

Δια χειρός .... Πλακιωτάκη Γιάννη...

23. Απέναντι σε αυτόν τον Υπουργό, εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τη Νότα Σοφίου. 

Δεν την ενώνουμε απέναντι στη ΝΔ συλλήβδην. Δεν είμαστε αντιπολιτευτική ιστοσελίδα. Την ενώνουμε απέναντι στα ... απίστευτα και όμως αληθινά κατορθώματα του Γιάννη του Πλακιωτάκη...

Και την ενώνουμε και απέναντι στη σιγή ... ιχθύος της αντιπολίτευσης. 

Κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μήπως έχετε καταπιεί ... ψαροκόκκαλο;;;;;

Η δική μου Αριστερά κατέβαινε στο δρόμο για 3 καθαρίστριες και 2 απολυμένους του METROPOLIS. Και εδώ φτάσαμε ναυτική πράκτορας να ξεκινά απεργία πείνας, καταγγέλοντας ότι δια παραλείψεως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κουκουλώνει κυκλώματα, και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αλείφει αντι-ηλιακό με άρωμα καρύδας στην πλάτη. 

Για όλα αυτά φτιάχτηκε το Παρατηρητήριο.

Θα φωνάξουμε.

Θα κατέβουμε στο δρόμο.

Θα πάμε στους Εισαγγελείς.

Και θα είμαστε μαζί με τη Νότα Σοφίου, μέχρι αυτός που την επόμενη φορά θα "τρομάξει" να είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης και οι ... όμοιοί του σε οποιοδήποτε κόμμα. 

Για το Παρατηρητήριο

Δ Π Μπακόπουλος