ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ... ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

2020-06-18

Στις 17/1/2019 η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την κατάρτιση "προγραμματικής σύμβασης", δηλ. σύμβασης μέσω απευθείας ανάθεσης στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με αντικείμενο την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Παρακολούθηση ποιότητας ατμόσφαιρας με εκπόνηση εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων και χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσομοίωσης διασποράς ρύπων και συνεισφοράς πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Ελευσίνας», προϋπολογισμού 316.000 ευρώ με ΦΠΑ. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Περιφέρεια "Στο επίκεντρο είναι η ολοκληρωμένη επιστημονική διερεύνηση για τα αίτια των οχληρών οσμών, καθώς το πρόβλημα μη εντοπισμού της προέλευσής τους παραμένει, παρόλο που διενεργήθηκαν κατ' επανάληψη έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου με στόχο την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος."

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση της Περιφέρειας εδώ:

https://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=30124:programmatiki-symvasi-me-ton-dimokrito-gia-olokliromeni-epistimoniki-diereynisi-se-keratsini-drapetsona-kai-elefsina&catid=3:2008-09-06-21-42-59&Itemid=31

Στην παρακάτω φωτογραφία αποτυπώνονται τα σημεία (εντός Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας), στα οποία το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ τοποθέτησε "σημεία δειγματοληψίας":

Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχουν τα σημεία, στα οποία οι ερευνητές των 316.000 ΕΥΡΩ ΔΕΝ τοποθέτησαν "σημεία δειγματοληψίας".

Ειδικότερα:

1. Οι ερευνητές των 316.000 ΕΥΡΩ του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΕΝ έκαναν τον κόπο να τοποθετήσουν "σημείο δειγματοληψίας" στο ΣΜΑ Σχιστού. 

Δεδομένου ότι η εκπομπή οσμών από Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αποτελεί δίδαγμα της κοινής πείρας, πως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η παράλειψη; 

Μήπως υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι το ΣΜΑ Σχιστού μοσχομυρίζει λεβάντα;

ΟΧΙ. ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://vipas.gr/paremvasi-nomarchi-peiraia-gianni-micha-gia-ta-provlimata-toy-sma-schistoy/

καταγγελίες του π. Νομάρχη Πειραιά κ. Γ. Μίχα για τις σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις του ΣΜΑ Σχιστού. 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

ολόκληρη την καταγγελία ΒΙ.ΠΑ.Σ ΑΕ για την αφόρητη δυσοσμία, που αναδύεται από το ΣΜΑ Σχιστού 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://dikaiosinisimera.gr/2017/10/19/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%83%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83/

καταγγελία ΠΕΣΥΔΑΠ για την ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων στη Χωράφα Σχιστού.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://www.tovima.gr/2014/11/03/society/mini-xwmateri-sto-boreio-tmima-toy-nekrotafeioy-sxistoy/

και εδώ:

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/180105/eikones-frikis-sto-nekrotafeio-sxistoy

για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νεκροταφείο Σχιστού.

Καμία από αυτές τις σίγουρες πηγές δυσοσμίας δε συγκίνησε τους ερευνητές των 316.00 ΕΥΡΩ του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ώστε να τοποθετήσουν αντίστοιχα "σημεία δειγματοληψιας".

Για ποιό λόγο;

Με ποια μεθοδολογία αμερόληπτης έρευνας είναι συμβατή αυτή η παράλειψη;

Γιατί οι ερευνητές των 316.000 ΕΥΡΩ δεν παρακινήθηκαν για την εγκατάσταση "σημείων δειγματοληψίας" στο Σχιστό, ούτε και όταν στο Παραδοτέο Π2 κατέγραψαν την επίδραση στις οσμηρές ημέρες των βορειοδυτικών ανέμων, ήτοι ανέμων με φορά από το Σχιστό προς την περιοχή των Λιπασμάτων ; 

2. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://www.perama.gr/2018/05/23/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA/

την σαφή καταγγελία του Δημάρχου Περάματος για τη δυσοσμία, η οποία αναδύεται από τα "καζάνια", ο οποίος κατά λέξει ανέφερε τα εξής:

"Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και χημικών εκπέμπουν τοξικές/καρκινογόνες αναθυμιάσεις.

Κάθε χρόνο διαχέονται στην ατμόσφαιρα περισσότεροι από 300 τόνους βενζίνης σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων των εταιρειών.

Επίσης, οι αναθυμιάσεις εκτός από βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία των κατοίκων δημιουργούν και έντονη δυσοσμία.

Στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις υπάρχει πάντα άσχημη οσμή που ενοχλεί σε μόνιμη βάση τους κατοίκους.

Πολύ συχνά παρατηρείται να τσούζουν και να δακρύζουν τα μάτια των κατοίκων κατά την διέλευσή τους και μόνο από τον δρόμο που περνάει δίπλα από τις εγκαταστάσεις."

Ούτε αυτή η επίσημη καταγγελία του Δημάρχου Περάματος συγκίνησε τους ερευνητές των 316.000 ΕΥΡΩ επαρκώς, ώστε να τοποθετήσουν "σημείο δειγματοληψίας" στα "καζάνια" του Περάματος. Τοποθέτησαν, ομως, στην Ελευσίνα !!!!!

Ούτε και οι αναφορές στο Παραδοτέο Π2 της μελέτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ για την επίδραση στις οσμηρές ημέρες των δυτικών ανέμων, δηλαδή ανέμων που πνέουν με φορά από τα "καζάνια" του Περάματος προς το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, οδήγησαν σε επέκταση των μετρήσεων προς την κατεύθυνση αυτών των επίσημα καταγγελθέντων από τον κ. Δήμαρχο Περάματος ως δύσοσμων εγκαταστάσεων. 

Για ποιό λόγο;

Με ποια μεθοδολογία αμερόληπτης έρευνας είναι συμβατή αυτή η παράλειψη;

3. Για τις παραλείψεις των ερευνητών των 316.000 ΕΥΡΩ για τις δύσοσμες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο, μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση του Παρατηρητηρίου εδώ:

https://www.greekportswatch.org/l/merikes-aples-erotiseis/

4. Μετά από όλα αυτά, θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη στάση του κ. Γ. Πατούλη, δηλ. του κρατικού αξιωματούχου, που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, εάν αυτή η μελέτη του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το οποίο δεν έκανε τον κόπο να τοποθετήσει  "σημείο δειγματοληψίας" σε τουλάχιστον τρεις (3) πασίδηλες πηγές οσμών (ΣΧΙΣΤΟ - "ΚΑΖΑΝΙΑ" ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΚΕΡΑΜΟΣ), αξίζει να ανταμειφθεί με 316.000 ΕΥΡΩ κρατικού χρήματος. Επίσης, θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να τοποθετηθεί εάν μια μελέτη αξίας 316.000 ΕΥΡΩ είναι δόκιμο να ανατίθεται με απευθείας ανάθεση και όχι με διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αν μη τι άλλο - σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου - αποτελεί τη μοναδική διαδικασία, που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή σχέση τιμήματος - αποτελέσματος. 

Εν τω μεταξύ, θα ενημερώσουμε και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για τις δικές της ενέργειες...

ΥΓ: Είναι βέβαιο ότι, εαν οι ρεπόρτερ του MEGA είχαν αφεθεί να κάνουν για τη δυσοσμία του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, την ίδια έρευνα, που έκαναν για τα δυαράκια - τριαράκια διαμερίσματα του Δημήτρη Παπαδημούλη, κάτι από όλα αυτά θα είχαν πάρει χαμπάρι...