ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2020-07-14

Ο δημοκρατικός κοινωνικός έλεγχος δεν αποτελεί μόνο ουσιαστική κοινωνική διεργασία κάθε σύγχρονης αστικής δημοκρατίας, αλλά και εργαλείο αναβάθμισης του ρόλου του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για το λόγο αυτό, όλες οι συμβάσεις του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατοχυρώνουν όχι μόνο την οργάνωση των πολιτών σε συλλογικότητες με αντικείμενο την παρακολούθηση της λειτουργίας των δημόσιων φορέων, αλλά και το δικαίωμα πρόσβασής τους σε έγγραφα και στοιχεία. 

Η συγκεκριμένη μορφή αυτο - οργάνωσης βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά σε σχέση με μοντέλα κοινωνικής συμμετοχής, που εδράζονται αποκλειστικά και μόνο στο κόμμα. Οι σύγχρονες αστικές δημοκρατίες ξεπερνούν τις κομματικές οργανώσεις και τις νομαρχιακές επιτροπές και ενθαρρύνουν την ενεργό δημοκρατική συμμετοχή πολιτών στη διοίκηση των κοινών, όχι μέσα αποκλειστικά από κομματικές δομές, αλλά και μέσα από συλλογικότητες, που επιτρέπουν σε ενεργούς πολίτες με κοινά ενδιαφέροντα να συν-διαμορφώνουν τη ζωή τους, υπερβαίνοντας την κομματική περιχαράκωση, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι τελικά εξέθρεψε φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας. 

Αυτός είναι ο στόχος του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος. 

Οφείλουμε, λοιπόν, να αναδείξουμε το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσέγγισε τη συλλογική μας προσπάθεια εντελώς διαφορετικά από το Δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν επέλεξε τις ύβρεις και την από άμβωνος αποδοκιμασία μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της προσκείμενης πλειοψηφίας, αλλά ζήτησε όσα αναφέραμε να ελεγχθούν αρμοδίως. 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρο το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών:

Αν και δε συνηθίζουμε να επικροτούμε κυβερνητικές αποφάσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης (σκοπός μας είναι ο έλεγχος, όχι το χειροκρότημα), οφείλουμε να επιδοκιμάσουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών να ζητήσει να ελεγχθούν όσα ανέφερε εγγράφως το Παραστηρητήριο. Είναι βέβαιο ότι, όταν η Διοίκηση ακούει τους πολίτες, που διαμαρτύρονται, όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. 

Ελπίζουμε και οι υπολοιποι φορείς, στους οποιους απευθύνεται το Παρατηρητήριο να επιδείξουν την ίδια σύγχρονη, δημοκρατική αντίληψη.