ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ

2020-04-28

Ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων είχα επανειλλημμένως επισημάνει ότι η Αρχή ήρθε απέναντι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ναυαγιαιρέσεων, τα οποία επιδιώκουν να αποκομίσουν υπερκοστολογημένα έσοδα. 

Οι επισημάνσεις μου αγνοήθηκαν. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω. Πλακιωτάκης κατήργησε την Αρχή με το επιχείρημα ότι το είχε υποσχεθεί.

Οι υποσχέσεις του κ. Πλακιωτάκη έπιασαν τόπο. 

Στην υπόθεση του ναυαγίου Δ/Ξ DORDUNCU στη ν. Κέα επικράτησε το απόλυτο αλαλούμ. Στις 20/3/2020 η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου ισχυρίστηκε ότι αρμοδια αρχή για την ανέλκυση ήταν το Λιμεναρχείο Λαυρίου. Στις 2/4/2020 ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων με δικό το έγγραφο επισήμανε ότι αρμόδιος φορέας για την ανέλκυση ήταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αν και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία δεν υπάγονται στη δική του αρμοδιότητα, αλλά σε εκείνη του κ. Υπουργού Εσωτερικών. Ωστόσο, στις 7/4/2020 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου με νεότερο έγγραφό του επέμεινε ότι είναι αναρμόδιο και ζήτησε απο τη ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων να επανεξετάσει τις απόψεις της, τις οποίες σε κάθε περίπτωση είχε εκφράσει χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Η υπόθεση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: το "μπαλάκι" πετιέται συνεχώς σε άλλους φορείς και η ζωή συνεχίζεται...Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η αναφορά της Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για προφορικές παραινέσεις οργανικής μονάδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί σε απευθείας ανάθεση της ανέλκυσης...Σε ποιόν; Γιατί; Με ποιό ώφελος για το Ελληνικό Δημόσιο; Αποτέλεσμα της ανταλλαγής αυτής επιστολών μεταξύ φορέων και προσώπων, τα οποία δεν έχουν υλοποιήσει ούτε μια ναυαγιαίρεση στη σταδιοδρομία τους στο δημόσιο βίο, ήταν η κατάσταση του πλοίου να επιδεινωθεί, η προσφορά για αζήμια για το Ελληνικό Δημοσιο ανελκυση να αποσυρθεί και τώρα πλέον να υφίσταται κίνδυνος καταβολής κρατικού χρήματος για την απομάκρυνση του ναυαγίου.

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας. Όπως προκύπτει από το παρακάτω έγγραφο, ο Οργανισμός θα καταβάλει ποσό ΕΥΡΩ 4.340 για την απομάκρυνση υπολειμμάτων ξύλινου ναυαγίου (πάντα με την προσφιλή στη νέα διοίκηση του Οργανισμού απευθείας ανάθεση και μάλιστα σε εταιρεία από την Ηγουμενίτσα, λες και χάθηκαν οι εταιρείες από την Ελευσίνα και το Πέραμα) από κρηπίδωμα στη θέση Κρόνος. 

Αν αναλογιστείτε ότι η Δημόσια Αρχη Λιμένων συμβασιοποίησε πάνω από 60 ανελκύσεις με οριακά μηδενικό κόστος και αυτή τη στιγμή ο φορολογούμενος θα καταβάλει ΕΥΡΩ 4.340 για την απομάκρυνση υπολειμμάτων ενός και μόνο ναυαγίου, η βλάβη του δημοσίου συμφέροντος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής...