Αποκαλυπτικό δημοσίευμα από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2020-04-10

Ένας αρωγός με... αμοιβή 488.200 ευρώ

Οσμή σκανδάλου με τη διά νόμου απευθείας ανάθεση επ' αόριστον της έκδοσης βιβλίων των ΑΕΝ από το υπουργείο Ναυτιλίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Από τη 
Μαρία Παναγιώτου 

Μεταξύ όλων των ανακοινώσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του Covid-19, υπήρξε και μία από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), η οποία ανέφερε ότι δεν πρόκειται να χαθεί το εξάμηνο στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς όλα είναι έτοιμα, σε επίπεδο τεχνολογικής υποδομής, ώστε «να ξεκινήσει σταδιακά η τηλεδιδασκαλία». Στο σχετικό δελτίο Τύπου, μάλιστα, που εκδόθηκε, υπογραμμιζόταν ότι αρωγός για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης είναι το Ιδρυμα Ευγενίδου.

Η αρωγή είναι μία λέξη με βαρύ νόημα. Ετσι, όπως ορίζεται από λεξικά της νεοελληνικής γλώσσας, είναι η παροχή βοήθειας χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Με δεδομένο αυτό, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το ίδρυμα Ευγενίδου είναι ακριβώς... αρωγός στις ΑΕΝ, εάν ρίξει μια προσεκτική ματιά σε κάποια στοιχεία. Γιατί εάν κοιτάξει τα στοιχεία αυτά, τότε θα ανακαλύψει ότι από το ταμείο του υπουργείου, δηλαδή από τον δημόσιο κορβανά, κατευθύνονται προς τα ταμεία του ιδρύματος κάθε χρόνο μεγάλα ποσά, και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις.

Στη Δι@ύγεια

Τον Οκτώβριο του 2019, αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, από το υπουργείο Ναυτιλίας, η χορήγηση «εκπαιδευτικών κειμένων ΑΕΝ/Π-Μ, ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, εκδόσεως "Ιδρύματος Ευγενίδου"». Αναρτήθηκε, δηλαδή, η απόφαση να λάβει το Ιδρυμα Ευγενίδου, όπως φαίνεται και από το σχετικό έγγραφο, το ποσό 488.200,73 ευρώ, για την έκδοση των βιβλίων που έπιασαν οι φοιτητές στα χέρια τους στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο! Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που το ίδρυμα αναλάμβανε την έκδοση βιβλίων και λάμβανε αντίστοιχα ποσά. Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια! Ωστόσο, κάθε χρόνο το σχετικό κονδύλι περνούσε -έστω και τυπικά- από την ΕΑΑΔΗΣΥ, την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Διεύθυνση Συμβάσεων, που οφείλει να ελέγχει τις απευθείας αναθέσεις. Εκείνο όμως που έμελλε να γίνει στη συνέχεια για πρώτη φορά ήταν η μονιμοποίηση αυτή της ανάθεσης... διά νόμου. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου υπάρχει ένα ολόκληρο άρθρο που εξασφαλίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η οικονομική σχέση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, χωρίς, μάλιστα, να περνάει ούτε από τυπικό έλεγχο.

Αντικατάσταση

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου, αντικαταστάθηκε η παράγραφος 2 του ν. 2638/1998, η οποία όριζε ότι στις Ακαδημίες «για την υποβοήθηση του διδακτικού έργου, καθώς και για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών συγγράφονται και παρέχονται εκπαιδευτικά βοηθήματα, όπως βιβλία και διδακτικές σημειώσεις, από τους διδάσκοντες ή άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες». Αλλά και πως «οι όροι έκδοσης, διάθεσης και προμήθειας των ανωτέρω εκπαιδευτικών βοηθημάτων, καθώς και αποζημίωσης των συγγραφέων τους» καθορίζονται με απόφαση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Αν και τα παραπάνω με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν άλλαξαν, στην πραγματικότητα με όσα προστέθηκαν τελικά αναιρέθηκαν.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 48 ορίζει πως «διά του παρόντος, ανατίθεται στο Ιδρυμα Ευγενίδου η αρμοδιότητα για την έκδοση των διδακτικών βιβλίων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)». Ορίζει ακόμη ότι «η ευθύνη για τη συγγραφή και έκδοση των διδακτικών βιβλίων των ΑΕΝ ανατίθεται στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευ- γενίδου». Οσο για τη διάρκεια αυτής της εκχώρησης; Θα ισχύει «μέχρι την τυχόν ανάκληση ή τροποποίηση αυτής διά νόμου». Σκανδαλώδες! Στην πραγματικότητα, δηλαδή, θεσμοθετήθηκε το μονοπώλιο του Ιδρύματος Ευγενίδου στα βιβλία των ΑΕΝ. Ο χαρακτηρισμός «αρωγός» αποκτά νέο νόημα!

Σκανδαλώδης, όμως, είναι και η συνέχεια της σχετικής διάταξης, που προσπαθεί να διευκρινίσει ότι τα διδακτικά βιβλία θα διατίθενται από το ίδρυμα σε τιμή κόστους. Η διευκρίνιση αποτελεί στην πραγματικότητα ένα συγκλονιστικό άλμα λογικής. Ποια ακριβώς είναι η τιμή κόστους; Και πώς ξέρουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει πετύχει την καλύτερη τιμή, εφόσον τη διαδικασία έκδοσης έχει αναλάβει το ίδρυμα; Το καταπληκτικό στην ιστορία είναι πως στη σελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου αναφέρεται ότι όλες οι «Ναυτικές Εκδόσεις» «είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε μορφή pdf». Είναι δυνατόν να δίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο μισό εκατομμύριο για την εκτύπωση ενός έργου που προσφέρεται δωρεάν στο διαδίκτυο; Γιατί;

 Οι συγγενικές σχέσεις και οι... συμπτώσεις

ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, που δημοσιεύτηκε στη «δημοκρατία» τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαμε τονίσει το παράδοξο ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, Γιώργος Σκορδίλης, όχι μόνο να εργάζεται στην ηλεκτρονική σελίδα The SeaNation, η οποία ασχολείται με θέματα ναυτιλίας, αλλά και να εμφανίζεται ως «σύμβουλος έκδοσης» και «υπεύθυνος κατά τον νόμο» στη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία λαμβάνει διαφημίσεις είτε από οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο είτε από ναυτιλιακές εταιρίες με τις οποίες το υπουργείο μπορεί να έχει κάποια αντιδικία.

Μετά το δημοσίευμά μας, το όνομα του κ. Σκορδίλη, ο οποίος ανέλαβε τη θέση ευθύνης στο υπουργείο τον περασμένο Ιούλιο, αφαιρέθηκε από τη συγκεκριμένη σελίδα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας, μάλιστα, ο κ. Σκορδίλης ισχυρίστηκε πως το όνομά του είχε μείνει στην ταυτότητα της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής σελίδας από... παράλειψη. Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι παραμένει μέτοχος στην εταιρία Epsilon Pencilteam Communicators, υπό τη σκέπη της οποίας λειτουργεί η ηλεκτρονική σελίδα The SeaNation.

Εν ολίγοις, δεν αρνήθηκε ότι έχει άμεσο οικονομικό συμφέρον από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία παίρνει διαφήμιση ακόμη και από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο οποίος εποπτεύεται και από το υπουργείο. Και μάλιστα παρά το γεγονός πως στο Alexa Traffic Ranking (σ.σ.: μηχανισμός κατάταξης των σάιτ βάσει του οποίου κλείνο-νται οι διαφημίσεις) καταλαμβάνει τη θέση 7.570 στην Ελλάδα.

Η σύζυγος

Είχαμε και τότε επισημάνει στο δημοσίευμά μας ότι ο κ. Σκορδίλης... προσέφερε τη θέση που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Epsilon Pencilteam Communicators στη σύζυγό του, Αννα Αραπογιάννη. Εκείνο που δεν είχαμε αναφέρει είναι πως ο κ. Σκορδίλης κατείχε και μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ευγενίδου, από την οποία -θεωρητικά τουλάχιστον- επίσης παραιτήθηκε όταν ανέλαβε το γραφείο Τύπου στο υπουργείο.

Το σίγουρο είναι πως η σύζυγος του κ. Σκορδίλη είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος στην εταιρία ΕΨΙΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε., η οποία, όπως ανακοινώθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο στις 14/1/2020, αποτελεί μονομετοχική εταιρία, με μοναδικό μέτοχο το Ιδρυμα Ευγενίδου.

Επίσης, είναι σίγουρος ότι η κυρία Αραπογιάννη είναι μέλος του διοικητικού συμ- βουλίου της εταιρίας ΕΛΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟ- ΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία διαχειρίζεται γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα συμφερόντων του κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδου. Ομολογουμένως, οι συμπτώσεις είναι πολλές και περίεργες!