ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΝΘΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΓΓ Λιμένων; Η ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ...

2020-04-25

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με την καταγγελία της Δικηγόρου Ανθής Γιαννούλου:

«Προς

Γενική Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ

Δ/νση Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών ΥΝΑΝΠ

Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής

Δ/ση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ΥΠΕΝ

Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά


ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Η υπογράφουσα ενεργώ για τον εαυτό μου ατομικά, ούσα δημότης/κάτοικος Πειραιά, αλλά και ως πληρεξούσια δικηγόρος ομάδας πολιτών που κοινοποίησε στις 23.2.2020 στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και στην Περιφέρεια Αττικής την από 22.2.2020 2η κατά σειρά εξώδικο επιστολή που αφορούσε τις ελλείψεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων που περιγράφονται στο λεγόμενο Master Plan που θέλει να υλοποιήσει η ΟΛΠ ΑΕ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των γύρω παραθαλάσσιων δήμων. Με την εξώδικο επιστολή (την οποία επισυνάπτω εκ νέου στο παρόν προς υπενθύμιση/ενημέρωση) θέσαμε για μία ακόμα φορά υπ' όψιν των αρμοδίων για την εποπτεία του έργου αρχών τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για ΤΗΝ ΖΩΗ και την ΥΓΕΙΑ όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου η τυχόν υλοποίηση των έργων όπως προτείνονται από την ΟΛΠ ΑΕ - ιδίως από το έργο των εκσκαφών/βυθοκορήσεων - και ζητήσαμε πληροφορίες και έγγραφα που αφορούν στην αδειοδότηση του έργου που δηλωνόταν ως ώριμο να ξεκινήσει, κυρίως όσον αφορά στο τμήμα του που περιλαμβάνει το έργο της "Νότιας Επέκτασης των Προβλητών Κρουαζιέρας" στην Πειραϊκή.

Παρά την κρισιμότητα του θέματος και την φύση των αιτούμενων εγγράφων και πληροφοριών (που αφορούν θέματα περιβάλλοντος για έργα που βρίσκονται υπό δημόσια διαβούλευση, τα οποία οι υπεύθυνες αρχές ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να παρέχουν στους αιτούμενους πολίτες άμεσα και χωρίς καθυστέρηση σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και τις οδηγίες της ΕΕ), στην ως άνω εξώδικο επιστολή ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - παράλειψη που συνιστά αφ' εαυτής σοβαρό ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα για τους υπόχρεους προς απάντηση.

Αντί αυτού τα έργα της "Νότιας Επέκτασης των προβλητών κρουαζιέρας" στην Πειραϊκή - και συγκεκριμένα οι επικίνδυνες εκσκαφές/βυθοκορήσεις - ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας στις αρχές Απριλίου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά την αντίδραση των κατοίκων και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, το οποίο εξέδωσε μάλιστα και σχετικό ψήφισμα την 15.4.2020 όπου καταγγέλεται το γεγονός ότι τα έργα ξεκίνησαν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και καλούνται οι αρχές να φροντίσουν για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την τήρηση της νομιμότητας (παραθέτω σχετικό link προς ενημέρωσή σας https://www.reportaznet.gr/2020/04/cosco.html) .

Περαιτέρω όμως διαπιστώνεται ότι από την ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ οι τρεις βυθοκόροι και οι γερανοί της ΟΛΠ ΑΕ πλέουν και διενεργούν τις εργασίες των βυθοκορήσεων με ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ τους πομπούς του συστήματος αυτόματου εντοπισμού στίγματος (AIS), κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας και των κανονισμών του ΙΜΟ, γεγονός που προκαλεί κίνδυνο για την ναυσιπλοϊα, αλλά και υπόνοιες τέλεσης παράνομων πράξεων. Ενδεικτικά επισυνάπτω απόσπασμα ληφθέν από την ιστοσελίδα www.marinetraffic.com στις 14.00 σήμερα 25.4.2020, στο οποίο δεν εντοπίζονται τα ηλεκτρονικά "ίχνη" από τους γερανούς και τις βυθοκόρους που εργάζονταν την ίδια στιγμή ακριβώς έξω από το λιμάνι. Δεδομένου ότι αυτές οι εργασίες εκτελούνται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και μάλιστα με την χρήση εκρηκτικών, όλοι οι πολίτες εύλογα αναρωτιόμαστε ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΥΔΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ έως τώρα ότι οι πομποί του συστήματος AIS των συγκεκριμένων πλωτών μέσων είναι κλειστοί - την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν αυξημένες περιπολίες στην θάλασσα λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία?


ΕΠΕΙΔΗ:

 • Οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων που επηρεάζονται από τα έργα του Master Plan της ΟΛΠ ΑΕ στο από υπ' αριθ. Πρωτ. Δήμου Περάματος: ΓΔ16/ 13.2.2020 υπόμνημά τους προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής τάχθηκαν κατά των σχεδιαζόμενων έργων και ιδίως κατά των βυθοκορήσεων όπως προτείνονται από την ΟΛΠ και της ρίψης των βυθοκορημάτων στην θάλασσα, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ".....πρόκειται για μολυσμένες λάσπες με βαριά μέταλλα. Είναι αδιανόητο αυτά να μεταφερθούν και να ριχτούν στον Σαρωνικό..." (σας το κοινοποιώ εκ νέου για όσους εξ υμών τυχόν δεν έχουν λάβει γνώση αυτού)

 • Είναι γνωστό στην Διοίκηση από παλαιότερες μελέτες, αλλά και πρόσφατα υπομνήματα ανεξάρτητων φορέων (όπως του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" που έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Αττικής από 4.3.2020 και σας το κοινοποιώ εκ νέου για όσους εξ υμών τυχόν δεν έχουν λάβει γνώση) ότι από τις εργασίες βυθοκόρησης στον ρυπασμένο πυθμένα της περιοχής προκαλείται μεγάλη βλάβη του θαλασσίου περιβάλλοντος και κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων ΟΛΟΥ του Λεκανοπεδίου Αττικής

 • Για ένα τέτοιας σημασίας έργο που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και είναι επικίνδυνο να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, οι αρμόδιες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπηρεσίες που έχουν ΚΑΘΗΚΟΝ/ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προστατεύουν τα ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών ΑΠΕΦΥΓΑΝ/ΠΑΡΕΛΕΙΨΑΝ να καταθέσουν τις έγγραφες απόψεις τους ως προς την επικινδυνότητα/νομιμότητα του σχεδίων αυτών (!!) κατά την διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΟΛΠ ΑΕ που εκκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί - γεγονός που συνιστά ιδιαίτερης βαρύτητας παράνομη πράξη/παράλειψη των υπαλλήλων που είχαν αναλάβει την σχετική υποχρέωση, τιμωρούμενη ποινικώς και πειθαρχικώς. Οι υπηρεσίες που όφειλαν να ελέγξουν και δεν γνωμοδότησαν εγγράφως για τα ανωτέρω είναι: α) η Δ/νση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του ΥΝΑΝΠ, β) η Δ/νση Υδάτων Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και από το ΥΠΕΝ οι Διευθύνσεις γ) Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων και δ) Χωροταξικού Σχεδιασμού.

 • Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διενεργεί ήδη προανάκριση για το έργο της βυθοκόρησης από την ΟΛΠ ΑΕ ως αποτέλεσμα προηγούμενων καταγγελιών μας από το καλοκαίρι του 2019, αλλά αιτούμαστε να διευρυνθεί η έρευνα κατά παντός υπευθύνου ενόψει των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων που έχουν προκύψει από τότε μέχρι σήμερα.

σας ΚΑΛΩ ΑΜΕΣΑ να μας γνωρίσετε τα εξής :

 1. Υπάρχουν εν ισχύ αποφάσεις που αποτελούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση των εργασιών που ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου του 2020 και εκτελούνται μέχρι σήμερα? Ποιές συγκεκριμένα είναι αυτές?

 2. Έχει εκδοθεί η απαιτούμενη από το άρθρ. 46 παρ.3δ' του ν. 4150/2013 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας που επέχει θέση ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ της "Νότιας Επέκτασης των Προβλητών Κρουαζιέρας" και αν ναι ΠΟΥ και ΠΟΤΕ έχει αυτή δημοσιευθεί ?

 3. Ποιές συγκεκριμένα είναι οι αποφάσεις που επιτρέπουν τις εργασίες βυθοκόρησης που γίνονται αυτές τις ημέρες έξω από τον Λιμένα Πειραιά, ΠΟΥ ορίζεται ότι θα διατεθούν τα βυθοκορήματα και σε τι ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ βυθοκορημάτων προς "διάθεση" αναφέρονται ?

 4. Υπάρχουν ηλεκτρονικές καταγραφές από το σύστημα ECDIS ή από τα συστήματα εποπτείας του θαλάσσιου χώρου που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα που αποδεικνύουν τις ακριβείς κινήσεις των πλωτών μέσων/ναυπηγημάτων που εργάζονται στο συγκεκριμένο έργο για την ΟΛΠ ΑΕ ? Εάν ναι, ΑΙΤΟΥΜΑΙ να μου χορηγηθούν ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ αυτών (κατά προτίμηση ηλεκτρονικώς), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην υπό εξέλιξη προανάκριση και για την υποβολή νεότερης μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.

 5. Η Δ/νση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του ΥΝΑΝΠ, β) η Δ/νση Υδάτων Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,οι Διευθύνσεις γ) Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων και δ) Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝκαι ε) η Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής (στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα), ως αρμόδιες για τον θαλάσσιο περιβαλλοντικό έλεγχο υπηρεσίες του Δημοσίου ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Ή ΟΧΙ την διενέργεια των εκσκαφών/βυθοκορήσεων που γίνονται στην παρούσα θέση και υπό τις παρούσες συνθήκες από εργολάβο/ανάδοχο της ΟΛΠ ΑΕ και την διάθεση των βυθοκορημάτων στην θάλασσα του Σαρωνικού ? Αν ναι, αιτούμαι να μου χορηγήσετε τα σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν. Αν δεν έχουν ΡΗΤΩΣ εγκριθεί, οι υπεύθυνοι υπάλληλοι των οικείων Δ/νσεων ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να ενεργήσουν και να διακόψουν τις εργασίες, διότι "σιωπηρή ή πλασματική έγκριση" σε θέματα που αφορούν την υγεία εκατομμυρίων πολιτών δεν γίνεται ανεκτή από το νόμο.

 6. Ποιά είναι η ακριβής ποσότητα βυθοκορημάτων που έχει προκύψει μέχρι σήμερα και πού ακριβώς έχει αυτή διατεθεί? Σας ενημερώνω ότι έχουμε ήδη συγκεντρώσει σχετικό αποδεικτικό υλικό για μέρος αυτών, αλλά ζητούμε πληροφόρηση για το ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΤΙΓΜΑ όπου έγινε η τυχόν διάθεση όλων αυτών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

 7. Έχουν ληφθεί δείγματα από τα βυθοκορήματα που αφαιρούνται από τα εκτελούμενα έργα ώστε να ελεγχθούν ως προς την επικινδυνότητά τους και ιδίως ως προς την παρουσία επικίνδυνων/τοξικών ουσιών ? Αν ναι, πότε και από ποιόν έγινε η λήψη των δειγμάτων, πότε και από ποιόν ο έλεγχος αυτών, ποιά είναι τα αποτελέσματα και ΑΙΤΟΥΜΑΙ να μου κοινοποιηθούν αντίγραφα των σχετικών πορισμάτων ελέγχου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην υπό εξέλιξη προανάκριση και για την υποβολή νεότερης μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.


Δεδομένου ότι η εκτέλεση των προαναφερόμενων εργασιών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ την ύπαρξη σε άμεση ζήτηση των αιτούμενων υπό τα εδ. 1-5 αποφάσεων, εγκρίσεων, εγγράφων και πληροφοριών (για την περίπτωση ελέγχου της νομιμότητας από δημόσιες ή εισαγγελικές αρχές),

ΣΑΣ ΚΑΛΩ όπως μου χορηγήσετε τα αιτούμενα υπό εδ. 1-5 έγγραφα και απαντήσεις ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ (3) ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ από την λήψη της παρούσας,

άλλως (σε περίπτωση δηλαδή που τα αιτούμενα δεν είναι διαθέσιμα) να φροντίσετε για την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ λόγω παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ελλείψει των απαιτούμενων εγκρίσεων.

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ότι σε περίπτωση άρνησης ή αμέλειάς σας για την έγκαιρη χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων και πληροφοριών, θα αιτηθώ για λογαριασμό των εντολέων μου την χορήγησή τους μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και την δίωξη των υπευθύνων για την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση η παρούσα που κοινοποιείται και στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά επέχει θέση:

α) ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ προς τις αρμόδιες ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ αρχές για την διερεύνηση των ανωτέρω πράξεων/παραλείψεων και

β) ΟΧΛΗΣΗΣ προκειμένου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να μεριμνά στο εξής ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΩΣ για την εκ μέρους της ΟΛΠ ΑΕ και των εργοληπτών της τήρηση των υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από την σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, τον ΚΔΝΔ, τον ΚΙΝΔ και τις διεθνείς συνθήκες, καθώς και για την ΔΙΑΚΟΠΗ των εργασιών όταν αυτές δεν τηρούνται - όπως π.χ όταν δεν βρίσκονται σε λειτουργία οι πομποί AIS στα πλωτά μέσα και ναυπηγήματα που απασχολούνται στα έργα της ΟΛΠ ΑΕ.

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας,

Η παρούσα κοινοποιείται προς τους παραλήπτες που αφορά για να λάβετε γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες ηλεκτρονικώς λόγω της αδυναμίας κοινοποίησης μέσω δικαστικού επιμελητή λόγω των υφιστάμενων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πληρεξούσια δικηγόρος (και ατομικώς ενεργούσα ως κάτοικος Πειραιά)

Ανθη Γιαννουλου
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ (ΑΜΔΣΠ 2815)
Ηρωων Πολυτεχνειου 96, 18536, Πειραιας

Τηλ. 2104134744 Φαξ 2104535921

Κιν. 6944 339942

E-mail: agiannoulou@gmail.com»