ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ: ΤΟ ΥΝΑΝΠ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΟΛΠ

2020-07-25

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή - καταγγελία του μέλους του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Παναγιώτας Σοφίου, η οποία, μετά την περιφρόνηση που εισέπραξε απο το ΥΝΑΝΠ, κοινοποιήθηκε πλέον στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ασχοληθεί με την άρνηση του ΥΝΑΝΠ να εποπτεύσει την ΟΛΠ ΑΕ:

«Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

Από Ναυτικό Πρακτορείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Σ. ΣΟΦΙΟΥ


Σε συνέχεια ηλεκτρονικών μου μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων και επισκέψεων μου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χθες 24.07.2020 η ***** ******* με ενημέρωσε ότι τη Τρίτη 28.07.2020 προτίθεστε να κάνετε συνεδρίαση γιά το θέμα μου καθώς μετά από 6 μήνες και πλέον με αγνοούσατε σκοπίμως προκειμένου ότι γνωρίζετε και από το π.Διοικητή της ΔΑΛ γιά το βρώμικο κύκλωμα του ΟΛΠ και άλλων εξατίας του οποίου ναυτικοί πράκτορες έχουμε χρεωθεί υπέρογκα ποσά στη ΔΟΥ αντί των πλοιοκτητών από τον ΟΛΠ χωρίς να έχουμε λάβει καν την αμοιβή μας και να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή με προσωποκράτηση, να έχουμε βγει εκτός αγοράς εργασίας, όπως επίσης πλέον των τρακοσίων ναυτικών δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους.Επειδή είναι ολοφάνερο ότι συνεχίζετε τη τακτική των προκατόχων σας, δηλαδή τη συγκάλυψη εξ ου και η αδιαφορία σας γιά τη τήρηση νομιμότητας στον ΟΛΠ, επειδή υπάρχει η τακτική της εξαθλίωσης μας γιά να μην έχουμε δυνατότητα να κινηθούμε νομικά την οποία με τη συμπεριφορά σας την επικροτείτε, επειδή προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο με σκοπό να εξαθλιωθούμε περισσότερο(ίσως και βιολογικά), επειδή δεν ανέχομαι πλέον να με κοροιδεύετε παραπέμποντας με από τη μία υπηρεσία στην άλλη εδώ και 2 εβδομάδες και να μην εμφανίζεστε καν στο τηλέφωνο, παρακαλώ ως έχουσα έννομο συμφέρον, ενημερώστεμε άμεσα την ημερομηνία που δώσατε εντολή να ενημερωθεί η ΔΑΛ που δημιουργήσατε ασθμαίνοντας τελευταία, προκειμένου να μη φανεί ότι δε λειτουργούσε η συγκεκριμένη υπηρεσία, ενώ εγώ είχα ενημερώσει το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ από 27.01.2020 και συγκεκριμένα το προσωπικό σας γραφείο γραπτώς και άπειρες φορές προφορικά

Ακολουθεί ολόκληρο το υπόμνημα της κ Σοφίου για τη σαφή αρμοδιότητα του ΥΝΑΝΠ να εποπτεύει την ΟΛΠ ΑΕ, για το οποίο ένας κύριος Γ και ένας κύριος Σ σφυρίζουν αδιάφορα:

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ

1. Αναφορικά με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εφαρμοστέες τυγχάνουν οι διατάξεις των άρθρων 16 παρ. 2 περ. α'[σαφής αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας στην άσκηση εποπτείας εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ναυάγια και επικίνδυνα - επιβλαβή πλοία] και 62 παρ. 3 περ. γ' [σαφής αρμοδιότητα του Τμήματος Εποπτείας Λειτουργίας και Διοίκησης Λιμένων της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής αναφορικά με την άσκηση εποπτείας σε όλους τους φορείς διοίκησης λιμένων, όπως εν προκειμένω η ΟΛΠ ΑΕ] πδ 13/2018, σε συνδυασμό με το α. 5 ν. 4404/2016. Δεδομένου ότι οι καταγγελίες μου αφορούν τόσο σε ναυάγιο [THALASSOPOROS] όσο και σε επικίνδυνο και επιβλαβές πλοίο [EUROPEAN EXPRESS], όσο και στην παράνομη επιβολή τελών σε βάρος μου από την ΟΛΠ ΑΕ, δεν καταλείπεται αμφιβολία αναφορικά με την αρμοδιότητα του εν λόγω Υπουργείου.

2. Εξάλλου, η παράνομη επιβολή λιμενικών τελών από την ΟΛΠ ΑΕ συνιστά σύμφωνα με τη σαφή διάταξη του όρου 10.6 (β) της σύμβασης παραχώρησης, που κυρώθηκε με το ν. 4404/2016, παράβαση της εν λόγω σύμβασης παραχώρησης, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να υποχρεούται να ενεργήσει τα νόμιμα αφενός για την αποκατάσταση της νομιμότητας, αφετέρου για την επιβολή κυρώσεων λόγω της ανωτέρω παράβασης.

3. Πέραν των ανωτέρω και συμπληρωματικά όσων έχουν ήδη τεθεί υπόψιν σας, διευκρινίζονται και τα εξής:

Με την με αριθμό Α802/2018 απόφαση Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ακυρώθηκαν οι αναλυτικά αναφερόμενες σε αυτήν καταλογιστικές πράξεις της ΟΛΠ ΑΕ, με το αιτιολογικό ότι αφορούσαν σε πλοία, για τα οποία δεν υφίστατο πραγματική και νομική δυνατότητα απομάκρυνσής τους εκτός λιμένα, με αποτέλεσμα η παραμονή τους εντός αυτού να έχει χαρακτηριστεί παράνομα από την ΟΛΠ ΑΕ ως δήθεν αυθαίρετη.

Με την με αριθμό Α4494/2019 απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά ακυρώθηκαν οι αναλυτικά αναφερόμενες σε αυτήν καταλογιστικές πράξεις της ΟΛΠ ΑΕ, με το αιτιολογικό ότι αφορούσαν σε πλοία, για τα οποία δεν υφίστατο πραγματική και νομική δυνατότητα απομάκρυνσής τους εκτός λιμένα, με αποτέλεσμα η παραμονή τους εντός αυτού να έχει χαρακτηριστεί παράνομα από την ΟΛΠ ΑΕ ως δήθεν αυθαίρετη.

Στην περίπτωσή μου, η ΟΛΠ ΑΕ με χρέωσε παράνομα με υπέρογκα ποσά για την περίπτωση του επικινδύνου και επιβλαβούς πλοίου EUROPEAN EXPRESS και του ναυαγίου THALASSOPOROS, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια είχε κριθεί από την γνωμοδοτική επιτροπή ναυαγίων της τότε κρατικής ΟΛΠ ΑΕ ότι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2881/2001 και επομένως δεν υφίστατο πραγματική και νομική δυνατότητα απομάκρυνσής τους, όπως ακριβώς έκριναν οι προαναφερόμενες αποφάσεις.

Ειδικά για το ναυάγιο THALASSOPOROS, η ΟΛΠ ΑΕ συνέχισε να με χρεώνει παράνομα με λιμενικά τέλη ακόμα και μετά την ανέλκυσή του από τη ΔΑΛ !!!!!

Κλείνοντας, επισημαίνω και τα εξής:

ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΠΛΟΙΑ.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΤΟ EUROPEAN EXPRESS ΚΑΙ ΤΟ THALASSOPOROS ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ Ν. 2881/2001, ΔΙΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΛΠ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΑΥΤΩΝ.

Για το λόγο αυτό, υποχρεούστε να προβείτε τουλάχιστον στη διεξαγωγή ΕΔΕ κατά παντός υπευθύνου.

Επίσης άμεσα να μου αποδοθούν τα παρακρατηθέντα παρανόμως χρήματα από εμένα μετά νομίμων τόκων καθώς οι ανωτέρω παράνομες ενέργειες εις βάρος μου είναι αιτία να μην εργάζομαι πλέον των τριών χρόνων, με ότι αυτό συνεπάγεται γιά τις οποίες θα προσφύγω και στα ΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ κατά παντός ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ καθότι έχω ενημερώσει εδώ και μήνες το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.»

Επειδή η πλάκα με τους ανευθυνο-υπεύθυνους τελείωσε και επειδη Υπουργός «Καλοχαιρέτας» σε μια ευνομούμενη Πολιτεία του 21ου αιώνα δε νοείται, το Παρατηρητήριο θα ανακοινώσει στον Εισαγγελέα όλους αυτούς που αρνούνται να ασκήσουν τις αρμοδιότητες εποπτείας, με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι...Τα υπόλοπα...Σκουζέ και Φίλωνος γωνία...