ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2020-09-19

Την Παρασκευή 18/9/2020 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ άρθρο του Γιάννη του Πλακιωτάκη, στο οποίο, αφου μας διαβεβαιώνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει να τον ευγνωμονεί, υπόσχεται ότι εν όψει ανασχηματισμού έρχεται ένα ακόμα νομοσχέδιο, που θα κάνει τη χώρα αγνώριστη. 

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσες φορές ο Πρωθυπουργός θα "τσιμπήσει" στο παλαιοκομματικό κόλπο του Υπουργού, που δεν πρέπει να ανασχηματιστεί, επειδή έχει φτιάξει ΤΟ .... καταπλητικό νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε, όμως, με αριθμούς ποιές είναι οι πραγματικές επιδόσεις της θητείας του Πλακιωτάκη. Ενδεικτικά:

1. Απέργία κήρυξαν για την 24/9/2020 τα ναυτεργατικά σωματεία, διότι ο Πλακιωτάκης με τον ν.4714 που ψήφισε στις 29 Ιούλη, έκανε πράξη την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και την εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων» δηλ. συνθήκες εργασίας που επικρατούν για το σύνολο των αλλοδαπών ναυτεργατών. Πρόβλεψε για πρώτη φορά την εφαρμογή στα ποντοπόρα καράβια των μισθολογίων της ITF και επέτρεψε τη ναυτολόγηση αλλοδαπών χωρίς ΣΣΕ και εκτός νομοθεσίας κοινωνικής ασφάλισης.

2. Αρχές Σεπτέμβρη 2020 23 ναυτεργάτες του Φ/Γ πλοίου «ANGELIC GLORY» της ναυτιλιακής εταιρείας Panthalassa Maritime Corporation, που βρίσκεται στη ράδα του Χόνγκ - Κόνγκ περιήλθαν σε πρωτοφανή κατάσταση ομηρίας. 

3. Τέλη Αυγούστου 2020 Γ' Μηχανικός βρήκε τραγικό θάνατο στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE HORIZON».

4. Μέσα Αυγούστου 2020, σε φωτιά που προκλήθηκε στο μηχανοστάσιο του Φ/Γ πλοίου «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» της ναυτιλιακής εταιρείας MARMARAS NAVIGATION LTD, που βρισκόταν εν πλω στην Αραβική θάλασσα, βρήκε τραγικό θάνατο ο 55χρονος Β' Μηχανικός ενώ τραυματίστηκε και ο Γ' Μηχανικός.

5. Τέλη Ιουλίου 2020 τα ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν ότι ο Πλακιωτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους για το πρόβλημα του επαναπατρισμού των ναυτικών. 

6. Μέσα Απριλίου 2020 εκδηλώθηκαν 119 κρούσματα COVID-19 σε σύνολο 382 επιβαινόντων στο Ε/Γ - Ο/Γ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ της ΑΝΕΚ.

7. Απολύσεις μεγάλου αριθμού ναυτικών κατήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία το Μάρτιο 2020.

8. Τον Ιανουάριο 2020 τα ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης γίνεται από μόλις έναν υπάλληλο, με αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση που φθάνει και 6 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έκδοση της σύνταξης, δεν καταβάλλεται στον ναυτεργάτη ούτε η προσωρινή σύνταξη, που είναι μικτά από 384 - 768 ευρώ.

9. Το Νοέμβριο 2019 τα ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε βάρος του προέδρου και των μελών της διοίκησης του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες Πειραιά) που εργάζονται στο μονοπωλιακό όμιλο της COSCO.

10. Μείωση κρουαζιερόπλοιων στην Πελοπόννησο κατά 23,6 % σημειώθηκε το έτος 2019 (ΠΡΙΝ τον κορονοϊό).

11. Mείωση 15,8% παρουσίασε η συνολική διακίνηση επιβατών στους Ελληνικούς λιμένες το α' τρίμηνο 2020 (Δηλαδή ΠΡΙΝ την καραντίνα) σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2019. 

12. Με βάση επίσημα στοιχεία, τα οποία διαβίβασε η ΟΛΠ ΑΕ στη ΡΑΛ τον Ιούνιο 2020, μεταξύ των ετών 2017 - 2019 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευής κινείται στο απολύτως απαράδεκτο ποσοστό 7,16%, δηλαδή είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ ενδεικτικά και μόνο επισημαίνεται ότι το έτος 2019 ο ιδιωτικός ΟΛΠ πέτυχε να προσελκύσει σχεδόν όσα πλοία είχε προσελκύσει ο κρατικός ΟΛΠ το έτος 2011. Σε απλά ελληνικά, η ναυπηγοεπισκευή γύρισε 10 χρόνια πίσω. 

13. Στον αέρα βρέθηκαν οι εποχικά εργαζόμενοι στις εταιρείες τουριστικών σκαφών.

14. Ρεκόρ σημειώθηκε στις κενές οργανικές θέσεις καίριας σημασίας λιμεναρχείων. 

15. Ο Πειραιάς έγινε δυσανάλογα ακριβός για τους χρήστες του, όπως εμπεριστατωμένα κατήγγειλε η ΕΕΝΜΑ...

Και τόσα άλλα, στα οποία θα αναφερθούμε εν καιρώ. 

Ευκαιρίας δοθείσης: κ. Πλακιωτάκη παραλήφθηκε η κουκούλα της Χριστιάνας Καλογήρου; Να μείνουμε ήσυχοι ότι δεν θα ταλαιπωρεί το μερτσεντέ της ο ήλιος;