ΑΝΑΛΥΣΗ: κ. Γεραπετρίτη, αλλού τα κακαρίσματα και αλλού...γεννούν οι κότες......14 μήνες δολοφονούν τη ναυτική εκπαίδευση

2020-09-06

Πέρασαν δέκα τέσσερις (14) μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση των αρίστων. Στο .... τιμόνι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πολιτικά υπεύθυνος για τη ναυτική εκπαίδευση, ο έχων επαγγελματική προϋπηρεσία... ιδιοκτήτη κινηματογράφου Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Ας θυμηθούμε λίγο τί έλεγε για τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση το αρχικό σενάριο της υπερπαραγωγής που βλέπουμε εδώ και 14 μήνες στο κτήριο της Δραπετσώνας με πρωταγωνιστή τον Mr Αποτελεσματικότητα 2020 Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στην .... εισαγωγική σκηνή της χολυγουντιανής αυτής υπερπαραγωγής ο Mr Αποτελεσματικότητα 2020 είχε ανακοινώσει (με αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΝΑΝΠ δηλ. στο www.hcg.gr) τις άμεσες προτεραιότητες του, αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση:

1. «Αναβάθμιση» της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, χωρίς ο όρος «αναβάθμιση» να προσδιορίζεται από τα λεγόμενά του.

2. Εισαγωγή νέου «ολιστικού» Νόμου - για την οργάνωση και λειτουργία της Ναυτικής Εκπαίδευσης με αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, χωρίς και πάλι οι όροι «ολιστικός» και «αλλαγή της αρχιτεκτονικής» να προσδιορίζονται από τα λεγόμενά του

3. Ανάθεση στο ΝΠΙΔ Ίδρυμα Ευγενίδη της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης

4. Άμεση ενεργοποίηση του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας

5. Ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου της ναυτικής εκπαίδευσης, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτών όσο και σε επίπεδο εκπαιδευόμενων.

Η συνέχεια, όμως, της ταινίας δεν ήταν η αναμενόμενη. 

Κάπου χάλασε το σενάριο, σε βαθμό που ακόμα και ένας έμπειρος κινηματογραφιστής να μην μπορεί να μαζέψει την κατάσταση. 

Συγκεκριμένα. 

-1η και 2η προτεραιότητα : Μέχρι σήμερα δεν παρατηρείται καμία ενέργεια για την αναβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, παρά μόνο η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης δώδεκα παρά τέταρτο το βράδυ μεσούντος του κορωνοιου, με την Βουλή σε καραντίνα (αν νομίζετε ότι μόνο με τη ΔΑΛ έγινε αυτό είστε γελασμένοι - χασάπη γράμματα και βάλε η κατάσταση) και χωρίς καμία διαβούλευση (τροπολογία του Mr Αποτελεσματικότητα χωρίς διαβούλευση όπως ακριβώς και με τη ΔΑΛ - να το χαίρεστε το επιτελικό σας κράτος κ. Γεραπετρίτη) προκειμένου οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ να εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Α τάξης χωρίς φοίτηση στις ΑΕΝ !!!!!

3η προτεραιότητα: Τα πολιτικά γραφεία του 5ου ορόφου του κτηρίου της Δραπετσώνας έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Σε αυτά βρίσκει κανείς πρόσωπα, που, επί θητείας τους στη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης, το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (δηλαδή ο λογαριασμός από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης) "μπήκε μέσα" οκτώμιση εκατομμύρια ΕΥΡΩ (ναι καλά διαβάσατε 8.500.000 ΕΥΡΩ). Περιξ του Mr Αποτελεσματικότητα 2020 στις συσκέψεις για τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση φωτογραφίζονται ανθρωποι με επαγγελματική προϋπηρεσία ... ρεσεψιονίστ...Η οικογένεια στενού συνεργάτη - του ιδίου του συνεργάτη περιλαμβανομένου - του Mr Αποτελεσματικότητα 2020 εργάζεται στις επιχειρήσεις του κ. Ευγενίδη...Ακόμα και ο Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά την αποστρατεία του, εργάστηκε σε ιδιωτικό φορέα παροχής ναυτικής εκπαίδευσης. 

Αυτή η dream team του επιτελικού κράτους παρέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση (την οποία το Παρατηρητήριο δε συνηθιζει να χειροκροτεί) ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, την οποία είχε εκπονήσει Ομάδα Εργασίας με συμμετοχή όχι κομματικών στελεχών, αλλά των εμπλεκόμενων φορέων. Στην ολοκληρωμένη αυτή πρόταση στηρίχτηκε η αναμόρφωση τόσο του Κανονισμού Σπουδών, όσο και του Εσωτερικού Κανονισμού των ΑΕΝ. 

Όμως, μια παρόμοια, επίσημη, θεσμική διαδικασία συνεργασίας του Υπουργού με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν αποτέλεσε την επιλογή του Mr Αποτελεσματικότητα 2020 (όπως δεν αποτέλεσε και για τη ΔΑΛ). Ο κ. Υπουργός, προφανώς μετά από συσκέψεις με έναν θητεύσαντα στη χρεωκοπία του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, έναν πρώην ... ρεσεψιονίστ, έναν νύν ... εργαζόμενο στις επιχειρήσεις του κ. Ευγενίδη και έναν πρώην εργαζόμενο φορέα ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, αποφάσισε να ακολουθήσει τη μέθοδο του outsourcing και ανέθεσε συλλήβδην όλες τις σχετικές με το ζήτημα αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Ίδρυμα Ευγενίδη, γνωστό μεταξύ άλλων και για το ... πλανητάριο. 

Η απόφαση αυτή ενέχει μια οφθαλμοφανή σύγκρουση συμφερόντων: ο κ. Ευγενίδης είναι επιτυχημένος εφοπλιστής, δηλαδή πρόσωπο, το οποίο υποχρεούται να εισφέρει στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης. Η ανάθεση στο Ίδρυμά του της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης να εισηγείται τη  μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης ισοδυναμεί με ανάθεση σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο μελέτης για το ... ΦΠΑ των Δικηγόρων. Η μελέτη θα καταλήξει στα αναμενόμενα: το ΦΠΑ είναι υψηλό, πρέπει να μειωθεί και οι σκοποί δημοσίου συμφέροντος που χρηματοδοτεί ο ΦΠΑ να ανατεθούν σε ιδιώτες. Διότι αυτό βλέπει ο Δικηγόρος: ότι πληρώνει μεγάλο ΦΠΑ. Τα υπόλοιπα δεν τον ενδιαφέρουν. Όπως ο κ. Ευγενίδης βλέπει τί πρέπει να εισφέρει ο ίδιος στο Κεφάλαιο Ναυτικης Εκπαίδευσης και τί πληρώνει κάθε μήνα στους μισθούς των Ελλήνων σε σχέση με τους μισθούς των Φιλιππινέζων. Τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων η γεωστρατηγική σημασία μιας ισχυρής Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης για μια χώρα που ίσως χρειαστεί να επιτάξει πληρώματα για να ανατάξει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, δεν τον αφορούν. Εξάλλου, με βάση τη μεταπολεμική ιστορία, στη χειρότερη  περίπτωση, κάποιο σχέδιο Μάρσαλ θα του χαρίσει θαλασσοπνίχτες LIBERTY για να ξαναχτίσει την αυτοκρατορία του.  

Τούτων δοθέντων, όσα ακολούθησαν αποτελούν πράγματι χολυγουντιανή κωμωδία πρώτης προβολής. 

Τα μέλη της ομάδας εργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδη, που εκπονούν τον "ολιστικό" νόμο Πλακιωτάκη για τη Ναυτική Εκπαίδευση δεν έχουν γίνει γνωστά. Ωστόσο, άνθρωποι με τους οποίους το Ίδρυμα ήρθε σε επαφή, επιμένουν ότι πρώτο βιολί είναι ένας ... συγκοινωνιολόγος...Τώρα βέβαια θα μου πείτε, ο Υπουργός Ναυτιλίας έχει επαγγελματική προϋπηρεσία ιδιοκτήτη κινηματογράφου στο ... συγκοινωνιολόγο θα κολλήσουμε...Δίκιο έχετε...

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυαναμενόμενης μελέτης του Ιδρύματος Ευγενίδη, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα αφήσει τίποτα .... αμελέτητο, σοβαρά στελέχη της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης επιμένουν ότι ο ίδιος ο κ. Ευγενίδης επικοινώνησε μαζί τους, θεωρώντας δεδομένο τον υποβιβασμό των ΑΕΝ σε ... ΙΕΚ...

Λογικό...όπως ο Δικηγόρος θέλει λιγότερο ΦΠΑ ο κ. Ευγενίδης θέλει μικρότερη συνεισφορά στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης και φτηνό ανθρώπινο δυναμικό...και οι απόφοιτοι ΑΕΙ κοστίζουν ακριβά στον ... φτωχό Έλληνα εφοπλιστή. 

Εάν ο Mr Αποτελεσματικότητα 2020 είχε ξεφυλλίσει την ολοκληρωμένη πρόταση των υπηρεσιακών παραγόντων, θα διαπίστωνε ότι σε αυτήν έχει περιληφθεί «χαρτογράφηση» της διαβάθμισης των Ναυτικών Σχολών παγκοσμίως, από την οποία προκύπτει ότι ο υποβιβασμός των ΑΕΝ σε ΙΕΚ θα αποτελέσει παγκόσμια «πρωτοτυπία».

Όταν οι ΑΕΝ υποβιβαστούν σε ΙΕΚ, με ποιο τρόπο θα εκπληρωθούν οι ανάγκες της σύγχρονης ναυτικής τεχνολογίας από τους μελλοντικούς αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού, όπως η χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, τα Big data κ.α, που τόσο ο κ. Πλακιωτάκης όσο και ο κ. Ευγενίδης σε δημόσιες δηλώσεις τους έχουν αναφέρει?

4η προτεραιότητα: Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας, αν και ο Mr Αποτελεσματικότητα 2020 έκοψε την ... κορδέλα το Σεπτέμβριο 2019. 

Γιατί κ. Πλακιωτάκη δεν προχωράτε στην ολοκλήρωση της λειτουργίας του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας;;;;;

5η προτεραιότητα :Από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι σήμερα εκκρεμούν οι προσλήψεις 73 μονίμων εκπαιδευτικών, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Γιατί κ. Πλακιωτάκη δεν ελέγχετε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να επιταχύνουν την πρόσληψη αυτών των εκπαιδευτικών, εφόσον είναι γνωστό σε όλους ότι ποιοτική λειτουργία με την πλειονότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού να αποτελείται από ωρομίσθιους δεν μπορεί να υφίσταται;;;; 

Μήπως με την εσκεμμένη αδιαφορία σας θέλετε με έντεχνο τρόπο να καταρρεύσει η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση;;;;;

Και τώρα απομακρύνετε τα παιδιά από την οθόνη, η σκηνή είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Ενδεχόμενη υποβάθμιση των ΑΕΝ σε ΙΕΚ αποτελεί γιγαντιαίας οικονομικής αξίας δώρο στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης. 

Εργαζόμενος ενός τέτοιου επιχειρηματία υπήρξε ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Πλακιωτάκη. 

Και γινόμαστε αμέσως σαφείς: 

Οι ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες ιδιωτικές ΑΕΝ συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και το πτυχίο που δίνουν είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Εάν οι κρατικές ΑΕΝ υποβαθμιστούν σε ΙΕΚ, τότε ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει κάποιος πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης στη ναυτιλία θα είναι να τα ... ακουμπήσει κανονικά στους ιδιώτες...Είναι προφανές ότι μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση - εάν και εφόσον προωθηθεί από το Γιάννη Πλακιωτάκη - όχι μόνο μεγιστοποιεί την αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, αλλά κυρίως, λόγω του επαγγελματικού βιογραφικού των συνεργατών του Υπουργού Ναυτιλίας, αποκτά χαρακτηριστικά σκανδάλου. 

 Εμείς ως Παρατηρητήριο θα απευθυνθούμε στον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη:

κ. Γεραπετρίτη, εάν όντως επιθυμείτε να είστε υποψήφιος στην Α΄Πειραιά...μαζέψτε τους...διαφορετικά από το ... γιαουρτάκι της ναυτικής οικογένειας δε σας σώζει ούτε ο νόμος 4000...