ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ;

2022-08-09

ΑΠ.ΕΞ. 47/2022

9/8/2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

ΘΕΜΑ: Τί ακριβώς δεν καταλαβαίνει η κ. Βούλα Πατουλίδου;

-----------------

"Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσία
Αυτοί που ξεγελάστηκαν φταίγανε κατ'ουσία."

[Μέγας] Μανώλης Ρασούλης

1. Είμαι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, το οποίο αποτελεί ένωση προσώπων, χωρίς νομική προσωπικότητα, με σκοπό κυρίως την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των ελληνικών λιμένων.

Την περίοδο 2017 - 2020 υπήρξα Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων.

Με την ανωτέρω ιδιότητά μου, θέτω υπόψιν Σας τα εξής:

2. Η διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων αποτελεί πεδίο σύγκρουσης δυο (2) μεγάλων ομάδων επιχειρηματικών συμφερόντων: από τη μία οι εφοπλιστές θέλουν να αποκομίζουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, θεωρώντας τριτεύουσας σημασίας λεπτομέρεια την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και από την άλλη περιβαλλοντικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι χρηματοδότησαν συνήθως μεγάλες επενδύσεις σε περιβαλλοντικές υποδομές και εγκαταστάσεις, υπέστησαν εξαντλητικούς ελέγχους για πολλαπλές αδειοδοτήσεις, υφίστανται τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις και διεκπεραιώνουν μια εξαντλητική γραφειοκρατία, προκειμένου να είναι θεωρητικά δυνατόν να εντοπιστεί η νόμιμη τελική διάθεση κάθε κόκκου αποβλήτου. Η σύγκρουση νομοτελειακή: οι εφοπλιστές θέλουν να παραδίδουν όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα, για να μην βαρύνονται με αυξημένα τέλη αποβλήτων, οι περιβαλλοντικοί επιχειρηματίες θέλουν να παραλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα απόβλητα, συνοδευόμενα από όσο το δυνατόν ψηλότερα τέλη αποβλήτων.

3. Σε μια μικρή χώρα με ακτογραμμή ισότιμη με εκείνη της Κίνας, η επιλογή στήριξης του θαλασσίου περιβάλλοντος μοιάζει αυτονόητη. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής και ευρύτερης ισχύος των εμπλεκόμενων συμφερόντων, οι ελληνικές Κυβερνήσεις παραμένουν συνήθως άπραγες: είναι δύσκολο για τους Πατέρες του Έθνους και τους εφοπλιστές να πιέσουν να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον και τους περιβαλλοντικούς επιχειρηματίες να τζαρτζάρουν, όταν πρέπει. Το αποτέλεσμα είναι τραγέλαφος: η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος θα μπορούσε να αποτελεί ατμομηχανή ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και αξιοποίησης των πολύ σημαντικών Ελληνόπουλων, που ασχολούνται με το σπορ, αλλά έχει καταλήξει διελκυστίνδα επιδιώξεων, που επιλύονται συνήθως στο φουαγιέ κάποιου υπουργικού γραφείου, με πρωταρχικό κριτήριο όχι τη νομιμότητα, αλλά την εικαζόμενη ισόρροπη κατανομή της πίτας.

4. Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με το ζήτημα αυτό από το 2016. Το έτος 2017 συγκρούστηκα ευθέως και ονομαστικά ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων μέσα στο Κοινοβούλιο με τον τότε αρμόδιο Τομεάρχη Ναυτιλίας ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος δυο (2) χρόνια μετά ανταπέδωσε καταργώντας με ως Διοικητή με εκπρόθεσμη τροπολογία την ημέρα που η χώρα μπήκε σε lockdown.

5. Λόγω της ενασχόλησής μου με τα ζητήματα των αποβλήτων πλοίων, παρακολουθώ από πολύ κοντά όσα συμβαίνουν στα ελληνικά λιμάνια επί του θέματος και έχω συγκεντρώσει εκτεταμένο υλικό, δια του οποίου, το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος θα παρέμβει στο θέμα, σε εκείνο το χρόνο, που θα το προστατέψει από την επιδίωξη γνωστών και άγνωστων καλοθελητών να το ταυτίσουν με επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος ακολουθεί έναν δύσκολο δρόμο σύγκρουσης με τη διαφθορά, χωρίς χορηγούς και σπόνσορες και την προσπάθειά του αυτή δεν θα την υπονομεύσει για κανέναν.

6. Όμως, εδώ και τρεις (3) ημέρες τρεις (3) διαφορετικές εφημερίδες (DEAL NEWS, Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοκρατία), αποκαλύπτουν πράγματα και θαύματα για τη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων, που προσεγγίζουν περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους και για έναν απλό πρόσθετο λόγο: διότι κινδυνεύεις να ταυτιστείς με επιχειρηματικά συμφέροντα όχι μόνο όταν πράττεις, αλλά και όταν παραλείπεις και εμείς - ελπίζουμε και εσείς κ. Τζιτζικώστα - τέτοιες ταυτίσεις δεν τις πάμε κάτω.

7. Αναφορικά, λοιπόν, με τις διαδοχικές αποκαλύψεις τριών (3) διαφορετικών εφημερίδων (DEAL NEWS, Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοκρατία) σχετικά με τα απόβλητα των πλοίων, που ελλιμενίζονται στη Θεσσαλονίκη, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ούτε η φερόμενη υποβάθμιση και διακινδύνευση και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ίδιας της πόλης, η οποία θα κριθεί από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς να μπορούμε να προδικάσουμε την κρίση τους, ούτε η επωνυμία της εμπλεκόμενης εταιρείας, αλλά ο τουλάχιστον αμφιλεγόμενος ρόλος των διοικητικών πράξεων της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχου κ. Βούλας Πατουλίδου. Συγκεκριμένα, στην προκειμένη περίπτωση της αδειοδότησης από την κ. Αντιπεριφερειάρχη της μετατροπής μιας αυστηρά λιμενικής εγκατάστασης παραλαβής και επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πανελλαδικής εμβέλειας είναι ζητούμενο εάν τηρήθηκε η απαιτούμενη αντικειμενικότητα και αμεροληψία, ή μήπως πίσω από τις άδειες, που χορηγήθηκαν, υποκρύπτονται άλλες επιδιώξεις, μέρος ενός παζλ, το οποίο συμπληρώθηκε με τις προαναφερόμενες αποκαλύψεις τριών (3) διαφορετικών εφημερίδων με τελείως διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σωστή σειρά κ. Τζιτζικώστα...

8. Με την 4172/283/29-9-2009 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) αποφασίσθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου παραλαβής και διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των πλοίων, που ελλιμενίζονται σε περιοχή ευθύνης του εν λόγω Οργανισμού. Κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού (3-12-2009) προσήλθε και κατέθεσε προσφορά ένας μόνο (1) υποψήφιος, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα ο αποκλειστικός πάροχος της υπηρεσίας παραλαβής και διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των πλοίων, που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Θεσ/νίκης.

9. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του λιμένα Θεσσαλονίκης, η προαναφερόμενη ανάδοχος εταιρεία πρέπει να παραλαμβάνει τα απόβλητα των πλοίων σε πλωτούς διαχωριστήρες και στη συνέχεια να μεταφορτώνει τα επεξεργασμένα απόβλητα από τους πλωτούς διαχωριστήρες είτε σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών αποβλήτων, είτε σε δεξαμενόπλοιο για παράδοση σε αδειοδοτημένη/αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκατάσταση της χώρας ή του εξωτερικού. Εφόσον τα πετρελαιοειδή απόβλητα οδηγηθούν πρώτα στις δεξαμενές αποθήκευσης, κατόπιν, με τη συγκέντρωση κατάλληλης ποσότητας για μεταφορά, μεταγγίζονται σε δεξαμενόπλοιο ή βυτιοφόρο όχημα για παράδοση, όπως προαναφέρθηκε, σε αδειοδοτημένη/αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η ανάδοχος υποχρεούται να αποθηκεύει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προσωρινά μόνο τα πετρελαιοειδή απόβλητα που παράγονται από τους πλωτούς διαχωριστήρες ελαίου-νερού. Η προσωρινή αποθήκευση γίνεται είτε μετά την επεξεργασία των πετρελαιοειδών αποβλήτων στους πλωτούς διαχωριστήρες, είτε στην αδειοδοτημένη χερσαία εγκατάσταση αποθήκευσης υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων στη δυτική πλευρά της βάσης του 6ου προβλήτα. Για κανένα άλλο τύπο αποβλήτου δεν υφίσταται προσωρινή αποθήκευση καθώς απομακρύνονται από την λιμενική εγκατάσταση αμέσως μετά την παραλαβή τους.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει δεσμευτεί έναντι της ΟΛΘ ΑΕ ότι διαθέτει σε ισχύ συμβάσεις με αδειοδοτημένους τελικούς αποδέκτες του εσωτερικού και εξωτερικού όπου μπορεί να μεταφέρει τα πετρελαιοειδή απόβλητα προς διάθεση/ανάκτηση.

10Α. Την 10-11-2021 διενεργήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αυτοψία από την Ελληνική Αστυνομία/Δνση Οικονομικής Αστυνομίας, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας. Είχε ζητηθεί και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης να στείλουν εκπροσώπους, αλλά από όσα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι δεν έστειλαν. Προφανώς, είχαν μεγάλο ... φόρτο εργασίας.

Με το πέρας της αυτοψίας, συντάχθηκε σχετική έκθεση, αντίγραφο της οποίας παραδόθηκε στην ελεγχόμενη εταιρεία. Τον Ιούνιο 2022, τόσο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όσο και η Ελληνική Αστυνομία, συνέταξαν εκθέσεις και πορίσματα, αναφορικά με το τί διαπίστωσαν κατά την αυτοψία του Νοεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα έγγραφα, διερευνήθηκε καταγγελία αναφορικά με δήθεν λειτουργία δικτύου κρυφών σωληνώσεων, χρησιμοποιούμενων σε λαθρεμπορία καυσίμων, και δήθεν παράνομη διακίνηση καυσίμων, μέσω έκδοσης εικονικών παραστατικών. Τελικά, τα πορίσματα δεν καταγράφουν ούτε τη λειτουργία κρυφών σωληνώσεων παράνομης διακίνησης καυσίμων, ούτε την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Ωστόσο, διαπιστώνουν τα εξής ουσιώδη για την περιβαλλοντική ασφάλεια του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και της ίδιας της πόλης:

-σύμφωνα με την ισχύουσα κατά το χρόνο του ελέγχου ΑΕΠΟ και την αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη λειτουργία της ελεγχόμενης εταιρίας θα έπρεπε να παράγονται περίπου 50 κιλά λάσπης πυθμένα ανά διετία, η οποία, λόγω της περιβαλλοντικής της επικινδυνότητας, παραδίδεται υποχρεωτικά σε κατάλληλα αδειοδοδοτημένη εταιρεία. Όμως, οι διενεργηθείσες μετρήσεις βρήκαν μέσα στις δεξαμενές του πλωτού διαχωριστήρα του λιμένα Θεσσαλονίκης 29250 κιλά λάσπης πυθμένα, δηλαδή ποσότητα 585 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των εν ισχύ αδειοδοτήσεων.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για πλήρη εκτροχιασμό των πραγματικών δεδομένων λειτουργίας του διαχωριστήρα, σε σχέση με τα αρχικά εκτιμηθέντα από τις περιβαλλοντικές μελέτες, και για το λόγο αυτό οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζητούν την πλήρη επικαιροποίηση των μελετών αυτών και των επί αυτών ερειδόμενων αδειοδοτήσεων.

-στο κρηπίδωμα 13 του προβλήτα Νο3 διαπιστώθηκε η συγκέντρωση και προσωρινή απόθεση έμφορτων και κενών κάδων στερεών αποβλήτων πλοίων. Η πρακτική αυτή είναι μεν συνήθης στα ελληνικά λιμάνια, ωστόσο ποτέ δεν είναι κατάλληλα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη, ενώ ενέχει προφανείς κινδύνους παράσυρσης των στερεών αποβλήτων στη θάλασσα.

-η χερσαία εγκατάσταση της ελεγχόμενης εταιρίας αποτελείται από δυο (2) διακριτούς χώρους: έναν (1) χώρο υποστηρικτικών υποδομών και έναν (1) χώρο δεξαμενών αποθήκευσης. Στο χώρο των υποστηρικτικών υποδομών, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βρήκαν ο, τιδήποτε άλλο, εκτός από υποστηρικτικές υποδομές και συγκεκριμένα χρησιμοποιημένα μεταλλικά βαρέλια πετρελαιοειδών στοιβαγμένα, πιθανώς μη απορρυπασμένα, μεταλλικά βαρέλια έμφορτα με πετρελαιοειδή και εμφανείς επικαθίσεις και διαρροές πετρελαιοειδών στην εξωτερική τους επιφάνεια, αποτεθειμένα επί γυμνού αστεγάνωτου εδάφους, παλετοδεξαμενές έμφορτες με πετρελαιοειδή και εμφανείς διαρροές στην εξωτερική επιφάνεια, αποτεθειμένες επι γυμνού αστεγάνωτου εδάφους, ανοικτές μεταλλικές δεξαμενές έμφορτες με στερεά απόβλητα, χρησιμοποιημένα ελαστικά οχημάτων, ακόμα και πετρελαϊκά κατάλοιπα μέσα σε υπό κατασκευή μελλοντικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων της Δ.Ε.Υ.Α. Θεσσαλονίκης, που καταλήγει στη θάλασσα !!!!!

Εύλογα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι, αν και πρόκειται για χώρο, ο οποίος με βάση τις ΑΕΠΟ 2007, 2011, 2014 και 2016 και το συνοδευτικό αυτό σχέδιο εγκαταστάσεων έχει αδειοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκλειστικά και μόνο για την εγκατάσταση υποστηρικτικών υποδομών (γραφείο-φυλάκιο ελέγχου, αντλητικό συγκρότημα, χώρος ατμογεννήτριας, αφροποιητικό σύστημα και πυροσβεστικό συγκρότημα), στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για την προσωρινή ή μη αποθήκευση και μεταφόρτωση επικίνδυνων πετρελαιοειδών αποβλήτων, όχι μόνο χωρίς να πληροί τις επιτακτικά επιβαλλόμενες για τη χρήση αυτή προδιαγραφές, αλλά σε συνθήκες τις οποίες οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν "πλημμελέστατες με αποτέλεσμα έντονες διαφυγές πετρελαιοειδών στο έδαφος επί παράκτιας έκτασης, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και υποβάθμισή του." Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι, μετά την αυτοψία, η ελεγχόμενη εταιρεία επιχείρησε να καθαρίσει το χώρο με τη μέθοδο της ... διάστρωσης, την οποία, όμως, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν μη μελετημένη, μη εγκεκριμένη και μη σύμφωνη με τα οριζόμενα στο ΠΔ 148/2009 περί εξυγίανσης και αποκατάστασης ρυπασμένου με πετρελαιοειδή εδάφους !!!!! Τούτων δοθέντων, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνο παραβιάζεται η εν ισχύ κατά το χρόνο της Επιθεώρησης ΑΕΠΟ, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για άσκηση δραστηριότητας διαχείρισης επικίνδυνων πετρελαιοειδών αποβλήτων ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ !!!!!

-οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι σε μια από τις χερσαίες δεξαμενές αποθήκευσης βρέθηκαν 930ml απόβλητου με σημείο ανάφλεξης < 15 βαθμών Κελσίου, ενώ σύμφωνα με την εν ισχύ κατά το χρόνο της αυτοψίας ΑΕΠΟ στη δεξαμενή αυτή θα έπρεπε να ευρίσκονται κυρίως απόβλητα με σημείο ανάφλεξης μεγαλύτερο από τους 110 βαθμούς Κελσίου.

-οι ανθρωποθυρίδες δεξαμενών της χερσαίας εγκατάστασης βρέθηκαν ανοικτές στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τη διαφυγή/εκπομπή ατμών πετρελαιοειδών στην ατμόσφαιρα. Οι εξαεριστικές βαλβίδες ασφαλείας των δεξαμενών βρέθηκαν σε κακή κατάσταση, με σημάδια έντονης επιφανειακής φθοράς, σε ευθεία αντίθεση με τα οριζόμενα στην οικεία νομοθεσία. Ο τελευταίος πριν την αυτοψία του Νοεμβριου 2021 έλεγχος των εξαεριστικών βαλβίδων ασφαλείας είχε γίνει τον Αύγουστο 2011 !!!!!

-από τη σχέση παραχθέντων διαχωρισμένων αποβλήτων, πωληθέντων διαχωρισμένων αποβλήτων και αποθηκευμένων τοιούτων, προκύπτει ένα έλλειμα σχεδόν 360 τόνων διαχωρισμένων αποβλήτων, τα οποία οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα έπρεπε κάπου να τα έχουν βρει, αλλά δεν τα βρήκαν πουθενά.

10Β. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε τον Ιούνιο 2022, επικαλούμενη όμως στοιχεία, τα οποία καταγράφηκαν σε αυτοψία του Νοεμβρίου 2021, τόσο από το Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης, όσο και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να επιληφθούν για τα κατά την γνώμη της διαπραχθέντα ποινικά αδικήματα.

11. Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος δεν το αφορά η ουσία της υπόθεσης αυτής. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διαβάσει πορίσματα και εκθέσεις πολύ χειρότερα από το προαναφερόμενο, έχουμε δει πολλές ώρες μαγνητοσκοπήσεων με κραυγαλέα περιβαλλοντικά εγκλήματα, έχουμε καταγγείλει την παρουσία καρκινογόνων ουσιών δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, και για όλα αυτά δεν τιμωρήθηκε κανείς, διότι δυστυχώς η κείμενη νομοθεσία έχει αρκετά παραθυράκια, ώστε τελικά ο ρυπαίνων να μην την πληρώνει ποτέ.

Επομένως, ειδικά στο παρόν εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, τόσο της διοικητικής, όσο και της ποινικής διαδικασίας και χωρίς καν η ελεγχόμενη εταιρεία να έχει εκθέσει τις απόψεις, είναι όχι μόνο ανεπίκαιρο, αλλά και αδόκιμο να σηκωθούν τιμωρητικές παντιέρες και να προβλεφθούν με βεβαιότητα διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις. Σε μια χώρα, όπου η νομολογία δεν αρκείται απλά και μόνο στην διαρροή επικινδύνων ουσιών στο περιβάλλον, αλλά απαιτεί τη διεξαγωγή μετρήσεων ακριβείας και την υπέρβαση συγκεκριμένων ορίων κανονιστικά θεσπισμένων, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ακόμα και εξόφθαλμες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αποτελούν ταυτόχρονα και ποινικό αδίκημα ή έστω διοικητική παράβαση.

Συνεπώς, σκοπός της παρούσας ανοιχτής επιστολής δεν μπορεί να είναι η τιμωρητική διάθεση απέναντι στον οποιονδήποτε.

Είναι, όμως, δικαίωμα και σκοπός του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος να διαπιστώσει ότι, με βάση όλα τα παραπάνω, η παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων του λιμένα Θεσσαλονίκης έχει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσει, προκειμένου να θεωρηθεί σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτονόητα, η κ. Πατουλίδου είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, προτού δώσει στην εγκατάσταση αυτή το δικαίωμα να φέρνει μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 30.000 τόνους επικίνδυνων πετρελαιοειδών καταλοίπων, να διασφαλίσει ότι έχει φτάσει στο επίπεδο να διαχειρίζεται χωρίς την παραμικρή σκιά τα απόβλητα του λιμένα Θεσσαλονίκης. Όμως, η κ. Πατουλίδου έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται "μη συμμορφώσεις" για την μεταφορά πετρελαιοειδών καταλοίπων στη Θεσσαλονίκη από οπουδήποτε στην Ελλάδα, όταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι ήδη από τη λειτουργία της εγκατάστασης αυτής αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του λιμένα Θεσσαλονίκης έχει επέλθει εν μέρει περιβαλλοντικός κίνδυνος 585 φορές μεγαλύτερος από εκείνον, που καταγράφηκε σε μελέτες προγενέστερες της λειτουργίας της, χωρίς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να έχει κρούσει τον κώδωνα αναθεώρησης των αντίστοιχων μελετών και αδειοδοτήσεων.

Είναι ομοίως δικαίωμα και σκοπός του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος να διαπιστώσει ότι, με βάση όλα τα παραπάνω, οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν την υποχρέωση να εποπτεύουν πιο συχνά και πιο αποτελεσματικά τη λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης παραλαβής αποβλήτων πλοίων, που λειτουργεί στο λιμένα Θεσσαλονίκης, και να συμπεράνει ότι, εάν το είχαν κάνει, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη και για το περιβάλλον και για την πόλη και για το λιμάνι και για την ελεγχόμενη εταιρεία. Όμως, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται ότι, παρά την μικρή απόσταση, που τις χωρίζει από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, έχουν μάλλον θολή εικόνα όσων λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτό.

Συγκεκριμένα:

12. Όπως προκύπτει από το με αριθμό πρωτοκόλλου 527634(10991)/22-7-2022 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπάλληλοι της τελευταίας διενήργησαν "έλεγχο" προφανώς δια επισκέψεως στο χώρο δραστηριοποίησης της ελεγχόμενης εταιρείας μέσα στη χερσαία και θαλάσσια ζώνη του λιμένα Θεσσαλονίκης την 27/1/2022, δηλ. μόλις δυόμισι (2,5) μήνες μετά την αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εύλογα ρωτάμε κ. Τζιτζικώστα:

-είναι πραγματικά πιστευτό ένας τέτοιος έλεγχος να έχει κατάληξη διαμετρικά αντίθετη με εκείνη, που είχε ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Αστυνομίας μόλις δυόμισι (2,5) μήνες πριν;;;;;

-είναι πραγματικά πιστευτό ένας τέτοιος έλεγχος να μη βρεί τίποτα, που να χρήζει έστω περαιτέρω διερεύνησης, όταν μόλις δυομισι (2,5) μήνες πριν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψαν παρατηρήσεις τόσο σοβαρές, ώστε να ζητήσουν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τη διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων;

Περιμένουμε να απαντήσετε όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης...

13. Εξάλλου, από το ίδιο και με αριθμό πρωτοκόλλου 527634(10991)/22-7-2022 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκύπτει ότι νέος έλεγχος - προφανώς δια επίσκεψης - στις εγκαταστάσεις της ίδιας εταιρείας διενεργήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την 13/5/2022. Όπως προκύπτει από την με αριθμό 329502(6838)19-5-2022 άδεια της κ. Πατουλίδου, ο έλεγχος αυτός δεν διαπίστωσε "μη συμμορφώσεις με τις ισχύουσες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Έκθεση Αυτοψίας επέχει θέση οριστικής έκθεσης ελέγχου". Ωστόσο, μόλις είκοσι τέσσερις (24) μέρες αργότερα, ήτοι την 6/6/2022, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος συντάσσουν και υποβάλλουν προς την Ελληνική Αστυνομία 25σέλιδο υπόμνημα, στο οποίο, όπως παρατέθηκε αναλυτικά παραπάνω, καταγράφουν παραβάσεις και ... μη συμμορφώσεις τόσο σοβαρές, ώστε τελικά η υπόθεση να οδηγείται για ποινική αξιολόγηση στις κατά τόπω αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε κ. Τζιτζικώστα:

-σας φαίνεται λογικό και πιστευτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιθεωρεί μια οποιαδήποτε λιμενική εγκατάσταση την 13/5/2022 και λίγες ημέρες μετά, ήτοι την 6/6/2022, μια άλλη ελεγκτική αρχή να καταγράφει τα ακριβώς αντίθετα, διαβιβάζοντας την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα;

-πιστεύετε ότι τιμά το ρόλο και τη θεσμική αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη 19/5/2022 να εκδίδει μια διοικητική άδεια λειτουργίας και την 6/6/2022 μια άλλη ελεγκτική αρχή να διατυπώνει σε πολυσέλιδα υπομνήματα ισχυρισμούς περί φερόμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων από την αδειοδοτηθείσα εγκατάσταση;

14. Είναι προφανές ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα τριών (3) διαφορετικών εφημερίδων, με διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα, δεν εκθέτουν τόσο οποιονδήποτε ιδιώτη πάροχο, ο οποίος θα ασκήσει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα και θα κριθεί ανάλογα από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς να αποκλείεται τελικά και να απαλλαγεί, όσο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, νόμιμα εκπροσωπούμενη από την κ. Βούλα Πατουλίδου, διότι σχεδόν ταυτόχρονα με την καταγραφή από ελεγκτικές και προανακριτικές Αρχές πορισμάτων σχετικά με τη λειτουργία μιας λιμενικής εγκατάστασης, τόσο σοβαρών, ώστε να κριθεί αναγκαία η αξιολόγησή τους από την ποινική Δικαιοσύνη, η κ. Πατουλίδου έβαζε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της, κάτω από τη διαπίστωση ότι δεν υπήρξαν για την ίδια αυτή εγκατάσταση "μη συμμορφώσεις" !!!!!

15. Η θολή αυτή όραση των ... ελέγχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η διαπίστωση της κ. Βούλας Πατουλίδου για την ανυπαρξία "μη συμμορφώσεων" συμπίπτει με την ενεργοποίηση του πολύπαθου στην Ελλάδα Κανονισμού 352/2017 και από την ΟΛΘ ΑΕ, η οποία υποχρεούται πλέον να εκκινήσει διαδικασίες, με πιθανή κατάληξη ακόμα και την αλλαγή του παρόχου παραλαβής και διαχείρισης τόσο των υγρών, όσο και των στερεών αποβλήτων του λιμένα Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική συγκυρία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή "μη συμμόρφωση" με φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κ. Βούλας Πατουλίδου, την ίδια ώρα που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καταγράφουν 25 σελίδες "μη συμμορφώσεων" και η Ελληνική Αστυνομία ζητά την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, επιφέροντας ένα αυτονόητο αποτέλεσμα: η αδειοδοτημένη από την κ. Πατουλίδου εταιρεία θα διατηρήσει ισχυρή την παρουσία της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ακόμα και εάν ο φορέας διαχείρισης δεν επιθυμεί πλέον να συνεργαστεί μαζί της.

Πως, λοιπόν, να εξηγήσω κ. Τζιτζικώστα το γεγονός ότι οι υπηρεσίες σας, απαντώντας σε σχετικό δικό μου ερώτημα, που έχω υπογράψει με την ιδιότητα του Διοικητή Δημόσιας Αρχής Λιμένων δεκάδες άδειες παρεμφερείς με εκείνη της κ. Πατουλίδου, απαιτώντας αυστηρά από τους προσερχόμενους στη Δημόσια Αρχή Λιμένων την ύπαρξη παραχωρητηρίου του φορέα διαχείρισης, υιοθετούν την άποψη ότι η απλή σύμφωνη γνώμη ενός φορέα διαχείρισης σε μια ΑΕΠΟ υποκαθιστά την έλλειψη παραχωρητηρίου, δηλ. σε απλά ελληνικά οι υπηρεσίες σας ισχυρίζονται ότι δικαιούνται να αδειοδοτούν δραστηριότητες μέσα στη ζώνη λιμένα εν αγνοία του φορέα διαχείρισης και χωρίς ο τελευταίος να αποκομίζει από αυτές οικονομικό όφελος;

Θεωρώντας ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε δίκιο, όταν επισήμαινε ότι πρέπει κοιτάς τον λουκουμά και όχι την τρύπα, το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές αυτής της Πολιτείας να διερευνήσουν τυχόν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα σχετικά με όσες "συμμορφώσεις" είδαν ή δεν είδαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα σας ενημερώσουμε για τα πορίσματά τους.

Αθήνα, 9/8/2022

Για το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος

Δ Π Μπακόπουλος

Δικηγόρος - ΑΜ ΔΣΑ 24739

Ευφράνορος 27 - Αθήνα- 11635

2107560498 - 6980810962

bakopoyl@otenet.gr