ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;;;;;...         ΤΕΛΙΚΑ...ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ...

2020-06-24

Διαβάστε από τα Πρακτικά της Βουλής τί απήντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτριος Οικονόμου για το ζήτημα της "δυσοσμίας" στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας:

Πρωτολογία κ. Δημήτριου Οικονόμου, Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

"Να αρχίσω από την αρχή, από την δυσοσμία.Η δυσοσμία φαίνεται ότι υπάρχει σε κάποιο βαθμό, εννοώ μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με την πληροφόρηση και προφανώς είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρήζει αντιμετώπισης στον βαθμό που υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί αυτού.

Όμως, πρέπει να δούμε τι δεδομένα έχουμε. Και επίσης πρέπει να μην κάνουμε λογικά άλματα. Θα το αποσαφηνίσω αυτό στη συνέχεια. Οι σχετικές καταγγελίες υπάρχουν εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018 δόθηκε παράταση.

Είπατε τώρα ότι μια συγκεκριμένη επιχείρηση -αυτήν την οποία υπαινίσσεστε εν πάση περιπτώσει- εκμεταλλεύτηκε τις νέες διαδικασίες του περιβαλλοντικού νόμου. Αυτές οι διαδικασίες δεν αφορούν τη συγκεκριμένη επένδυση, αφορούν όλη τη βιομηχανία και όχι μόνο, αλλά όλες τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, οι οποίες υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μεταφέρει και στην Ελλάδα τις πρακτικές που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος παραμένει πολύ υψηλότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειο. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε συγκριτικά πού είμαστε και πού βρίσκονται οι άλλοι.

Τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Το 2018 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έκαναν αυτοψία μετά από καταγγελίες και στο πόρισμά τους δεν βρήκαν να υπάρχει πρόβλημα οσμών ή κάτι άλλο.Φέτος, στις 19 Μαΐου, έγινε νέα αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος. Η αυτοψία αυτή έγινε ενώ οι εγκαταστάσεις ήταν σε λειτουργία. Και σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο θα συνοψίσω, -νομίζω ότι αυτό λέει- δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας και χαμηλής έντασης με ήπια οσμή υδρογονανθράκων. Αυτό λένε οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Παρά πέρα δεν μπορούν να εντοπίσουν τον βαθμό κατά τον οποίον μυρίζει δυσάρεστα ή όχι, γιατί χρειάζονται ειδικά όργανα τα οποία δεν έχουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Θα επανέλθω επ' αυτού. Αυτό είναι το πόρισμά τους

Επίσης υπάρχουν κι άλλες πηγές. Υπάρχει μια μελέτη την οποία έχει παραγγείλει ο δήμος, που επίσης λέει ότι υπάρχουν προβλήματα οσμών και τέτοια, αλλά πάλι δεν εντοπίζει με συγκεκριμένο τρόπο την πηγή. Υπάρχει μια έρευνα και μια μελέτη την οποία έχει αναθέσει η Περιφέρεια Αττικής -και σήμερα έγινε η παρουσίαση-η οποία επίσης δεν εντοπίζει με συγκεκριμένο τρόπο την πηγή των οσμών. Έχετε δίκιο ότι αναφέρει ότι το βενζόλιο ξεπερνάει στην ευρύτερη περιοχή το ελάχιστο όριο, αλλά για τις οσμές δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος εντοπισμός της πηγής, ούτε για το βενζόλιο υπάρχει συγκεκριμένος εντοπισμός της πηγής.

Φαίνεται όμως αν κατάλαβα καλά -γιατί εγώ τη διάβασα διαγωνίως πριν έρθω στη Βουλή- ότι η πηγή όχι γεωγραφικά, αλλά κλαδικά, είναι πετρελαιοειδή. Πετρελαιοειδή υπάρχουν βέβαια στην περιοχή και άλλα. Γεωγραφικά -αν θυμάμαι καλά- προσδιορίζει μια ζώνη από την οποία είναι πιθανό να προέρχονται οι εκπομπές αυτές. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουν μέχρι τώρα.

Τι θα κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος; Τι κάνει ήδη; Υπάρχουν πολύ λίγα εργαστήρια που έχουν τα ειδικά όργανα μέτρησης των οσμών. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό πρακτικά. Είναι το αστεροσκοπείο, είναι ο Δημόκριτος, είναι το ΑΠΘ. Αναθέτουμε, λοιπόν στο ΑΠΘ να πάρει όλο το υλικό που υπάρχει -δεν θα το ξεκινήσει εξαρχής- και αφού το αξιολογήσει θα γίνουν αυτοψίες και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης και μέσα στις μονάδες. Ως τώρα οι μετρήσεις που έχουν γίνει ήταν έξω από τις μονάδες. Ήταν και αυτός ένας λόγος που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι ακριβείς πηγές. Από το ΑΠΘ θα γίνουν μετρήσεις και μέσα στις μονάδες. Αυτό θα γίνει μέσα στο προσεχές διάστημα. Να μην δεσμευτώ, αλλά μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει γίνει. Με βάση το τι θα προκύψει, θα προβούμε στις επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν, ανάλογα με το τι θα εντοπιστεί, κατασταλτικά μέτρα, κυρώσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Αυτό είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Για το άλλο θέμα που θέσατε θα μιλήσω στη δευτερολογία μου."

Δευτερολογία κ. Δημήτριου Οικονόμου, Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

"Ευχαριστώ πολύ.

Αφού το επαναφέρατε, θα το επαναφέρω και εγώ. Δεν κάναμε καμιά έκπτωση στους περιβαλλοντικούς όρους. Αυτό που κάναμε ήταν ότι προβλέψαμε προθεσμίες οι οποίες είναι αντίστοιχες με αυτές που προβλέπονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και εν πάση περιπτώσει, είναι απολύτως συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις Οδηγίες. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Από εκεί και πέρα, νομίμως κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους κανονισμούς, οι οποίοι δεν κάνουν καμιά έκπτωση. Το αν μια συγκεκριμένη εταιρεία,από εκεί και πέρα, κάνει παραβάσεις ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να δούμε. Προφανώς,όμως, δεν φταίει η γενική νομοθεσία.

Είπα αναλυτικά την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή από μετρήσεις. Συνοψίζω στο ότι υπάρχει μια αίσθηση και υπάρχουν και εκτιμήσεις από έρευνες ότι έχουμε πρόβλημα οσμών λιγότεροβενζολίου σίγουρα, γιατί είναι και αυτό που μπορεί να μετρηθεί πιο εύκολα. Δεν ξέρουμε ακριβώς την πηγή. Αφού δεν ξέρουμε την πηγή ακριβώς, δεν τίθεται θέμα να κλείσουμε μια επιχείρηση ή δύο επιχειρήσεις ή τρεις επιχειρήσεις. Για να κλείσει μια επιχείρηση ή για να βάλεις συγκεκριμένα πρόστιμα, πρέπει να έχεις διαπιστωτικές πράξεις οι οποίες καταλογίζουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση την ευθύνη.

Καταλαβαίνω αυτά που λέτε, καταλαβαίνω τη σημασία για τους κατοίκους, το συμμερίζομαι. Δεν αμφιβάλλω καθόλου γι' αυτά που μου λέτε, αφού λέτε ότι είστε προσωπικός μάρτυς της δυσοσμίας. Εντάξει. Παρόλα αυτά, το κράτος για να κινηθεί πρέπει να έχει κάποια στοιχεία, που δεν είναι απλώς οι εκτιμήσεις κάποιωνανθρώπων. Θα το κάνουμε όμως.

Επειδή άκουσα από κάπου, από κάποιον Βουλευτή του ΚΚΕ πάλι νομίζω, δεν βλέπω καλά...

Ως προς το άλλο θέμα που αναφέρατε, τι θα γίνει με την περιοχή, θυμίζω ότι υπάρχει στις προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφορά στην ανάταξη της περιοχής αυτής. Λέει κάτι συγκεκριμένο ο Πρωθυπουργός, ότι θα γίνει κέντρο καινοτομίας και θα αποδοθεί και ένα μεγάλο μέρος της περιοχής σε κοινόχρηστες χρήσεις.

Τι θα κάνουμε εμείς; Αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη σχεδιαστικό πλαίσιο το οποίο προσδιορίζει τι πρέπει να γίνει στην περιοχή. Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή, σε εξακόσια σαράντα στρέμματα περίπου -τόσο δεν είπατε και εσείς, νομίζω;- ένας πόλος με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής, επίσης με χρήσεις άμεσα συνδεόμενες με τις λιμενικές δραστηριότητες και με μέγιστο συντελεστή 0,15. Το ίδιο λέει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα σχεδιαστικό πλαίσιο το οποίο θα ακολουθήσουμε. Δεν αναφέρει το σχεδιαστικό πλαίσιο ότι πρέπει όλη η περιοχή να γίνει ελεύθερος χώρος κ.λπ., αλλά δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, προφανώς σε μια κατεύθυνση πολύ θετική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.Μπορεί να τροποποιήσουμε και λίγο αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να είμαστε μέσα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που υπάρχουν στον σχεδιασμό. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Όσο για την απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση, αυτά γίνονται σε ολοκληρωτικά κράτη. Εμείς δεν είμαστε ολοκληρωτικό κράτος.

Δεν μπορείς να αποζημιώσεις την ιδιοκτησία κάποιου που δεν σου αρέσει, επειδή δεν σου αρέσει.Ο απέναντι από το σπίτι μου με ενοχλεί κάθε μέρα,αλλά δεν διανοούμαι να απαιτήσω να απαλλοτριώσει το κράτος την ιδιοκτησία του απέναντι, επειδή δεν αρέσει σε μένα.

Άρα, λοιπόν, θα ακολουθήσουμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Θυμίζω ότι στις διαδικασίες πολεοδόμησης προβλέπονται εισφορές, άρα ένα σημαντικό μέρος της έκτασης, δεδομένου ότι πρόκειται και για μεγάλες ιδιοκτησίες, θα περάσει στο Δημόσιο δωρεάν για αξιοποίηση, αλλά προφανώς δεν τίθεται θέμα να προχωρήσουμε σε κάτι το οποίο θα είναι παράνομο. Θα μας διώξουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσάς μπορεί να μη σας πειράζει, εμάς μας πειράζει όμως.

Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ. Όντως, θα έχουμε συνέχεια συντόμως."